Skanaus!,  Žiemos šventės

7 aguonų pyrago receptai kiekvienai dienai

Po aguonų pyragą kiekvienai dienai! Jei linksi galva ir šypsaisi – reiškia pataikei ten kur reikia. Mes irgi dieviname aguonų pyragus. Apskritai, manome, jog aguonos bet kurį pyrago receptą gali papildyti ir sukurti naują, dar neatrastą skanėstą.

Tačiau šį kartą mes paprasti, tiesiog dalinamės populiariais, klasikiniais, tradiciniais ar primirštais aguonų pyrago receptais, kurie net paprastą apsiniaukusią dieną pavers įspūdinga švente.

Paprastučio recepto aguonų pyragas su šokoladu

Kas yra paprastas receptas? Kai visus ingredientus sumaišai ir kepi. Paprasčiau tikriausiai tik nusipirkti parduotuvėje.  Beeeet – ten tokio skanaus aguonų pyrago tikrai nerasi!

Beje, šis receptas turėtų būti privalomas visoms mėgstančioms aguonų kepinius ir mėgstančioms viską pasigaminti greitai. Nes būtent šis receptas yra universalus – truputų pakeiti ir jau turi naują skanėstą.

Reikės:

  • 200 g aguonų,
  • 4 L dydžio kiaušinių,
  • 150 g cukraus,
  • 100 g maltų džiūvėsių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono,
  • 2 plytelės šokolado.

Paruošiame aguonas iš vakaro. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Ryte vandenį nupilkite, aguonas sumalkite  arba sutrinkite trintuvu iki košelės.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Iki baltos, purios masės išplakite trynius su cukrumi, atsargiai įmaišykite džiūvėsius bei cinamoną. Atskirtus baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai sumaišykite su paruošta mase.

 Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 min.

Šokoladą ištirpinkite.

Iškepto pyrago viršų subadykite iešmeliu ar šakute ir ant jo lėtai pilkyte šokoladą, kad gerai susigertų į padarytas skylutes. Palaukite kol pyragas atvės ir mėgaukitės!

Karamelinis aguonų pyragas

Vien išgirdus žodį karamelinis, burnoje kaupiasi seilės. Karamelė netgi patį paprasčiausią kepinį gali paversti stebuklu. O jei dar viską darome savorankomis – dvigubas malonumas!

Reikės:

Pyragui:

  • 200 g aguonų,
  • 4 L dydžio kiaušinių,
  • 150 g cukraus,
  • 100 g maltų džiūvėsių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono.

Karamelės glaistui

  • 450 g 35 % rieb. grietinėlės,
  • 250 g cukraus.

Paruošiame aguonas iš vakaro. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Ryte vandenį nupilkite, aguonas sumalkite  arba sutrinkite trintuvu iki košelės.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Iki baltos, purios masės išplakite trynius su cukrumi, atsargiai įmaišykite džiūvėsius bei cinamoną. Atskirtus baltymus išplakite iki standžių putų ir švelniai sumaišykite su paruošta mase.

 Kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 min.

Iki kepimo pabaigos likus apie 15 min pradėkite ruošti karamelę. Į puodą supilkite grietinėlę ir cukrų. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 – 20 min. nuolat maišydami, kol masė ims tirštėti.

Tuomet jau iškepusį pyragą subadykite iešmeliu ar šakute ir ant jo lėtai pilkyte paruoštą karamelę. Supilkite puse paruoštos masės.

Likusią pusę dar pavirkite apie 15 min, kol pasidarys tamsesnė ir tirštesnė (labiau kaip kondensuotas pienas). Tuomet šį kremą gražiai užtepkite ant pyrago viršaus. Galite pabarstyti uogomis ar migdolų drožlėmis.

Leiskite pyragui atvėsti ir tuomet pirmyn skanauti!

Aguonų pyragas su rikota

Purus, švelniai drėgnas ir kvepiantis besibaigiančia vasara. Toks šis gardus, net rimtą šventę papuošiantis aguonų pyragas.

Idealu gaminti tingią dieną, kuomet nereikia skubėti. Nes pyragas gaminamas etapais – kažką padarius reikia palaukti kol išmirsta, atvėsta, pravėsta, sustingsta.

Reikės:

Pagrindui ir viršui

  • 250 g miltų,
  • 115 g sviesto,
  • 100 g  cukraus,
  • 1/4 arb.š. druskos.

Aguoniniam įdarui

  • 750 ml pieno,
  • 250 g rikotos,
  • 100 g sviesto,
  • 150 g cukraus,
  • 150 g aguonų,
  • 140 g manų,      
  • 1 arb.š. vanilės ekstrakto,
  • 1 kiaušinio,
  • 1/4 arb.š. druskos.

