• Skanaus!

    Susipažinkime – Ulongo arbata. Kodėl vertėtų prisijaukinti šią arbatos rūšį?

    Paprastai, kuomet galvojame apie arbatą, prisimename dvi pagrindines arbatos rūšis: juodą ir žalią. Tačiau yra dar viena arbata, kuri nei žalia, nei juoda, ypatinga, išskirtinė ir išskiriama atskirai, tarsi būtų dar viena arbatos kategorija. Tai ulongo arbata. Ulongo arbatos gamybos ypatumai Ulongo arbatą galima atpažinti pažvelgus į lapelius – jie susukti į mažus kamuoliukus, kurie užpylus karštu vandeniu išsiskleidžia. O nuo kitų mums įprastų arbatų skiriasi apdirbimu, kuris ir lemia kitokią išvaizdą, bei,  žinoma, skonį. Kokybiška ulongo arbata yra skinama subrendusi, o nuskynus iškarto pradedama perdirbti. Pirmiausia lapai džiovinami saulėje, tuomet bambuko krepšiuose lengvai kratomi taip suminkštinant ir aptrinant lapelių kraštus. Ir vėl džiovinami. Patrinti lapų kraštai leidžia pradėti vykti…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Populiariosios ledo salotos – kuo jos ypatingos?

    Šviežių salotų nauda neabejojama – pamažu jos tampa neatsiejama kiekvieno subalansuotą gyvenimo būdą puoselėjančio žmogaus pirkinių krepšelio dalimi. Lietuviai be įprastų salotų vazonėlyje arba pekininio kopūsto labai mėgsta ir traškiąsias „Iceberg“ arba vadinamąsias ledo salotas. Apie tai, kuo jos naudingos ir su kuo derinamos, pasakoja prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė. Iš Kalifornijos valstijos JAV kilusios „Iceberg“ salotos pavadintos ledkalnio vardu dėl pirminio jų pristatymo būdo – 1920 m. Kalifornijos ūkininkai šias gūžines salotas atveždavo uždengtas dideliu skaldyto ledo gauburiu. Prieš tai jos buvo vadinamos „traškios galvos“ (angl. „crisphead“) salotomis. Išpopuliarėjusios Amerikoje, gaivios ir standžios salotos greitai buvo pamėgtos ir Europoje. Šiandien „Iceberg“ salotos vertinamos dėl savo skoninių savybių,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Pomidorai – aukso obuoliai, kuriuos atrado actekai

    Pomidorai – viena populiariausių daržovių visame pasaulyje, panašiai kaip ir bulvė, mus pasiekė tik XVI amžiuje iš Pietų Amerikos. Didžiojoje Britanijoje ilgai laikyta nuodingu dekoratyviniu augalu, šiuo metu ji varžosi su kitomis daržovėmis savo sveikatai naudingomis savybėmis ir net vadinama supermaistu. Pagal pasaulinę statistiką – pomidorai yra ketvirta pagal populiarumą daržovė po bulvių, salotų ir svogūnų. Nors biologai paprieštarautų, kad iš tikro tai ne daržovė, o vaisius. Tačiau kaip jį bepavadinsi, pomidoro nauda sveikatai šiuo metu niekas neabejoja, o jo populiarumas laikosi ištisus metus. „Metų laikų kaita pomidorų pardavimams praktiškai neturi įtakos. Lietuvoje šiuo metu populiariausi paprasti apvalūs, slyviniai pomidorai ir pomidorai ant šakelės. Nors parduodamas daug didesnis jų asortimentas,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Nesuvalgyti maisto likučiai šaldytuve? 3 receptai, kaip juos panaudoti ir sutaupyti

    Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi, tačiau daugelio žmonių šaldytuvas vis dar kupinas nesuvalgytų maisto produktų. Kaip išvengti maisto švaistymo ir šiuos likučius panaudoti? Vienas populiariausių ir būtiniausių, tačiau tuo pat metu ir dažniausiai išmetamų maisto produktų – duona. Tačiau sumaniai panaudojus duonos likučius galima ne tik prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, bet ir sukurti itin gardžių virtuvės šedevrų: pyragai, troškiniai ar pudingai – tai tik keletas idėjų, kurios padės „sunaikinti“ šaldytuvo likučius. Tad kaip ilgiau išlaikyti duoną šviežią ir ką daryti su po švenčių likusiais duonos gaminiais? Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje vienas žmogus išmeta vidutiniškai 173 kilogramus maisto per metus.* WRAP organizacijos teigimu,…

  • Naudinga,  Skanaus!,  Sveikata

    Lietuvių pamėgtas vaisius gerina ne tik sveikatą, bet ir nuotaiką

    Maistingumu pasižymintys bananai itin didelio populiarumo susilaukia ne tik dėl savo skonio, bet ir teikiamos naudos žmogaus sveikatai bei kitų ypatingų savybių. Tikriausiai mažai kam žinoma, kad lietuvių ypač pamėgtas vaisius gali turėti įtakos kūno svoriui, žmogaus nuotaikai ar net regėjimui. Vitamino C, maistinių skaidulų ir vitamino B6 šaltiniu vadinamų bananų Lietuvoje galima lengvai rasti bet kuriuo metų laiku. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Indrės Baltrušaitienės teigimu, lyginant su kitais vaisiais, bananai išlieka populiariausių gretose. „Per metus bananų pardavimai išlieka gana stabilūs, tik ankstyvą pavasarį jie šiek tiek paauga, kai rinkoje jaučiamas kitų vaisių stygius. Nors bananų kainos visus metus laikosi daugmaž vienodos, matome, jog pirkėjai itin reaguoja į kainos…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Meniu po švenčių: lengvi patiekalai, kurie padės vėl jaustis energingiems

