Skanaus!,  Žiemos šventės

Kalėdų stalo favoritas – brandintas džiovintų vaisių pyragas

Žvilgtelėkite į kalendorių: jei dabar, kai skaitote šį straipsnį, yra gruodžio pradžia, kalėdinį džiovintų vaisių pyragą galite suskubti pasigaminti jau šioms Kalėdoms. Tačiau jei iki švenčių liko savaitė ar vos kelios dienos, žemiau pateiktą receptą geriau padėti į stalčių iki ateinančių metų rudens pabaigos. Pyrago skonio paslaptis būtent ir slypi ilgame, maždaug mėnesį trunkančiame brandinimo procese: sutrumpinę šį laiką, pakeisite kepinio skonį ir, tikėtina, liksite nesupratę dėl kokių priežasčių šį pyragą taip visi dievina.

Brandinto Kalėdinio pyrago receptas

Pyragui (be pakankamai laiko ir, aišku, jūsų meilės gaminanti) reikės:

  • 1300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinos, datulės, slyvos, ananasai, apelsinų cukatai, spanguolės, abrikosai, migdolai, lazdynų, karijų ar kiti riešutai)
  • 200 ml brendžio (ir papildomai 2/3 puodelio pyrago „girdymui“)
  • 4 kiaušinių
  • 250 g sviesto
  • 270 g miltų
  • 230 g rudojo cukraus
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 apelsino (panaudosite šviežiai spaustas sultis bei žievelę)
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • kalėdinių prieskonių mišinio (po du a. š. cinamono bei kardamono ir po ½ a. š. imbiero bei maltų gvazdikėlių)

Nuplautus bei susmulkintus vaisius ir smulkintus riešutus užpilkite brendžiu ir palikite išbrinkti per naktį.

Kambario temperatūros sviestą supjaustykite ir išsukite šį su cukrumi iki purios masės.

Į išsuktą sviestą įmaišykite kiaušinius, suberkite nutarkuotas apelsinų ir citrinų žieveles (baltoji dalis suteikia kartumo, tad šios dėti nereiktų).

Sumaišykite sausuosius ingredientus – persijotus miltus, kepimo miltelius bei prieskonius.

Miltus supilkite į sviesto masę ir maišykite tol, kol neliks gumuliukų.

Šviežiai spaustas apelsinų sultis supilkite į vaisių ir riešutų mišinį (jau turėtume pajusti, koks sodrus aromatas nuo jų sklinda).

Vaisius „sujunkite“ su tešla: maišykite, kol šie taps vienalyte mase.

Pyrago tešlą supilkite į apvalią kepimo formą nuimamais kraštais (produktų kiekis pritaikytas 24 cm formai) ir dėkite į iki 160 C įkaitintą orkaitę. Kepkite pyragą maždaug 1 valandą. Tačiau tai – toli gražu ne kepimo pabaiga. Praėjus valandai, orkaitės temperatūrą sumažinkite maždaug iki 140 C ir kepkite dar apie 2 valandas. Pyragas bus iškepęs tada, kai, įkišus medinį pagaliuką, ištrauktas šis bus sausas.

Atidarykite kepimo formos kraštus ir palikite pyragą ant grotelių atvėsti.

Marlę išmirkykite maždaug pusėje stiklinės brendžio ir į šią suvyniokite pyragą. Marlės viršų sudrėkinkite dar keliais šaukštais brendžio.

„Prigirdytą“ pyragą suvyniokite į foliją, įdėkite į maišelį ir palikite brandinimui apie mėnesį (jei laikas spaudžia, galima apsieti ir su 2 savaitėmis, tačiau skonis, savaime suprantama, nebebus toks sodrus).

Nepamirškite pyrago reguliariai „pagirdyti“: maždaug kas 1-2 savaites apšlakstykite šį keliais šaukštais brendžio.

Gudrybės, kaip pagaminti skanų brandintą vaisių pyragą

Kelios gudrybės, kuriomis su jumis dalinasi ne pirmą kartą šį skanėstą gaminančios moterys.

  • Džiovintų vaisių bei riešutų proporcijas galima reguliuoti individualiai, priklausomai nuo skonio receptorių diktato bei virtuvės spintelių turinio, tačiau derėtų nepamiršti įdėti ir rūgščių komponentų (tokių kaip spanguolės ar panašiai) – pastarieji suteikia pyragui savotišką „šarmą“.
  • Nors teigiama, jog brandintas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas išsilaiko porą mėnesių ar net daugiau, skonio viršūnę šis pasiekia praėjus maždaug mėnesiui laiko nuo brandinimo pradžios.
  • Ilgas kepimas žemoje temperatūroje – viena iš tobulo pyrago skonio paslapčių, tad nebandykite pagreitinti procesą didindami temperatūrą ir taip trumpindami kepimo laiką.
  • Jei kepamo pyrago viršus pradėjo ruduoti ir baiminatės, jog šis apdegs, paprasčiausiai uždenkite jį kepimo folija.
  • Folija reikalinga tam, jog iš pyrago nepasišalintų brandinamų vaisių ir riešutų „generuojama“ drėgmė.
  • Pyragas turėtų būti laikomas sausoje, vėsioje (maždaug 14-16 laipsnių temperatūros) vietoje, tačiau į šaldytuvą šio dėti nereikėtų.

Neabejojame, jog namiškiai ar draugai, paragavę šio šventinio skanėsto, nepagailės komplimentų ir suskubs pateikti užsakymą ateinantiems metams. O tada su viena skarda pyrago tikrai neapsieisite!