• Naudinga,  Skanaus!

    Ar žinojote, kad maisto spalvos daro įtaką gerai savijautai?

    Kas dažniau atsiduria jūsų lėkštėje – raudonas pomidoras, žalias agurkas ar oranžinė morka? Maisto spalva ne mažiau svarbi savybė nei jo skonis ar kvapas. Pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei. Taip pat tam tikros spalvos produktai pasižymi konkrečiais vitaminais ir mineralais. Raudonas maistas stiprina imunitetą Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, yra manoma, kad daugiausiai malonumo sukelia raudona maisto spalva, kuri taip pat žadina mūsų apetitą. Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės pasirūpina mūsų širdimi, sustiprina imuninę sistemą. „Šios spalvos produktuose esantis antocianinas mažina širdies ligų riziką, gerina atmintį, stimuliuoja kepenų bei inkstų veiklą. Raudonuose maisto produktuose taip pat gausu…

  • Naudinga,  Skanaus!,  Sveikata

    Salieras: jaunystę sauganti romėnų petražolė (+ receptas)

    Išskirtiniu skoniu ir maistinėmis savybėmis pasižymintis salieras neretai vadinamas „superdaržove“. Tokį titulą jis pelnė dėl savo universalumo – stipraus skonio ir kvapo salieras ne tik maistingas, bet ir gali pakelti nuotaiką ar net atitolinti senėjimo požymius. Jei nemėgstate valgyti šios romėnų petražole vadintos daržovės, turėtumėte apsigalvoti ir įtraukti ją į savo maisto racioną. Salierai populiarūs visame pasaulyje. Vakarų Europoje labiau paplitę lapiniai, o pavyzdžiui, amerikiečiai pirmenybę teikia lapkotiniams salierams. Ši daržovė tampa vis populiaresnė ir kasdienėje lietuvio virtuvėje. Prie to prisideda ir tai, kad prekybos centruose salierus galima rasti ištisus metus. „Nesvarbu žiema, ruduo, pavasaris ar vasara – metų laikai salierų pardavimams beveik neturi įtakos. Tačiau pastebime, kad atšilus orams…

  • Skanaus!

    Išsamus skanėsto „Tinginys“ gidas: gardžiausi receptai

    Jeigu pavadintume Tinginį nacionaliniu Lietuvos desertu, ko gero nė vienas lietuvis dėl to labai nesupykų. Tinginį mėgstame, valgome, juo vaišiname užsukusius svečius ir esame prigalvoję šimtus šios deserto receptų. Pačių įvairiausių – tinginys su kondensuotu pienu, be kondensuoto pieno, su Rududu, su varške, be kakavos, sveikuoliškas ir t.t. Tradicinis tinginio receptas Pats paprasčiausias, senovinis tinginio receptas, dar kartais pabrėžiamas kaip tinginio su kondensuotu pienu, kurį net ne itin patyrusios šeimininkės, pasakytų pažadintos vidury nakties skamba taip: Reikės: 4 pakelių sausainių(tradiciškai Gaidelis), 200 g sviesto, 1 indelio(385 g) kondensuoto pieno(saldinto), 4 šaukštų kakavos. Paruošimas: sausainiai sulaužomi gabaliukais. Sviestas ištirpinamas puode ant ugnies, įmaišomas kondensuotas pienas su kakava ir kiek paverdama. Masė…

  • Naudinga,  Skanaus!,  Velykos

    3 idėjos, kaip pasigaminti Velykų antį (+ receptai)

    Jei vis dar ieškote idėjų, ką patiekti ant Velykų stalo, kepta antis neabejotinai sukurs šventinę atmosferą. Norint paprastai ir skaniai ją paruošti reikia žinoti vos kelias taisykles. Kur kas sudėtingiau išsirinkti vieną iš daugelio internete ar kulinarijos knygose randamų receptų. Todėl prekybos tinklo „Iki“ ekspertai dalijasi keliais patarimais ir trimis receptais, kurie leis pasigaminti minkštą ir tikrai gardžią antį. Keturios taisyklės ir ant jūsų stalo – tobula antis Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, pastaruojuomu metu šviežios mėsos pardavimai bendrai auga. Prieš šventes pirkėjai ieško ko nors išskirtinio, todėl šalia įprastai labiausiai perkamos produkcijos – šviežios vištienos, kiaulienos – išauga susidomėjimas ir antiena. Nepaisant šiemet pasikeitusių aplinkybių, pirkėjai…

  • Skanaus!,  Velykos

    Kiaušinių bei sūrio pyragas jūsų šventiniam Velykų stalui

    Be tradicinių, iš kartos į kartą perduodamų patiekalų sunkiai įsivaizduojame didžiųjų švenčių stalą. Tačiau, sutikite, tas pats šventinis meniu įgrįsta ir gaminantiems, ir valgantiems. Gali užtekti vos vieno naujo patiekalo, jog akys bei skonio receptoriai atsigautų. Jei ieškote kulinarinių idėjų artėjančioms Velykoms, šis itališkas kiaušinių ir sūrio pyragas – kaip tik jums. Tešlai reikės: 1 kiaušinio; 150 g miltų; 100 g sviesto; 50 g kietojo sūrio; druskos pagal skonį. Įdarui reikės: 6 kiaušinių (1 jų – pyrago aptepimui); 100 g ožkos sūrio; 200 g rikotos; 50 g kietojo sūrio 500 g špinatų; 2-3 skiltelių česnako; druskos ir pipirų pagal skonį Pradėkime gamybos procesą! Miltai sumaišomi su druska. Gerai atšaldytas sviestas…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Žinoma maisto tinklaraštininkė siūlo į šviežias daržoves pažiūrėti kitomis akimis (+receptai)