    Po šventinio maratono apsunkęs organizmas reikalauja ypatingo dėmesio. Nenuostabu, juk kalėdiniai susibūrimai prasideda anksti ir tęsiasi ilgai, o retas kuris atsispiria gardžiai atrodančių, tačiau kaloringų užkandžių gausybei. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, jog po tokio maratono patartina rinktis tokius produktus, kurie akimirksniu pagerintų virškinimą, grąžintų energiją ir žvalumą. Išmokite valgyti saikingai Dažniausia tradicinių šventinių maisto produktų valgymas kalėdinės vakarienės metu, anot maisto ekspertės, nėra blogai, tačiau persivalgius sunkaus maisto, skrandis gali apsunkti ir kitą dieną reikalauti kažko lengvesnio. Siekiant to išvengti, maisto ekspertė pataria šventiniu laikotarpiu neprisikrauti per daug maisto į lėkštę, o visko paragauti po truputį. „Švenčių metu išmokite ragauti. Atsisėdus prie šventinio stalo patartina valgyti…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Šventiniai patiekalai šiemet – tokie pat sotūs, bet sveikesni

    Daug įvairių patiekalų ir gausybė sotaus maisto gali tapti tikru Kalėdų išbandymu, nes organizmui tenka didelis papildomas krūvis. Tačiau atrodo, kad lietuviai vis dažniau ieško sveikesnių patiekalų alternatyvų kaloringesnius ingredientus keisdami liesesniais. Kad nepritrūktų idėjų, maisto gamybos ekspertas pataria, kaip gaminti patiekalus, kad per Kalėdas būtų lengviau pakilti nuo kėdės ir atsitraukti nuo stalo. „Vis daugiau mūsų pirkėjų stengiasi, kad sveika ir subalansuota mityba būtų jų kasdienybės dalis. Todėl nuolat atnaujiname ir plečiame asortimentą, o mūsų virtuvės meistrai patobulina vietoje ruošiamų patiekalų receptus taip, kad maistas būtų sveikesnis. Pavyzdžiui, vietoj majonezo „Maximos“ kulinarijos meistrai vis dažniau naudoja aukštos kokybės aliejų“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Lietuviško prekybos tinklo…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Maisto ekspertė pasakoja apie sviestą: ne viskas, ką girdėtoje, yra tiesa

    Sviestas yra vienas iš seniausiai vartojamų pieno produktų, o pirmieji duomenys apie jo gamybą ir vartojimą buvo rasti dar prieš kelis tūkstančius metų prieš mūsų erą. Šiandien sviestas jau neatsiejamas nuo daugybės kepinių ir yra vienas pagrindinių įvairių patiekalų ingredientų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad tiek anksčiau, tiek dabar sviestas buvo valgomas tiesiog su duona, todėl primena, kaip galima jį pasitobulinti bei pasigaminti gurmanišką sviestą pusryčių ar net švenčių stalui.  Lengvai suteikia sotumo jausmą V. Juodkazienės teigimu, kai labiausiai lietuvių nuo seno mėgstami pusryčių patiekalai košė ir sumuštiniai yra pagardinti sviestu, jie gali suteikti daugiau energijos dienos pradžiai bei papildyti organizmą lengvai įsisavinamais sveikais riebalais ir…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Patiekalai iš morkų užtikrina sveiką mitybą ir skonių atradimus

    Morkos šaltuoju metų laiku sulaukia didesnio dėmesio ne vien dėl to, kad kiekvienam sniego seniui reikia nosies. Šios daržovės yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, todėl labai naudingos sveikatai. Pasak maisto gamybos eksperto, morkų patiekalais lengva praturtinti mitybą, nes dauguma receptų yra išties paprasti, o šviežių gėrybių kainos šiuo metu – pačios palankiausios. Lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ didžiausią paklausą turi mūsų šalies ūkiuose užaugintos morkos. „Lietuvos ūkininkai yra ilgamečiai mūsų prekybos tinklo partneriai, kurie užtikrina, kad mūsų klientus visada pasiektų šviežias aukščiausios kokybės derlius. Kadangi šiemet derlius pakankamai gausus, morkos pastebimai atpigo – kaina šiuo metu yra itin palanki“, – pastebi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Kilogramą morkų…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Tinklaraštininkės atskleidė, kaip iš tikrųjų kepyklose kepama duona: 5 svarbiausi žingsniai

    Ar tikrai namuose kepta duona yra natūralesnė ir kokybiškesnė, už keptą kepykloje? Ar kepykloje galima iškepti tikrą tradicinę raugo duoną, kokią kepdavo ir mūsų senoliai? Kaip iš tikrųjų ši duona yra gaminama Lietuvoje, koks jos kepimo kelias? Viena lyderiaujančių kepyklų šalyje atvėrė savo duris ir atskleidė senovinės „sourdough“ duonos kepimo paslaptis – kas jai būdinga? „Šiandien yra manančių, kad autentiškos tradicinės receptūros duonos galima išsikepti tik namuose, tačiau tai – netiesa. Lietuviai labai išrankūs duonai ir jai kelia aukščiausius reikalavimus, todėl net ir didelėse kepyklose yra vadovaujamasi tradicinėmis receptūromis, labai kruopščiai atrenkant ingredientus. Duona yra tarsi gyvas organizmas, kuris, kaip ir žmogus, reaguoja į aplinką, todėl visai nesvarbu, kur ji…