• Naudinga,  Skanaus!

    Tinklaraštininkės atskleidė, kaip iš tikrųjų kepyklose kepama duona: 5 svarbiausi žingsniai

    Ar tikrai namuose kepta duona yra natūralesnė ir kokybiškesnė, už keptą kepykloje? Ar kepykloje galima iškepti tikrą tradicinę raugo duoną, kokią kepdavo ir mūsų senoliai? Kaip iš tikrųjų ši duona yra gaminama Lietuvoje, koks jos kepimo kelias? Viena lyderiaujančių kepyklų šalyje atvėrė savo duris ir atskleidė senovinės „sourdough“ duonos kepimo paslaptis – kas jai būdinga? „Šiandien yra manančių, kad autentiškos tradicinės receptūros duonos galima išsikepti tik namuose, tačiau tai – netiesa. Lietuviai labai išrankūs duonai ir jai kelia aukščiausius reikalavimus, todėl net ir didelėse kepyklose yra vadovaujamasi tradicinėmis receptūromis, labai kruopščiai atrenkant ingredientus. Duona yra tarsi gyvas organizmas, kuris, kaip ir žmogus, reaguoja į aplinką, todėl visai nesvarbu, kur ji…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Kitoks būdas patiekti rudens gėrybes – vaisių ir daržovių traškučiai

    Ruduo – daržo ir sodo gėrybėmis itin turtingas metų laikas. Dėl to daugelis stengiasi tuo pasinaudoti ir į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių troškinių, sriubų, apkepų ir kitų patiekalų iš sezoninių gėrybių. Tačiau daržovės ir vaisiai gali būti patiekiami ir kitokiais būdais – pavyzdžiui, gaminant iš jų sveikus traškučius. Kuo tokie traškučiai ypatingi ir kaip juos pasigaminti patiems, pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Traškučių receptas – įnoringo restorano lankytojo dėka Įprasti bulvių ir kukurūzų traškučiai šiandien yra vieni populiariausių užkandžių pasaulyje, o pirmieji jų paruošimo receptai aptinkami dar XIX a. pradžios receptų knygose. Vis tik dažnai bulvių traškučių, liaudiškai vadinamų „čipsais“, atsiradimo istorija siejama…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Atraskite daržoves iš naujo desertuose: netikėtos variacijos, kurios patiks visai šeimai

    Ne tik vasara, bet ir atėjęs ruduo dovanoja ypač gausų šviežių ir spalvingų daržovių derlių. Nors daržoves nuo seno esame įpratę naudoti kaip ingredientą prie mėsos, žuvies ir kitų sotesnių patiekalų, tačiau jas panaudoti galima kur kas originaliau – desertuose. Morkų pyragas, moliūgų sausainiai ar drėgnas šokoladinis burokėlių „brownie“ – tik vieni iš nedaugelio daržovių desertų, kuriuos galima pasigaminti namuose ir atrasti daržo ar sodo gėrybių skonį iš naujo. Rudeninių desertų valgiaraštyje – sezoninės daržovės Pastaraisiais metais daržovės tapo itin populiarios dėl besikeičiančių žmonių mitybos įpročių. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, vis daugiau lietuvių jas pradėjo valgyti ne tik kaip pagrindinį patiekalą, bet ir naudoti įvairių kepinių…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Vertingieji pieno produktai – kaip juos skaniai ir sveikai patiekti vaikams?

    Sveika ir subalansuota vaikų mityba – daugelio tėvelių prioritetų sąrašo viršuje. Dietologai sako, kad vieni svarbiausių vaiko racione yra pieno produktai, kuriuos mažieji turėtų valgyti kiekvieną dieną. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ skaičiavimu, lyginant šių ir praėjusių metų liepos mėnesius, natūralių vietos ūkininkų pieno produktų pardavimai išaugo net 78 proc. Tačiau ne visi mažyliai sveikus pieno produktus valgo noriai. Tad kaip juos pateikti vaikams patraukliau? Daugelis mitybos ekspertų sutinka, kad pienas vaikams yra itin svarbus produktas, kurio gaminių vaikai turėtų valgyti 2-3 kartus per dieną. Piene gausu kalcio, fosforo ir baltymų, kurie yra ypač reikalingi augančiam organizmui. Vaikams labiausiai tinka gerai apdorotas 2,5-3,5 proc. riebumo pienas. Neretai vaikai labiau mėgsta ne…

  • Skanaus!,  Velykos

    Velykų (ir ne tik) receptas: klasikiniai įdaryti kiaušiniai

    Dar prieš tai, kai pakvimpa pavasariu, vos tik internete pradeda šmėžuoti straipsniai apie Velykų dekoracijas, Velykų stalui tinkančius patiekalus, iškart užsimanau įdarytų kiaušinių. Šie dažniausiai nepatenka į kasdieninį valgiaraštį ir skanaujami tik prieš Velykas ir, žinoma, pačias Velykas. Klasikiniai įdaryti kiaušiniai yra greitai pagaminami iš paprastų produktų, kuriuos dažniausiai namuose turi kiekviena šeimininkė. Gaminsime iš 12 kiaušinių. Nes jei jau gaminti, tai gaminti 🙂 Visgi, jei manote, kad tai per didelis kiekis, atitinkamai sumažinkite ingredientų kiekį. Kita vertus, receptą galima interpretuoti pagal skonį ir net jei nesilaikysite griežtai, gausite skanius įdarytus kiaušinius. Reikės: 12 kietai virtų kiaušinių, 200 g majonezo, 2 valgomieji šaukštai garstyčių, ¼ arbatinio šaukštelio druskos, ½ arbatinio…