    Šviežios šių metų derliaus daržovės tampa vis dažnesniu kiekvieno lietuvio pasirinkimu. Po žiemos jų traškumo, šviežumo bei gaivumo sako pasiilgusi ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji stengiasi daržoves įtraukti į kiekvieną savo patiekalą ir tikina, jog visavertei mitybai kartais net nereikia mėsos. Pasiilgsta ne tik skonio, bet ir vaizdo Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog laikotarpis, kuomet parduotuvių lentynose vėl atsiranda šviežio derliaus, jos šeimoje labai laukiamas. Daržovės jai svarbios dėl kelių esminių priežasčių. „Šviežio derliaus aš pasiilgstu ir fiziškai, ir morališkai. Ne tik dėl to, kad organizmui po žiemos trūksta maistingų medžiagų, nes jau išnaudotos visos vitaminų sankaupos, bet ir dėl spalvų. Man labai svarbu…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Pavasarį laukiami švieži agurkai – ne tik šaltibarščiams ar salotoms (+receptai)

    Kiekvieną pavasarį kartu su šviežių daržovių derliumi ant lietuvių pietų stalo sugrįžta pavasarinės salotos, šaltibarščiai ir daugybė kitų patiekalų. Laukiamiausių daržovių sąraše esantis agurkas yra ypač mėgstamas dėl daugybės savo savybių. Prekybos tinklo „Iki“ ekspertai atskleidžia, kodėl lietuviai taip vertina šią daržovę ir pataria, ką pasigaminti iš šviežių agurkų be jau įprastų patiekalų.     Sulig pavasario pradžia parduotuvių lentynas jau pasiekė lietuviški trumpavaisiai agurkai. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, kasmet ypač laukiama daržovė labiausiai vertinama iš lietuviškų ūkių. „Trumpavaisiais lietuviškais agurkais pradedame prekiauti vasario pabaigoje ir prekybą vykdome iki pat spalio mėnesio. Pastebime, kad įsibėgėjus pavasario sezonui, jų pardavimai išauga kone dvigubai, o patį piką pasiekia gegužės–birželio…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Pasiruošimas šiltam sezonui: kodėl į racioną verta įtraukti morkas? (+receptai)

    Prasidėjęs kalendorinis pavasaris primena ir apie nenumaldomai artėjančius šiltus orus, kuomet galėsime nusimesti žieminius paltus bei rinktis lengvesnę aprangą. Kartu su garderobo pokyčiais daugeliui norisi grįžti ir prie aktyvesnio bei sveikesnio gyvenimo būdo. Atidžiai peržvelgiant mitybos racioną, prekybos tinklo „Iki“ ekspertai siūlo nepamiršti įtraukti morkų, kurios yra ypač naudingos sveikatai bei padeda palaikyti reguliarų kūno svorį. Daugeliui nuo mažų dienų morkų valgymas asocijuojasi su geresniu regėjimu. Tačiau jų nauda žmogaus organizmui yra daug platesnė. Jos ne tik kupinos vitaminų, mineralų ir ląstelienos, bet ir yra puikus antioksidantų šaltinis. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors morkomis prekiaujama ištisus metus, didžiausias jų populiarumas pastebimas viduržiemį. „Kalėdinės prekybos metu morkų…

  • Skanaus!

    Susipažinkime – Ulongo arbata. Kodėl vertėtų prisijaukinti šią arbatos rūšį?

    Paprastai, kuomet galvojame apie arbatą, prisimename dvi pagrindines arbatos rūšis: juodą ir žalią. Tačiau yra dar viena arbata, kuri nei žalia, nei juoda, ypatinga, išskirtinė ir išskiriama atskirai, tarsi būtų dar viena arbatos kategorija. Tai ulongo arbata. Ulongo arbatos gamybos ypatumai Ulongo arbatą galima atpažinti pažvelgus į lapelius – jie susukti į mažus kamuoliukus, kurie užpylus karštu vandeniu išsiskleidžia. O nuo kitų mums įprastų arbatų skiriasi apdirbimu, kuris ir lemia kitokią išvaizdą, bei,  žinoma, skonį. Kokybiška ulongo arbata yra skinama subrendusi, o nuskynus iškarto pradedama perdirbti. Pirmiausia lapai džiovinami saulėje, tuomet bambuko krepšiuose lengvai kratomi taip suminkštinant ir aptrinant lapelių kraštus. Ir vėl džiovinami. Patrinti lapų kraštai leidžia pradėti vykti…