Varškėčiai – vaikystėje daugeliui įprastas patiekalas šiais laikais dažnam tapo kone prabangos preke. Pasilepinti jais per vėlyvus pusryčius mieste yra nemenkas iššūkis pinigine. Restorane ar kavinėje už porciją varškėčių galima pakloti net iki dešimties eurų, todėl nieko keisto, kad draugų kvietimą brančui kartais tenka apsvarstyti arba ieškoti taupesnių alternatyvų. Iš tiesų, varškėčiai pamažu dažosi aukso spalva, nes jų recepto pagrindą sudaro trys sparčiai brangstantys ingredientai – varškė, cukrus ir kiaušiniai. Ir jei kiaušiniai kol kas brangsta lėčiau, tai pieno produktų kainos pastaruoju metu daugelį verčia kelti antakį. Vis dėlto, sviesto, varškės ar grietinėlės kainoms mušant rekordus, noras skaniai, gausiai ir iš dalies sentimentaliai pavalgyti niekur nedingsta. Varškėčiai apjungia visas tris…
Trys V. Radzevičiaus austrių receptai, padėsiantys pasiruošti Naujųjų metų vakarėliui
Tarpušventis – puikus metas planuoti Naujųjų metų vakarėlį. Pasiruošti reikia ne tik kostiumą, tačiau ir maistą, kuris galėtų pradžiuginti svečius. Tam puikiai tiks įvairių jūros gėrybių užkandžiai, o vienas geriausių variantų – austrės, kurių paruošimas nereikalaus daug jūsų laiko. „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius sako, jog austrės – itin gardus užkandis, kurio skonį ant Naujųjų metų stalo įvertins kiekvienas. O tam, kad pavyktų patiekalais sužavėti net ir tuos, kurie paprastai nemėgsta jūros gėrybių, V. Radzevičius dalinasi trimis gardžiais receptais. Nuo romėnų stalo iki Guliverio skrandžio Keliautojas ir virtuvės šefas pasakoja, jog austrės buvo labai mėgiamos ir vertinamos nuo romėnų laikų. Dauguma jų buvo žvejojamos Britų salyno vandenyse. Vėliau, romėnams pasitraukus, ilgainiui…
Po švenčių apsirūpinkite gerosiomis bakterijomis: receptai su raugintais kopūstais
Rauginti produktai yra tradicinė lietuvių virtuvės dalis ne veltui. Juose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, gerųjų bakterijų, kurių ypač rekomenduojama vartoti žiemą ir gyvenantiems šiaurinėse šalyse. Tai, kad rauginti produktai šaltuoju metu Lietuvoje populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemą padidėja tiek raugintų daržovių, tiek jų sulčių pardavimai. „Šventinį savaitgalį praleidus itin sočiai, tarpušvenčiu pirkėjai į racioną stengiasi įtraukti lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka tiek sezoniniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, žiemos metu stipriai šokteli ir raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai“, – sako V. Budrienė. Kodėl verta valgyti? Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių…
Naujųjų metų vaišių stalas neapsieis be silkės pataluose: laiko patikrintas receptas nekainuos nė 4 eurų
Ant daugumos lietuvių šventinių stalų puikuojasi silkė pataluose. Be jos neapsieina nei Kūčios, nei Naujieji metai. Nors kartais prie valgytojų skonio pritaikomos silkės variacijos, šis nekasdieniškas patiekalas bene pirmasis dingsta nuo stalo. Jos mėgėjams gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog silkė – riebi, tačiau mūsų organizmui naudinga žuvis, tad svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis daugiau pirkėjų renkasi jau paruoštą žuvį, o nusprendusiems ją gaminti namuose rekomenduoja, kaip išsirinkti kokybišką. Valgykime silkę ne tik per šventes Silkė karaliauja ne tik ant Kūčių stalo – be jos retai apsieina ir kitos šeimos švenčių vaišės, ypač tuomet, jeigu yra ruošiamos mamų ar močiučių. Jei…
Kvepiantys kalėdiniai desertai: kepinių technologas siūlo išbandyti gaivų imbierinių pyragaičių receptą
Kalėdos jau visai čia pat, o konditerijos technologai intensyviai ruošiasi – jų desertai vėl taps daugelio šventinių stalų ir susibūrimų žvaigždėmis. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šiemet pirkėjams siūlomi pyragai su aguonomis, apelsinais, morkomis bei karamele, o vienas populiariausių – itališkas „panettone“. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog desertas yra sudėtinė šventės dalis, tad išskirtinėmis progomis juo galima pasimėgauti. Išaugo konditerijos gaminių pardavimai Likus kelioms dienoms iki Kalėdų, pirkėjai baigia planuoti savo šventinį stalą, kuris, kaip ir kasmet, neapsieina be deserto. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, lyginant su įprastomis savaitėmis, šventinę savaitę konditerijos gaminių pardavimas išauga beveik…
