Skanaus!

Išsamus skanėsto „Tinginys“ gidas: gardžiausi receptai

Jeigu pavadintume Tinginį nacionaliniu Lietuvos desertu, ko gero nė vienas lietuvis dėl to labai nesupykų. Tinginį mėgstame, valgome, juo vaišiname užsukusius svečius ir esame prigalvoję šimtus šios deserto receptų. Pačių įvairiausių – tinginys su kondensuotu pienu, be kondensuoto pieno, su Rududu, su varške, be kakavos, sveikuoliškas ir t.t.

Tradicinis tinginio receptas

Pats paprasčiausias, senovinis tinginio receptas, dar kartais pabrėžiamas kaip tinginio su kondensuotu pienu, kurį net ne itin patyrusios šeimininkės, pasakytų pažadintos vidury nakties skamba taip:

Reikės: 4 pakelių sausainių(tradiciškai Gaidelis), 200 g sviesto, 1 indelio(385 g) kondensuoto pieno(saldinto), 4 šaukštų kakavos.

Paruošimas: sausainiai sulaužomi gabaliukais. Sviestas ištirpinamas puode ant ugnies, įmaišomas kondensuotas pienas su kakava ir kiek paverdama. Masė truputį sutirštėja. Į paruoštą masę sudedami sausainiai, viskas sumaišoma. Suformuojamas pyragas, patogiausia suvyniojant į maistinę plėvelę, palaukiama kol truputį atvės ir įdedama į šaldytuvą kelioms valandoms, geriausia nakčiai, kad sustingtų.

Šis receptas yra bazinis, pradžių pradžia, pats paprasčiausias tinginio receptas. Bet nuo jo prasideda visi tobulinimai, keičiant vienus ingridientus kitais ir išgaunant pačius netikėčiausius skonius.

Tradicinės tinginio tobulinimo galimybės:

  • Sausainiai gali būti keičiami į šakotį, naminius sausainius, sviestinius sausainius.
  • Kakava ir kondensuotas pienas gali būti keičiamas į rududu arba kondensuotą kavą . Sveikuoliškuose receptuose į riešutų sviestą arba datules.
  • Kondensuotą pieną galima pakeisti pienu(150 ml) ir cukrumi(100 g)
  • Kakava gali būti keičiama į juodąjį šokoladą.
  • Sviestą galima keisti į kokosų sviestą.
  • Papildomai galima pridėti džiovintų vaisių, riešutų ar sėklų.
  • Galima glaistyti, puošti.
  • Sudėtingesni tobulinimai – gaminti su varške, gaminti keptą tinginį.

Taigi, viskas priklauso nuo fantazijos – o jos neturėtume stokoti, nes bazinis receptas paprastas, galima jį tikrai tobulinti iki begalybės.

Klaidų padaryti neįmanoma

Jei pagal pasirinktą receptą gaminate pirmą kartą, visuomet atsidėkite saujelę sausainių į šalį. Jei sumaišius masę ji gaunasi kieta – tuomet reiškia, jog sausainių per daug ir tos atidėtos saujelės galbūt nereikia.

Formuojant tinginį, reikia pajausti, kokio jis standumo. Jei nepavyksta suformuoti, nes masė jau sumaišius su sausainiais, dar yra skysta, reiškia ji daugiau tikrai nesustandės. Sprendimas paprastas – pridėti daugiau sausainių.

Tad klaidų padaryti praktiškai neįmanoma.

Šokoladinis tinginys iš šakočio

Vienas iš būdų pagerinti tradicinį tinginį – pakeisti sausainius į šakotį, o kakavą į juodajį šokoladą. Rezultatas – sodrus ir karališkas skonis.

Reikės: 400 g šakočio laužo; 200 g sviesto; 1 indelio kondensuoto pieno; plytelės juodo šokolado.

Paruošimas: Šakotį susmulkinkite spyglio dydžio gabaliukais. Sviestą ir šokoladą ištirpdykite, supilkite kondensuotą pieną ir pakaitinkite. Masę užpilkite ant šakočio gabaliukų ir gerai išmaišę suformuokite tinginį. Atvėsus įdėkite į šaldytuvą, kol sustings.

Tinginys be kondensuoto pieno

Ne visų šaldytuvuose kondensuotas pienas yra savaime suprantamas. Tačiau tai ne bėda – tinginį galima pasigaminti ir be kondensuoto pieno. Tiesa, tai užtruks keliomis minutėmis ilgiau.

Reikės: 400 g sausainių; 200 g sviesto; 200 ml pieno(riebesnis – geriau); 150 g cukraus; 4 šaukštų kakavos.