Paruošiame aguonas iš vakaro. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Ryte vandenį nupilkite, aguonas sumalkite  arba sutrinkite trintuvu iki košelės.

Ingredientus pagrindui sumaišome. Jei maišome rankomis, sviestą supjaustyti smulkiau. Turi gautis sausa, truputį į trupinius (nuo sviesto) sušokusi masė.

Puse sausos masės supilame į kepimo formą ir padarome lygų pagrindą. Įdedame į šaldytuvą, kol ruošiame įdarą.

Į puodą ant ugnies supilame pieną, įdedame sviestą, suberiame sviestą. Pamaišant užverdame. Užvirus lėtai pilame manus, nuolat maišant. Tuomet supilame aguonas. Greitai masė pradeda tirštėti, tad gerai išmaišius aguonas išjungiame ugnį ir paliekame masę vėsti.

Dideliame inde ištrikame rikotą, kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Kuomet aguonų masė atvėsta (po geros valandos ar daugiau), supilame į rikotos indą ir vėl gerai išmaišome.

Iš šaldytuvo ištraukiame kepimo indą su pyrago pagrindu ir ant jo tolygiai paskirstome aguonų masę. Tuomet ant viršaus suberiame likusią pusę sauso mišinio.

Kepame valandą laiko iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Valgome kai pilnai atvėsta.  

Trupininis aguonų pyragas

Burnoje tirpstantis aguoninis gėris – kitaip šio pyrago nepavadinsi. Truputinė tešla apgobia minkštą aguoninį įdarą. Gaminti galima sujungus savo mėgstamus receptus – trupininės tešlos ir aguonų įdaro. Šie du skoniai visuomet derės kartu.

Reikės:

Tešlai

  • 300 g miltų,
  • 200 g sviesto,
  • 100 g cukraus.

Aguonų įdarui

  • 350 ml pieno,
  • 50 g sviesto,
  • 100 g cukraus,
  • 100 g aguonų,
  • 100 g manų.     

Paruošiame aguonas iš vakaro. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Ryte vandenį nupilkite, aguonas sumalkite  arba sutrinkite trintuvu iki košelės.

Ingredientus tešlai  sumaišome. Turi gautis riebi vidutinio kietumo tešla. Padaliname į dvi dalis: 1/3 ir 2/3. Mažesnę padedame trumpam į šaldiklį.

Iš didesnės tešlos dalies suformuojame kepimo formos pagrindą ir bortelius.

Į puodą ant ugnies supilame pieną, įdedame sviestą, suberiame sviestą. Pamaišant užverdame. Užvirus lėtai pilame manus, nuolat maišant. Tuomet supilame aguonas. Greitai masė pradeda tirštėti, tad gerai išmaišius aguonas išjungiame ugnį ir paliekame masę vėsti.

Atvėsusę masę supilame į kepimo formą.

Iš šaldiklio ištrauktą likusią tešlą sutarkuojame burokine tarka. Trupiniais uždengiame kepimo formą.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.

Iš formos traukti ir valgyti atvėsusį pyragą.

Aguoninis keksas

Pamini aguoninį keksą ir iškart pagalvoji apie karštą šokoladą ir kalėdinę eglutę. Bet šis keksas idealus apskritus metus!

Reikės:

  • 250 g minkšto sviesto,
  • 250 g miltų,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 200 g cukraus,
  • 2 a.š. vanilinio cukraus,
  • 4 kiaušinių,
  • 200 g aguonų,
  • žiupsnelio druskos.

Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Dideliame dubenyje iki purios masės išplakame minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įleidžiame po vieną kiaušinio trynį ir po kiekvieno išplakame.

Kitame dubenyje išsijojame miltus su kepimo milteliais, suberiame aguonas ir gerai išmaišome. Sausą aguoninę masę suberiame į sviestinę masę, išmaišome.

Atskirame dubenyje standžiai išplakame kiaušinių baltymus, sukrečiame juos į tešlą ir atsargiai išmaišome vientisą masę.

Paruošiame kepimo formą – ištepame sviestu ir pabarstome džiuvesėliais. Gautą tešlą sukrečiame į kepimo formą. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-50 min.

Iškepusį keksą iš pradžių aušiname neišėmę iš formos, paskui išimame ir paliekame vėsti ant grotelių. Visiškai ataušusį aguoninį keksą apibarstome milteliniu cukrumi.

Aguonų vyniotinis – beveik šimtalapis

Šis Virtuvė žaliems aguonų vyniotinio receptas beveik kaip šimtalapio – traški tešla, sodrus aguonų skonis. Patiks visiems smaguriams!

