Kartais skaitant recepto aprašymą negalima suprasti kokios aguonos naudojamos, kaip jas paruošti? Dažniausiai kyla klausimas ar pyragams geriau maltos ar nemaltos aguonos. Tad pasistengsime apie viską pakalbėti nuosekliai.
Aguonas reikia suminkštinti. Kodėl?
Prieš verdant ar kepant sėklų mirkymas vandenyje jas suminkština, išlaisvindamas maisto medžiagas viduje ir leidžia mūsų kūnams įsisavinti sėklų naudingas sveikatai medžiagas. Aguonų sėklose yra daug kalcio, fosforo, cinko ir geležies. Suminkštinus sėklas prieš ruošiant patiekalus su jomis, taip pat galima lengviau atskleisti jų skonį. Dar viena priežastis – minkštesnės yra lengviau virškinamos.
Aguonų kiekis receptuose
Receptuose nurodytas sausų nemaltų ir kitaip nepadorotų aguonų kiekis. Tad prieš apdorojant aguonas, pirmiausia pasimatuokite kokio kiekio jums reikia. Perkant jau maltas aguonas, svorio prasme kiekis tas pats, tačiau jei pateikta ml, tuomet reikia truputėlio mažiau.
Kaip suminkštinti aguonas?
Reikiama aguonų kiekį užpilkite karštu vandeniu ir palikite kelioms valandoms arba bent jau kol vanduo atvės iki kambario temperatūros. Galima užpilti ir palaikyti per naktį – tai puikus variantas jei planuojate aguonas naudoti iš pat ryto.
Mirkytos aguonos yra minkštesnės, lengviau kramtosi. Tad puikiai tinka kaip pabarstukas arba kuomet naudojamas nedidelis kiekis aguonų įvairiems kepiniams.
Kada aguonas reikia malti?
Kuomet aguonas naudojame pyrago įdarui, tuomet jas reikia sumalti arba sugrūsti. Esmė tame, jog reikia praskelti kietą aguonos sėklos kiautą. Tad puikiausiai galima pasinaudoti grūstuve ir „pertrėkšti“ sėklą. Nesvarbu kokiu prietaisu naudojamasi, nereikia sumalti aguonų į miltus, svarbu pažeisti paviršių, kad išsiskirtų kvapiosios medžiagos ir aliejai.
Mirkytos aguonos malasi lengviau, tad prieš malant galima pamirkyti karštame vandenyje bent kelias valandas.