• Naudinga,  Skanaus!

    Atraskite daržoves iš naujo desertuose: netikėtos variacijos, kurios patiks visai šeimai

    Ne tik vasara, bet ir atėjęs ruduo dovanoja ypač gausų šviežių ir spalvingų daržovių derlių. Nors daržoves nuo seno esame įpratę naudoti kaip ingredientą prie mėsos, žuvies ir kitų sotesnių patiekalų, tačiau jas panaudoti galima kur kas originaliau – desertuose. Morkų pyragas, moliūgų sausainiai ar drėgnas šokoladinis burokėlių „brownie“ – tik vieni iš nedaugelio daržovių desertų, kuriuos galima pasigaminti namuose ir atrasti daržo ar sodo gėrybių skonį iš naujo. Rudeninių desertų valgiaraštyje – sezoninės daržovės Pastaraisiais metais daržovės tapo itin populiarios dėl besikeičiančių žmonių mitybos įpročių. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, vis daugiau lietuvių jas pradėjo valgyti ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir naudoti įvairių kepinių…

  • Skanaus!,  Velykos

    Velykų (ir ne tik) receptas: klasikiniai įdaryti kiaušiniai

    Dar prieš tai, kai pakvimpa pavasariu, vos tik internete pradeda šmėžuoti straipsniai apie Velykų dekoracijas, Velykų stalui tinkančius patiekalus, iškart užsimanau įdarytų kiaušinių. Šie dažniausiai nepatenka į kasdieninį valgiaraštį ir skanaujami tik prieš Velykas ir, žinoma, pačias Velykas. Klasikiniai įdaryti kiaušiniai yra greitai pagaminami iš paprastų produktų, kuriuos dažniausiai namuose turi kiekviena šeimininkė. Gaminsime iš 12 kiaušinių. Nes jei jau gaminti, tai gaminti 🙂 Visgi, jei manote, kad tai per didelis kiekis, atitinkamai sumažinkite ingredientų kiekį. Kita vertus, receptą galima interpretuoti pagal skonį ir net jei nesilaikysite griežtai, gausite skanius įdarytus kiaušinius. Reikės: 12 kietai virtų kiaušinių, 200 g majonezo, 2 valgomieji šaukštai garstyčių, ¼ arbatinio šaukštelio druskos, ½ arbatinio…

  • Skanaus!,  Velykos

    Kiaušinių bei sūrio pyragas jūsų šventiniam Velykų stalui

    Be tradicinių, iš kartos į kartą perduodamų patiekalų sunkiai įsivaizduojame didžiųjų švenčių stalą. Tačiau, sutikite, tas pats šventinis meniu įgrįsta ir gaminantiems, ir valgantiems. Gali užtekti vos vieno naujo patiekalo, jog akys bei skonio receptoriai atsigautų. Jei ieškote kulinarinių idėjų artėjančioms Velykoms, šis itališkas kiaušinių ir sūrio pyragas – kaip tik jums. Tešlai reikės: 1 kiaušinio; 150 g miltų; 100 g sviesto; 50 g kietojo sūrio; druskos pagal skonį. Įdarui reikės: 6 kiaušinių (1 jų – pyrago aptepimui); 100 g ožkos sūrio; 200 g rikotos; 50 g kietojo sūrio 500 g špinatų; 2-3 skiltelių česnako; druskos ir pipirų pagal skonį Pradėkime gamybos procesą! Miltai sumaišomi su druska. Gerai atšaldytas sviestas…

