3 skirtingi Kūčių kisieliaus receptai

Tarp 12-kos Kūčių patiekalų, dedamų ant stalo, kasmet vietos neabejotinai atsiranda ir kisieliui. Tiesa, pastarojo skonio variacijų yra tiek daug, jog, atrodytų, ragaujamas visiškai kitas patiekalas. Siūlome 3 skirtingus kisieliaus receptus, iš kurių tinkamą variantą ras tiek tradicijas puoselėjantys, tik ir ieškantys gomuriui malonaus deserto.

Avižų kisielius

1,5 l vandens

500 avižinių dribsnių

2 riekelės juodos, sudžiūvusios duonos

žiupsnelio cukraus, druskos

Medvilniniu audiniu uždengti avižų dribsniai, užpylus šiuos drungnu vandeniu bei sudėjus duoną, kambario temperatūroje „brandinami“ porą dienų. Tiesa, su laikymu negalima persistengti, kadangi būsimas kisielius gali tiesiog prarūgti. Praėjus porai dienų, avižos nukošiamos, užpilamos litru vandens, kuris, masę išmaišius, vėl nupilamas. Kisielius, prieš tai pagardintas žiupsneliu druskos bei cukraus, nuolat maišant, užverdamas. Verdama tol, kol kisielius pasiekia pageidaujamą konsistenciją, o išviręs supilstomas į serviravimo indelius.

Spanguolių kisielius

3 l vandens

500 g spanguolių (tinka tiek šviežios, tiek šaldytos)

5-6 v. š. cukraus

3-4 v. š. bulvių  krakmolo

Iš verdančiu vandeniu nuplautų bei sutrintų spanguolių išspaudžiamos sultys. Į uogų tirščius, likusius po sulčių spaudimo, suberiamas cukrus bei supilamas vanduo. Masė dedama ant ugnies ir, maišant, kaitinama. Dėmesio: puodas nuo ugnies nuimamas dar turiniui nespėjus užvirti, o uogos nusunkiamos. Krakmolas ištirpinamas nusunktame skystyje. Supylus šį ant uogų, turinys  dar kartą uždedamas ant nedidelės ugnies, ir, intensyviai maišant, dar pakaitinamas.  Kisieliui šiek tiek atvėsus, į šį supilamos likusios spanguolių sultys ir viskas gerai išmaišoma.

Vyšnių kisielius

2 l vandens

500 g vyšnių (tinka tiek šviežios, tiek šaldytos)

200 g cukraus

3-4 v. š. bulvių krakmolo

Prieskonių kisieliui paskaninti (cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, vanilė ir kita)

Vandeniui užvirus, į šį sudedami prieskoniai ir turinys kaitinamas maždaug 5 minutes. Praėjus šiam laikui, į vandenį suberiamos vyšnios, supilamas cukrus ir, nuolat pamaišant, viskas užvirinama. Į verdantį kisielių, kruopščiai maišant, supilamas stiklinėje vandens ištirpintas krakmolas. Kisielius verdamas tol, kol tampa pageidaujamo tirštumo.

Kisielių galite išsivirti iš kitų, savo mėgstamų uogų. Gal pastarasis ir taps jūsų tradicija, perduodama iš kartos į kartą.

 

(Perskaityta per mėnesį: 55, iš jų šiandien: 1.)