Vabalai, kiaušiniai su jau išsivysčiusiu gemalu, keptos jūrų kiaulytės ar dar gyvos krevetės – vieniems tai valgyti įprasta, o kitiems – egzotiška. Pasak žurnalisto, keliautojo ir projekto „Pažadas sveikatai“ lektoriaus Vytaro Radzevičiaus, receptai iš pasaulio virtuvių vaikams gali tapti žaidimu ir padėti į maisto racioną įnešti sveikesnių produktų. „Nuvykus svetur, visuomet norisi įlįsti į kitos kultūros virtuvę ir gyvai pamatyti, kaip ten žmonės gamina, ką valgo suaugusieji ir vaikai. Labiausiai man įsiminė Peru valgytas žalios žuvies patiekalas su žaliųjų citrinų sultimis ir aštriais ingredientais, vadinamas Ceviche. Taip pat maistas Kinijoje ir Indijoje man labai skanus. Taip kas kartą parsivežu receptų, kuriuos su šeima ar draugais Lietuvoje pakeičiu į jau įprastus…
5 netikėti patiekalai vasarai, kuriems pagaminti prireiks sezono hito – ridikėlių
Džiugios naujienos mėgstantiems skaniai ir sveikai pavalgyti: Lietuvoje įsibėgėjo kultinių vasariško daržo gėrybių – ridikėlių – sezonas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad ridikėlius pirkėjai iš prekybos centrų lentynų tarytum šluote šluoja, o būdų juos panaudoti virtuvėje apstu: tinka ne tik gaivioms salotoms, šaltibarščiams ar sumuštiniams gardinti, bet ir netikėtiems kulinariniams eksperimentams, kurie nepaliks abejingų. Vos pasirodę parduotuvių lentynose ridikėliai iš karto tampa viena perkamiausių daržovių, rodo apsipirkimo tendencijos „Maximoje“. Praėjusį sezoną pirkėjai įsigijo daugiau nei 1,5 milijono ridikėlių ryšulėlių. „Mūsų prekybos centrų pirkėjai ridikėlių derliumi gali džiaugtis tikrai ilgai, nes pirmosios daržovės parduotuves pasiekia jau pavasario pradžioje. Vertingųjų medžiagų gausa išsiskirianti daržovė puikiai tinka ne tik garnyrui ar…
Kuo pakeisti kiaušinius negalintiems ar nemėgstantiems jų valgyti?
Artėjančios šv. Velykos neišvengiamai asocijuojasi su kiaušiniais – tą dieną dažnas iš mūsų jų suvalgome ne tik neįprastai daug. Kiaušiniai naudojami ir gaminant gausybę patiekalų – tai kone visi kepiniai, salotos, dalis mėsos patiekalų, pvz., vyniotiniai. Sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė sako, kad kiaušiniai – puikus produktas, tačiau juos pakeisiančių alternatyvų irgi gausu. „Kiaušinis yra naudojamas keliais atvejais. Vienu atveju jis naudojamas kaip pagrindinis patiekalas – valgomas pats, dedamas į salotas, ruošiami farširuoti kiaušiniai ir kt. Kitu atveju naudojama tešlai „surišti“ – blynams, mėsos maltiniams, įvairiems kepiniams, pyragams ruošti. Nevalgantiems kiaušinių aktualiausia yra kuo kiaušinį pakeisti gaminant įvairius patiekalus, o variantų yra tikrai daug – avižų sėlenos, linų sėmenų nuoviras,…
Sveikos, Kalėdos: kaip paruošti sveikatai naudingesnius šventinius patiekalus?
Artėjant didžiosioms metų šventėms, vis dažniau susimąstome ne tik apie tai, kokiais patiekalais vaišinsime artimuosius, bet ir kaip per šį maisto maratoną išsaugosime gerą savijautą bei gražią figūrą.
Kalėdų stalo favoritas – brandintas džiovintų vaisių pyragas
Pyrago skonio paslaptis būtent ir slypi ilgame, maždaug mėnesį trunkančiame brandinimo procese: sutrumpinę šį laiką, pakeisite kepinio skonį ir, tikėtina, liksite nesupratę dėl kokių priežasčių šį pyragą taip visi dievina.