Paruošimas: Sausainius sulaužykite gabaliukais.  Sviestą ištirpdykite, supilkite pieną, cukrų bei kakavą ir maišant pavirkite apie 10 min, kol šiek tiek sutirštės. Masę užpilkite ant sausainio gabaliukų ir gerai išmaišę suformuokite tinginį. Atvėsus įdėkite į šaldytuvą, kol sustings.

Karamelinis tinginys (su Rududu)

Įprastas kondensuotas pienas ir kakava pakeičiamas vienu produktu  visų mėgstamu Rududu.

Reikės: 4 pakelių sausainių, 1 indelio Rududu, 200 g sviesto.

Paruošimas: Sausainius sulaužykite gabaliukais.  Sviestą supjaustyti gabaliukais ir sudėti su Rududu į dubenį. Rankiniu plaktuvu ar kita priemone suplakti į vientisą masę. Užkaisti ant vidutinės ugnies ir pakaitinti kol pradės garuoti (virinti nereikia). Užpilti ant sausainių ir gerai sumaišyti. Formuojant naudoti daugiau jėgos, labiau suslėgti, nes Rududu tirštesnis, formuojant paprastai gali likti oro tarpai. Suformavus įdėkite į šaldytuvą, laikyti kol sustings.

Baltasis tinginys – vos 3 ingredientai!

Baltasis tinginys gaunasi tada, kai specialiai pamiršti kakavą. Kad spalva būtų vientisesnė, sausainius galima susmulkinti kaip įmanoma smulkiau. Galima netgi sumalti.

Reikia: 4 pakelių sausainių, 1 indelio kondensuoto pieno, 200 g sviesto.

Paruošimas: Sausainius susmulkinkite.  Sviestą ištirpdykite, supilkite kondensuotą pieną ir pakaitinkite. Masę užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišę suformuokite tinginį. Atvėsus įdėkite į šaldytuvą, kol sustings.

Tinginys su varške

Varškės tinginys dažnai mėgstamas šventėms, pavyzdžiui, Kalėdoms. Ypač jei papildomai pridedate riešutų ir džiovintų uogų. Beje, šis skanėstas dėl varškės yra kiek minkštesnis – neišsigąskite. Jei norite kietesnio, padidinkite sausainių ir priedų kiekį.

Reikės: 3 pakelių sausainių, 400 gramų varškės, 200 g sviesto, 0,5 indelio kondensuoto pieno, 1 šaukštelio vanilinio cukraus.

Paruošimas: Sausainius sulaužykite gabaliukais.  Varškę pertrinkite ir tuomet sutrinkite su sviestu iki vientisos masės. Sudėkite kondensuotą pieną, vanilinį cukrų ir gerai sumaišykite, kad neliktų gumuliukų. Suberkite sausainius į masę, sumaišykite ir suformuokite tinginį. Įdėkite į šaldytuvą.

Tinginys be sviesto ir kondensuoto pieno

Kartais žmones glumina sviesto kiekis recepte – akivaizdu, jog desertas riebokas. Tačiau riebalai yra būtini, visgi sviestą galima pakeisti kitomis priemonėmis, šiuo atveju kokoso pieno.

Reikės: 4 pakelių sausainių; 1 skardinės kokosų pieno (tirštosios dalies), juodojo šokolado plytelės; 100 g cukraus ar kito saldiklio.

Paruošimas: Sausainius sulaužykite gabaliukais.  Puode ištipinkite šokoladą, supilkite kokosų pieną ir cukrų. Maišydami užvirkite. Užpilkite ant sausainių, sumaišykite. Suformuokite tinginį. Atvėsus įdėkite į šaldytuvą, kol sustings.

Karamelinis varškės tinginys šventėms

Jei jums karamelė taip pat asocijuojasi su šventėmis, tuomet šis tinginys pas jus taip pat gali tapti šventiniu. Papuošus  viršų – idealiai tiks šventiniam stalui papuošti, nes skonis itin geras, net jei pagaminimas toks pat paprastas kaip tradicinio tinginio.

Reikės: 3 pakelių sausainių, 100 g sviesto, 200 g Rududu, 300 g varškės.

Paruošimas: Sausainius sulaužykite gabaliukais.  Varškę pertrinkite ir tuomet sutrinkite su sviestu iki vientisos masės. Sudėkite Rududu ir gerai sumaišykite, kad neliktų gumuliukų. Suberkite sausainius į masę, sumaišykite ir suformuokite tinginį. Įdėkite į šaldytuvą.