Įsijungus televizorių, galima pastebėti, kaip kas antra reklama tiesiog brukte bruka įvairius vitaminus, maisto papildus ir kitas priemones, padedančiais ilgiau gyventi, būti sveikesniais, laimingesniais. Deja, tiesa ta, kad žmogus gali puikiai gauti visas reikiamas medžiagas ir su maistu – tereikia į racioną įtraukti įvairių bei vitaminais, ląsteliena ir naudingais mineralais prisotintų produktų. Tai gali padėti išvengti įvairių ligų, geriau miegoti ir net būti pakilesnės nuotaikos. Be viso to, sutaupysite tikrai nemažai pinigų, kuriuos išleistumėte brangiems vitaminams ir maisto papildams. Tekyla klausimas – kokie sveiki produktai turi daugiausiai vitaminų?..
Lašiša
Kad žuvį valgyti itin sveika, žinome visi – tačiau kaip dažnai jos patiekalai garuoja ant jūsų stalo? Turbūt viena naudingiausių ir neabejotinai gardžiausių žuvų – lašiša – prieš kurią tikrai gali nusilenkti ir kiti sveiki produktai. Visų pirma, joje labai daug kalcio. Šis elementas reikalingas, jei norite turėti ne tik tvirtus kaulus, bet ir dantis. Jis taip pat padeda gerinti širdies darbą, gali reguliuoti nervų sistemos sutrikimus. Beje, kalcis atsakingas ir už gerą kraujo krešumą. Dar vienas puikus elementas, esantis lašišoje – omega-3 riebalų rūgštis, gerinanti atmintį bei padedanti apsisaugoti nuo nerimo sutrikimų, depresijos.
Avinžirniai
Tokie sveiki produktai kaip avinžirniai, tikrai nėra dažnas svečias ant lietuvių stalo. Tačiau vertėtų į juos pradėti žvelgti kur kas rimčiau nei iki šiol – mat avinžirniai turi labai daug baltymų ir ląstelienos bei kalcio. Baltymai –statybinė medžiaga, naudojama augant ir suirusiems audiniams atkurti. Be to, tai pagrindinė smegenų sudedamoji medžiaga, tad apie jų būtinumą ir naudą turbūt nė nereikia kalbėti – privalote kasdien pasirūpinti, kad į mitybos racioną būtų įtraukti sveiki produktai (tokie kaip avinžirniai), kurie gausūs baltymų. Ypač patariama juos vartoti antroje dienos pusėje – mat, ryte mums reikia angliavandenių, kurie suteikia energijos dienos darbams, o vakarop, kai turime mažesnį krūvį – rekomenduojami baltymai, padedantys atstatyti ląsteles.
Varškė
Vitaminas, kurio kiekvienas žmogus privalo gauti kasdien – B. Esant B grupės vitaminų trūkumui, slenka plaukai, prastėja nuotaika, trinka koordinacija ir t. t. Daug šio vitamino turi tokie sveiki produktai kaip varškė. Tik svarbu nemanyti, kad liesa varškė yra kur kas naudingesnė ir sveikesnė – dažniausiai ji labiau apdorojama nei natūralaus riebumo produktas, tad anaiptol, yra mažiau naudinga ir praranda savo maistingąsias savybes.