  • Skanaus!,  Velykos

    Velykų bobutė ateina pati, o Velykų bobą reikia iškepti

    Jei kalėdinis stalas išsiskiria specifinių patiekalų gausa, tai ruošiantis Velykoms dažnai šeimininkei nusvyra rankos. Nesinori, jog tai būtų tarsi eiliniai pietūs (tiesa, paįvairinti margaspalviais kiaušiniais), tačiau idėjų trūksta? Siūlome išbandyti tradicinį velykinį desertą, vadinamąją Velykų bobą, minimą dar 19 a. rašytiniuose šaltiniuose. Tai gali tapti jūsų firminiu Velykų valgiu, kurio receptą, tikėtina, perduosite ateities kartoms ir taip prisidėsite prie tautinio paveldo saugojimo. Ingredientai 20 g mielių (rinkitės sausas); 0,5 kg miltų; 250 g vos šilto pieno; 2 kiaušinių; 150 g sviesto; 2 v. š. cukraus; žiupsnelio druskos; riešutų, razinų ar kitų mėgstamų pagardų. 200 g cukraus pudros (glaistui). Velykų bobos gaminimo eiga Sausas mieles sumaišykite su miltais. Ant silpnos ugnies…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    Ruošiamės Kalėdoms: 3 šventinių pyragų ir kavos deriniai

    Besisukiojant virtuvėje prieš Kalėdas, daugelis spėlioja, kaip suspėti laiku paruošti ne tik užkandžius ir pagrindinius patiekalus, bet ir patiekti desertus po šventinių pietų. Tam, kad susėdus prie stalo netektų vis žvilgčioti į kepantį desertą, galite iš vakaro pagaminti pyragą, kurį per Kalėdas teliks gražiai patiekti su tinkamu kavos deriniu. Retas susimąsto, jog prie skirtingo pyrago, reikėtų derinti ir kavos rūšį – tinkamai parinkta neužgoš, o atskleis kepinio skonines savybes. „Šventinių pietų ar vakarienės metu įprasta prie skirtingų patiekalų parinkti atitinkamus gėrimus, sukuriančius skonių darną. Daugelis pirmiausia pagalvoja apie vyno ir maisto derinius, o kavą renkasi nebent kartu su desertais ir ilgai nesvarsto, kokios rūšies. Tačiau tai kompleksiškas gėrimas, kurio derinimo…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Vaida Kurpienė pataria: žiemą valgiaraštyje turėtų puikuotis patiekalai, ruošti garuose

    Ar įmanoma sveikai maitintis žiemą, kai organizmas, rodos, pats prašosi šiltų, sočių patiekalų, saldesnių ir riebesnių maisto produktų? Daugybė tautiečių vis dar mano, kad šaltuoju laikotarpiu galima šiek tiek atleisti vadeles. Tačiau iš tiesų, norint išlikti sveikam ir gyvybingam, savimi rūpintis būtina visus metus. Visavertiška mityba – tiesiog privalomas geros savijautos komponentas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, puikus sprendimas – maisto ruošimas garuose. Sotus ir sveikas maistas – būtini žiemos atributai „Žiemą dėl šviesos trūkumo ir šaltesnio oro iš tiesų labiau norisi saldumynų, miltinių patiekalų ar tiesiog daugiau valgyti. Vis dėlto būtina laikytis taisyklių, kurios gerą savijautą užtikrintų tiek šiuo laikotarpiu, tiek ir vėliau. Žiemą irgi turime valgyti daug…

  • Skanaus!,  Žiemos šventės

    3 skirtingi Kūčių kisieliaus receptai

    Tarp 12-kos Kūčių patiekalų, dedamų ant stalo, kasmet vietos neabejotinai atsiranda ir kisieliui. Tiesa, pastarojo skonio variacijų yra tiek daug, jog, atrodytų, ragaujamas visiškai kitas patiekalas. Siūlome 3 skirtingus kisieliaus receptus, iš kurių tinkamą variantą ras tiek tradicijas puoselėjantys, tik ir ieškantys gomuriui malonaus deserto. Avižų kisielius 1,5 l vandens 500 avižinių dribsnių 2 riekelės juodos, sudžiūvusios duonos žiupsnelio cukraus, druskos Medvilniniu audiniu uždengti avižų dribsniai, užpylus šiuos drungnu vandeniu bei sudėjus duoną, kambario temperatūroje „brandinami“ porą dienų. Tiesa, su laikymu negalima persistengti, kadangi būsimas kisielius gali tiesiog prarūgti. Praėjus porai dienų, avižos nukošiamos, užpilamos litru vandens, kuris, masę išmaišius, vėl nupilamas. Kisielius, prieš tai pagardintas žiupsneliu druskos bei cukraus,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    V. Radzevičius: pažintis su pasaulio šalių patiekalais skatintų vaikus valgyti sveikiau

    Vabalai, kiaušiniai su jau išsivysčiusiu gemalu, keptos jūrų kiaulytės ar dar gyvos krevetės – vieniems tai valgyti įprasta, o kitiems – egzotiška. Pasak žurnalisto, keliautojo ir projekto „Pažadas sveikatai“ lektoriaus Vytaro Radzevičiaus, receptai iš pasaulio virtuvių vaikams gali tapti žaidimu ir padėti į maisto racioną įnešti sveikesnių produktų. „Nuvykus svetur, visuomet norisi įlįsti į kitos kultūros virtuvę ir gyvai pamatyti, kaip ten žmonės gamina, ką valgo suaugusieji ir vaikai. Labiausiai man įsiminė Peru valgytas žalios žuvies patiekalas su žaliųjų citrinų sultimis ir aštriais ingredientais, vadinamas Ceviche. Taip pat  maistas Kinijoje ir Indijoje man labai skanus. Taip kas kartą parsivežu receptų, kuriuos su šeima ar draugais Lietuvoje pakeičiu į jau įprastus…