Jei pabodo silkė pataluose, išbandykite naujus receptus: dera net su uogienėmis
Sunkiai rastume lietuvių ant kurių stalo nebūtų žiemos švenčių pažibos – silkės. Ši lengvai sūdyta žuvis įtraukiama į įvairių mišrainių, salotų, vieno kąsnio užkandžio meniu sąrašą. Jei įprasti jos paruošimo būdai pabodo – nebijokite eksperimentuoti. Tai, kad silkės savo populiarumo nepraranda jau daugelį metų – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes silkių pardavimai išauga beveik dvigubai, o žuvies ir jūros gėrybių – trečdaliu. „Didžiosios metų šventės jau čia pat, todėl nenuostabu, kad šiomis dienomis pirkėjai Kalėdoms ruošiasi itin aktyviai. Silkės – vienas populiariausių šventinio stalo produktų, o prieš pat Kūčias ir Kalėdas jų pardavimai stipriai šokteli į viršų. Fasuotos silkės…
Nepelnytai pamiršti: išbandykite 3 tradicinių Kūčių patiekalų receptus
Iki Kūčių likus mažiau nei savaitei – verta susiplanuoti šventinį meniu. Jei šiemet norite nustebinti artimuosius, galite išbandyti kiek primirštus, senovinius šios šventės valgius. Tai, kad tradiciniai produktai prieš didžiąsias metų šventes tampa itin paklausūs, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji sako, kad šiuo metu parduotuvėse jaučiasi vis didesnis šurmulys. Be to, jau stipriai šoktelėjo tradicinės silkės ir karpių pardavimai. „Didžiosios metų šventės, o ypač Kūčios, neįsivaizduojamos be žuvies, o pastaruoju metu – ir jūros gėrybių patiekalų. Šiuo laikotarpiu šios kategorijos produktų yra suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Pavyzdžiui, prieš šventes fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – daugiau nei…
Kaip pagaminti įdarą paukštienai: naudingi patarimai ir receptas Kalėdoms
Kepta paukštiena – dažnai tampa pagrindiniu lietuvių Kalėdų stalo patiekalu. Tai įrodo ir didėjantys šios mėsos rūšies pardavimai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tokia tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik atskiras vištienos dalis, bet vis dažniau ir visą paukštį. „Vištiena – perkamiausia iš baltos mėsos rūšių, todėl nenuostabu, kad ši mėsa dažnai pastebima ir šventiniuose pirkėjų krepšeliuose. Prieš Kalėdas išauga ne tik vištienos, bet trečdaliu padidėja ir įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Be to, pirkėjai dairosi ir gurmaniškesnių užkandžių: sūrių, kumpių, pašteto“, – teigia V. Budrienė. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tokio…
Kad žiema neapkandžiotų lūpų, „aprenkite“ jas naminiu balzamu – vertingi patarimai ir receptai
Žiemos mėnesiai yra išbandymų metas mūsų lūpoms – sausas patalpų oras jas išdžiovina, o spustelėjęs šaltukas kaskart apkandžioja. Lūpas būtina tinkamai apsaugoti , kad žiemą nekamuotų skausmingi įtrūkimai, šerpetojimas ar nemalonus tempimo jausmas. Beje, lūpų balzamus ir kaukes lengvai galite pasigaminti iš valgomų produktų – štai keletas taisyklių ir receptų. Lūpų oda labai plona, ji neturi riebalinių liaukų, padedančių sukurti apsauginį skydą, todėl išsausėjus orui – kai lauke šąla, o patalpose įjungtas centrinis šildymas, lūpų oda greitai netenka drėgmės bei elastingumo ir ima trūkinėti. „Akivaizdu, kad šaltasis periodas kelia daugiausiai diskomforto dėl šerpetojančių ir skilinėjančių lūpų – mūsų prekybos tinklo statistika rodo, kad lūpų balzamų pardavimai nuo spalio vidurio ima…
Gardžios rankų darbo dovanos Kalėdoms: 3 receptai, lengvai pagaminami namuose
Šventiniu laikotarpiu renkant dovanas artimiesiems, norisi juos nustebinti unikalumu ir sukurti kažką savo rankomis. Tam neabejotinai tinka su meile pagamintos valgomos dovanos – įvairiausios uogienės, džemai, marmeladai ar čatniai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad artėjant šventėms išauga vaisių, ypač, klementinų pardavimai. Taip pat didelio susidomėjimo sulaukia ir žiemiškiems džemams ar uogienėms būdingi prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas. „Ruošiantis didžiosioms žiemos šventėms pirkėjai labiau linkę eksperimentuoti virtuvėje. Todėl jų krepšeliuose šiuo laikotarpiu pastebima ir egzotiškesnių vaisių ar daržovių, įvairiausių prieskonių. Pardavimų duomenimis, citrusiniai vaisiai žiemą, o ypač – prieš Kalėdas, neužleidžia pirmųjų pozicijų mėgstamiausių vaisių sąraše. Populiariausi iš jų išlieka klementinai, apelsinai ir citrinos. Toliau rikiuojasi „Pomelo“…