2 kūčiukų receptai ir gudrybės, padėsiančios išgauti tobulą kūčiukų skonį bei išvaizdą
Yra nemažai skirtingų kūčiukų receptų variacijų, tačiau esmė lieka ta pati: galima rinktis tarp tradicinių „asketiškų“, sudėtimi nenusižengiančių griežtiems pasninko reikalavimams bei pagerintų „draudžiamais“ produktais – kiaušiniais, pienu, cukrumi.
3 netradiciniai Kūčių patiekalai šventiniam stalui
Siūlome išbandyti 3 naujus patiekalus, kurių nerasite tradiciniame senolių Kūčių meniu: pastarieji savo sudėtimi nenusižengia tam tikriems šio vakaro tabu, tad kodėl neišbandžius šio to naujo?
Užkandžiai ir kalorijos: ne visada viskas baigiasi kilogramais
Užkandžiai daugeliui yra didžiausia nuodėmė, kurią daro kiekvieną dieną. Atrodo, jeigu būtų maitinamasi reguliariai ir tik pagrindiniais patiekalais – organizmas jaustųsi kur kas geriau, juolab, svoris nebūtų toks gąsdinantis. Visgi, užkandžiai yra daugelio mūsų kasdienybė ir mes nežinome kaip su jas susitvarkyti. Dietologai tvirtina, kad reikia nustoti valgyti tarp patiekalų. Atrodo, kad taip turėtumėte net kelis kartus sumažinti savo svorį ir tuo pačiu kūnas jausis kur kas geriau. Tačiau mes galime pateikti kur kas paprastesnę alternatyvą. Tiesiog atidžiai rinkitės užkandžius. Nusprendus, kurie Jums yra skanūs ir tinkamai juos apdorojus – jais mėgautis galėsite kur kas dažniau. Juk ne visi užkandžiai būtinai yra kaloringi ir žalingi žmogaus organizmui. Padažų baimė Užkandžiai daugeliui asocijuojasi su labai didele grėsme,…
Tikras gardumėlis: cukinijų ir tuno pyragas
Gal šiais metais ir skendo Lietuvos laukai ir pievos nesibaigiančiame lietuje, puvo bulvės ir kviečiai, tačiau cukinijos užderėjo puikiai. Jei pasiruošėte žiemai ir jūsų sandėliuko lentynos jau nukrautos konservuotomis cukinijomis, jei spėjote išmėginti įvairiausius cukinijų mišrainių receptus ar pasimėgauti saldžiu cukinijų pyragu, laikas išmėginti, ką nors naujo. Taigi, išlaisvinkime fantaziją ir išsikepkime cukinijų ir tuno pyragą. Neįprastas derinys? Šiek tiek, bet garantuojame, kad bus labai skanu ir patiks visiems šeimos nariams, net ir tiems, kurie nėra tuno gerbėjai. Ko mums reikės? Pyrago įdarui prireiks: Vidutinio dydžio cukinijos. Gali būti žalia, geltona ar dryžuota, nėra jokio skirtumo; 1–2 vidutinio dydžio morkų. Jei morkų neturite po ranka, galite naudoti ir papriką; 1…
Rudens skonis: moliūgų pyrago džemas
Moliūgų uogienė yra nepaprastas gėris, džiuginantis namiškius ištisą žiemą. Moliūgas yra nuostabi „medžiaga“ ruošti skaniausius desertus, todėl šiandien dalinamės skaniausio moliūgų džemo receptu. Reikės: 1 kg moliūgo minkštimo, smulkiai supjaustyto, 275 ml vandens, 1 mažos lazdelės cinamono, 1 nedidelio gabalėlio (apie 2 cm) šviežio tarkuoto imbiero, didelio žiupsnio trinto muskato, 1 kg granuliuoto cukraus ir 1 pakelio uogienės pektino ARBA 1kg cukraus skirto uogienėms virti, 8 šaukštų citrinos sulčių. Smulkiai pjaustytą moliūgą sudėkite į puodą, įpilkite vandens ir sudėkite prieskonius. Užvirkite ir primažinus ugnį virkite 30-40 min. Tuomet išimkite cinamono lazdelę ir rankiniu plaktuvu perplakite masę, jog ši taptų vientisa. Verdant ant silpnos ugnies supilkite cukrų ir gerai išmaišykite, kol…