  • Skanaus!,  Velykos

    Velykų bobutė ateina pati, o Velykų bobą reikia iškepti

    Jei kalėdinis stalas išsiskiria specifinių patiekalų gausa, tai ruošiantis Velykoms dažnai šeimininkei nusvyra rankos. Nesinori, jog tai būtų tarsi eiliniai pietūs (tiesa, paįvairinti margaspalviais kiaušiniais), tačiau idėjų trūksta? Siūlome išbandyti tradicinį velykinį desertą, vadinamąją Velykų bobą, minimą dar 19 a. rašytiniuose šaltiniuose. Tai gali tapti jūsų firminiu Velykų valgiu, kurio receptą, tikėtina, perduosite ateities kartoms ir taip prisidėsite prie tautinio paveldo saugojimo. Ingredientai 20 g mielių (rinkitės sausas); 0,5 kg miltų; 250 g vos šilto pieno; 2 kiaušinių; 150 g sviesto; 2 v. š. cukraus; žiupsnelio druskos; riešutų, razinų ar kitų mėgstamų pagardų. 200 g cukraus pudros (glaistui). Velykų bobos gaminimo eiga Sausas mieles sumaišykite su miltais. Ant silpnos ugnies…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    Ruošiamės Kalėdoms: 3 šventinių pyragų ir kavos deriniai

    Besisukiojant virtuvėje prieš Kalėdas, daugelis spėlioja, kaip suspėti laiku paruošti ne tik užkandžius ir pagrindinius patiekalus, bet ir patiekti desertus po šventinių pietų. Tam, kad susėdus prie stalo netektų vis žvilgčioti į kepantį desertą, galite iš vakaro pagaminti pyragą, kurį per Kalėdas teliks gražiai patiekti su tinkamu kavos deriniu. Retas susimąsto, jog prie skirtingo pyrago, reikėtų derinti ir kavos rūšį – tinkamai parinkta neužgoš, o atskleis kepinio skonines savybes. „Šventinių pietų ar vakarienės metu įprasta prie skirtingų patiekalų parinkti atitinkamus gėrimus, sukuriančius skonių darną. Daugelis pirmiausia pagalvoja apie vyno ir maisto derinius, o kavą renkasi nebent kartu su desertais ir ilgai nesvarsto, kokios rūšies. Tačiau tai kompleksiškas gėrimas, kurio derinimo…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    3 skirtingi Kūčių kisieliaus receptai

    Tarp 12-kos Kūčių patiekalų, dedamų ant stalo, kasmet vietos neabejotinai atsiranda ir kisieliui. Tiesa, pastarojo skonio variacijų yra tiek daug, jog, atrodytų, ragaujamas visiškai kitas patiekalas. Siūlome 3 skirtingus kisieliaus receptus, iš kurių tinkamą variantą ras tiek tradicijas puoselėjantys, tik ir ieškantys gomuriui malonaus deserto. Avižų kisielius 1,5 l vandens 500 avižinių dribsnių 2 riekelės juodos, sudžiūvusios duonos žiupsnelio cukraus, druskos Medvilniniu audiniu uždengti avižų dribsniai, užpylus šiuos drungnu vandeniu bei sudėjus duoną, kambario temperatūroje „brandinami“ porą dienų. Tiesa, su laikymu negalima persistengti, kadangi būsimas kisielius gali tiesiog prarūgti. Praėjus porai dienų, avižos nukošiamos, užpilamos litru vandens, kuris, masę išmaišius, vėl nupilamas. Kisielius, prieš tai pagardintas žiupsneliu druskos bei cukraus,…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    Brandintas džiovintų vaisių pyragas – vienas iš kalėdinio stalo favoritų

    Žvilgtelėkite į kalendorių: jei dabar, kai skaitote šį straipsnį, yra gruodžio pradžia, kalėdinį džiovintų vaisių pyragą galite suskubti pasigaminti jau šioms Kalėdoms. Tačiau jei iki švenčių liko savaitė ar vos kelios dienos, žemiau pateiktą receptą geriau padėti į stalčių iki ateinančių metų rudens pabaigos. Pyrago skonio paslaptis būtent ir slypi ilgame, maždaug mėnesį trunkančiame brandinimo procese: sutrumpinę šį laiką, pakeisite kepinio skonį ir, tikėtina, liksite nesupratę dėl kokių priežasčių šį pyragą taip visi dievina. Pyragui (be pakankamai laiko ir, aišku, jūsų meilės gaminanti) reikės: 1300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinos, datulės, slyvos, ananasai, apelsinų cukatai, spanguolės, abrikosai, migdolai, lazdynų, karijų ar kiti riešutai) 200 ml brendžio (ir papildomai…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    2 kūčiukų receptai ir gudrybės, padėsiančios išgauti tobulą kūčiukų skonį bei išvaizdą

