5 patarimai kaip sukurti tradicišką, lietuvišką Kūčių stalą

Didžiosios metų šventės jokiu būdu neturėtų būti skirtos vergavimui savo skrandžiui. Net ir suvokiant šią taisyklę bei ja vadovaujantis, mintys apie būsimo Kūčių stalo meniu pradeda lankyti jau lapkričio mėnesį. Ne kiekvienoje šeimoje liko vyresnių moterų, kurios, prisiminusios savo mamų pamokas, geba paruošti šventinį stalą, atitinkantį visas senajai lietuvių virtuvei būdingas tradicijas. Ši misija vis dažniau tenka mums, jaunosios kartos moterims, kurių galvoje sukasi daugybė įmantrių receptų, o virtuvinėse spintelėse tūno egzotiški prieskoniai. Ruošiant tradicinį Kūčių stalą, nuo viso to reikia atsiriboti: pagrindine taisykle išlieka paprastumas.

Žemiau pateikti patarimai padės „neišeiti iš rašto“ ruošiant tradicines Kūčias bei, tinkamai planuojant laiką, nenusivaryti nuo kojų. Beje, jei svarstote, kokie patiekalai tradiciškai priklauso Kūčių stalui, jums pravers ankstesnis straipsnis „12 Kūčių stalo patiekalų: ką simbolizuoja šis skaičius ir kokių patiekalų nepamiršti?

  • Kai kuriuos darbus virtuvėje galite atlikti dieną ar net kelias iki  Kūčių. Ir ne tik išsikepti kūčiukus. Silkę su galvomis (toks variantas – ne tik kur kas skanesnis, bet ir sveikesnis) nusipirkite kelios dienos prieš. Šią išdarinėjus, užmarinuokite naminiame marinate (actas, morkos, svogūnai, pipirai, gvazdikėliai, lauro lapeliai), o praėjus dienai ar dviem, sudėkite į kitą indą ir užpilkite aliejumi. Taip paruošta silkė išbūna net keletą dienų, o, Kūčių vakarą, belieka šią išdėlioti į serviravimo indą bei patiekti su norimais pagardais. O jei norėtumėte namiškius nustebinti brandintų džiovintų vaisių pyragu – jį derėtų pasiruošti dar lapkričio pabaigoje.
  • Silkė bei žuvis puikiai dera su svogūnų ar grybų pagardų, kurį patogu paruošti iš vakaro ar dar anksčiau (tokiu šis turi būti laikomas sandariuose hermetiniuose indeliuose).
  • Prabangūs lašišos kepsniai – toli gražu ne tinkamiausias valgis Kūčioms. Puikiausiai tiks kiek paprastesnė žuvis (lydeka, menkė ar kita mėgstama), apvoliota miltuose ir iškepta aliejuje. Norint suteikti tokiam elementariam patiekalui išskirtinio skonio, siūloma iškeptą žuvį palaikyti marinate, pagamintame iš kokybiško aliejaus, citrinos sulčių, druskos bei pipirų.
  • Konditerinių bandymų eksperimentus palikite Kalėdų šventei, tuo tarpu Kūčioms, kaip desertui, visiškai pakanka ir kūčiukų. Jei norime šeimą pradžiuginti įdomesniais patiekalais, tačiau kartu ir nenusižengti tradicijoms, siūloma išbandyti tradicinę kūčią (įvairūs virti grūdai, pagardinti aguonomis ir medumi) ar virtinukus, įdarytus aguonomis.
  • Nepadarysite nuodėmes, jei, taupant savo laiką, įsigysite jau iškeptų kūčiukų ar naudoti paruošto aguonų pieno mišinio. Tiesa, pirkdami šiuos pagalbininkus, itin atidžiai studijuokite pastarųjų sudėtį. Gamintojai, konkuruodami tarpusavyje bei norintys pritraukti pirkėjų dėmesį, tradicinius produktus papildo priedais, nebūdingais mūsų tradicinei virtuvei. Sutikite, jog cinamonu kvepiantys kūčiukai, greta kitų 11-kos tradicinių patiekalų, nelabai derės.

Tradicinė lietuvių virtuvė – iš vienos pusės labai paprastas, iš kitos – mums, lepinamiems maisto pramonės laimėjimų, labai egzotiškas variantas. Pasistenkime esminiams jos principais nenusižengti bent kartą per metus, ruošiant Kūčių vakarienę. Tai – galimybė parodyti savo atžaloms mūsų senąsias tradicijas, o patiems pajusti to vakaro išskirtinumą.

(Perskaityta per mėnesį: 86, iš jų šiandien: 1.)