Reikės:

Tešlai

  • 250 g miltų
  • 15 g sausų mielių
  • 1 kiaušinio
  • 100 ml šilto pieno arba vandens (dėjau 50 ml pieno ir 50 ml vandens)
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio cukraus
  • 110 g sviesto

Įdarui

  • 200 g aguonų mišinio kepiniams (naudojau tas, kurios jau būna sumaltos ir pasaldintos)
  • 60 g razinų (naudojau džiovintas spanguoles)
  • saujos graikinių riešutų (jei neturite, nedėkite)
  • 1 v.š. apelsinų cukatų
  • 40 g lydyto sviesto

Papildomai:

  • cukraus pabarstymui

Iš pradžių pasigaminkite tešlą. Į dubenį sudėkite miltus, mieles, druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį ar pieną. Sviestą išlydykite ir kupinus 5 šauktus įdėkite į tešlą. Likusį sviestą atidėkite. Užminkykite elastingą tešlą. Suformuokite rutulį ir dėkite į dubenį. Uždenkite ir leiskite valandėlę jai pakilti.

Įdarui viską sumaišykite. Pakilusią tešlą labai plonai iškočiokite (aš kočiojau tiek, kad persimatytų stalas). Pasiimkite lydytą sviestą ir juo aptepkite visą tešlą (tik neišnaudokite dar viso sviesto, jo dar reikės formuojant ritinį). Apibarstykite cukrumi. Sudėkite įdarą ir paskleiskite per visą tešlos plotą. Susukite vyniotinį. Kaskart jį užlenkdami, nesviestuotą dalį aptekite sviestu ir vyniokite toliau. Žodžiu, apatinė vyniotinio dalis (kuri lietėsi su stalu) irgi turi būti sviestuota. Vyniotinį susukite į apskritimą.

 Perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą (aš dėjau į apvalų kepimo indą, kad tirpstantis sviestas neišbėgtų), viršų aptepkite likusiu sviestu, apibarstykite cukrumi. Palikite dar pusvalandžiui pakilti (tik uždenkite). Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir dėkite kepti 40 min.

Išėmę apibarstykite cukraus pudra.

Pasakiškas varškės pyragas su aguonomis

Gardus ir sotus varškės pyragas su aguonimis. Idealus šventiniam stalui ar vasariško vakaro desertui! Šis Saldū sūru varškės pyragas su aguonomis patiks mėgstantiems varškės desertus pagardintus žiupsneliu aguonų.

Reikės:

Pagrindui

  • 200 g trapių sausainių,
  • 80 g sviesto.

Varškės įdarui (visi produktai turi būti kambario temperatūros)

  • 450 g varškės (naudojau 9 proc. riebumo)
  • 170 g grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
  • 2 kiaušiniai
  • 2 kiaušinio tryniai
  • 2 a.š. vanilės ekstrakto (galima keisti vaniliniu cukrumi)
  • 6-8 v.š. cukraus

Aguonų įdarui

  • 100 g aguonų
  • 2 maži kiaušiniai
  • 1 v.š. miltų
  • 1 v.š. džiūvėsėlių
  • 2 v.š. cukraus

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Sausainius sutrupiname iki miltų ir sumaišome su tirpintu sviestu. Sausainių masę pilame į kepimo formą, šaukštu suformuojame pagrindą ir pakraštėlius. Kepame apie 10 min., kol kraštai ims ruduoti. Išimame iš orkaitės.

Nuplikytas ir nusausintas aguonas permalame mėsmale arba blenderiu. Kiaušinių trynius išplakame su cukrumi iki baltumo, tuomet sudedame paruoštas aguonas, miltus, džiūvėsėlius, išmaišome. Kiaušinio baltymus išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į aguonų masę.

Vaškės įdarui naudojamą varškę pertriname per sietelį arba sutriname blenderiu, kol nelieka grūdelių. Petrintą varškę plakame su cukrumi iki purumo, tuomet įplakame kiaušinius. Įmaišome vanilės ekstraktą ir grietinėlę.

Varškės įdarą pilame ant sausainių pagrindo, išlyginame. Aguonų įdarą supilame į konditerinį maišelį, antgalį iki pusės įkišame į varškę ir purkšdami, piešiame spiralę ant varškės.

Pyragą kepame 45-60 min. iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (apatinėje lentynoje). Iškepusio pyrago viduriukas, krestelėjus formą,  turi judėti. Pyragą aušiname orkaitėje.

Ataušusį apibarstome cukraus pudra ir valgome su rūgštesne uogiene (man skaniausia su vyšniomis).