    Kūčiukai yra neabejotinai universaliausias patiekalas, atsidursiantis kone ant kiekvienos šeimos Kūčių stalo nepriklausomai nuo šio gausumo, dekoravimo subtilybių ar asmenų santykių su religija. Aišku, pastarojo reikšmė kiekvienu atveju yra skirtinga: jei vieni kūčiukus tapatina su šventa duona, kurią privalu palikti ant stalo naktinėms vėlių vaišėms, tai kitiems šie tėra egzotiškas desertas, valgomas kartą per metus.  Kūčiukų sudėtis (perkamų ar pačių gaminamų – dar vienas individualus sprendimas) priklauso ne tik nuo požiūrio į tradicijas (vieni Kūčių vakarą atsisako patiekalų su bet kokiais gyvulinės kilmės produktais, tuo tarpu kiti nemato problemos valgydami…mėsą), bet ir skonio receptorių ypatybių. Yra nemažai skirtingų kūčiukų receptų variacijų, tačiau esmė lieka ta pati: galima rinktis tarp tradicinių…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    3 netradiciniai Kūčių patiekalai šventiniam stalui

    Net žmogui, savęs nelaikančiam perdėtai sentimentaliu, kažkas viduje tarsi sukirba, pagalvojus, jog po truputį artėja Kūčių vakaras. Pastarasis – iš tiesų ypatingas. Ir ne būtinai žvelgiant iš religinės ar mistinės pusės (deja, Kūčių burtai bei prietarai tikriausiai dažniau sutinkami ne praktikoje, o literatūroje ir senolių pasakojimuose). Neretai būtent šį vakarą sumažėja fiziniai bei geografiniai atstumai, skiriantys artimiausius žmones: prie bendro stalo susėda sugužėjusieji iš tolimiausių kampelių, pamirštamos nuoskaudos bei nesutarimai. Aišku, ir ši diena neapsieina be rūpesčių: moterys, kurioms patikėta 12 Kūčių patiekalų gamyba, suka galvą, kuo šiais metais nustebinti prie bendro stalo švęsti susirinkusius namiškius. Siūlome išbandyti 3 naujus patiekalus, kurių nerasite tradiciniame senolių Kūčių meniu: pastarieji savo sudėtimi…

  • Skanaus!

    Užkandžiai ir kalorijos: ne visada viskas baigiasi kilogramais

    Užkandžiai daugeliui yra didžiausia nuodėmė, kurią daro kiekvieną dieną. Atrodo, jeigu būtų maitinamasi reguliariai ir tik pagrindiniais patiekalais – organizmas jaustųsi kur kas geriau, juolab, svoris nebūtų toks gąsdinantis. Visgi, užkandžiai yra daugelio mūsų kasdienybė ir mes nežinome kaip su jas susitvarkyti. Dietologai tvirtina, kad reikia nustoti valgyti tarp patiekalų. Atrodo, kad taip turėtumėte net kelis kartus sumažinti savo svorį ir tuo pačiu kūnas jausis kur kas geriau. Tačiau mes galime pateikti kur kas paprastesnę alternatyvą. Tiesiog atidžiai rinkitės užkandžius. Nusprendus, kurie Jums yra skanūs ir tinkamai juos apdorojus – jais mėgautis galėsite kur kas dažniau. Juk ne visi užkandžiai būtinai yra kaloringi ir žalingi žmogaus organizmui. Padažų baimė Užkandžiai daugeliui asocijuojasi su labai didele grėsme,…