Atšalus orams į racioną vertėtų įtraukti daugiau citrusinių vaisių, tokių kaip aplesinai, kurių šviežias derlius atkeliauja saulėtų užjūrio valstybių ir Ispanijos. Nors aplesinai yra puikus būdas papildyti organizmą vitaminais ir antioksidantais, jie gali tapti gera priemone ir tvaresnėms šventiškoms namų dekoracijoms kurti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad apelsinai šaltąjį sezoną nesitraukia iš perkamiausiųjų pozicijų. „Nuolat pildome pirkėjams siūlomą asortimentą sezoniškais vaisiais, iš kurių šaltąjį sezoną populiariausi yra citrusiniai vaisiai. Jų derlių atvežame iš saulėtų pietinių šalių. Vieni perkamiausių tarp pirkėjų yra mandarinai ir klementinai, tačiau top pozicijose išlieka ir aplesinai bei citrinos, atsiduriantys kasdieniame pirkinių krepšelyje. Apelsinų pardavimai pradeda didėti gruodį, o per sezoną jų parduodama…
Sveikiausia pasaulyje tituluojama virtuvė: išbandykite gardžius graikiškus receptus
Ar žinojote, kad pirmąją kulinarijos knygą dar prieš mūsų erą parašė graikų maisto gurmanas Archestratas, laikomas gastronomijos tėvu? O kad graikiška virtuvė yra plačiai pripažįstama kaip sveikiausia? Tai tik vienos iš nedaugelio priežasčių susipažinti su turtingais šios šalies kulinariniais ypatumais ir atrasti papildomų motyvų išbandyti skirtingus, Graikijos įkvėpus „Eridanous“ produktus ir patiekalus. Jų įsigyti visą šią savaitę galėsite prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse. Graikiją iki šiol garsina alyvuogės ir iš jų gaminamo aliejaus. Jį žymusis Antikos poetas Homeras vadino šalies „skystuoju auksu“. Mokslininkai teigia, kad pirmieji pasaulyje alyvmedžiai buvo pradėti auginti būtent Graikijoje, Kretos saloje, maždaug 3500 metų prieš mūsų erą. Alyvuogės ir jų aliejus greitai tapo šalies ekonomikos varikliu, o…
Kaip patikrinti ar kiaušinis šviežias: kiaušinio šviežumo testas
Kaip žinoti, ar kiaušinis yra šviežias? Beveik kiekvienas yra susidūręs su šiuo galvosūkiu. Tiesa, kad laikui bėgant kiaušinio kokybė pradeda blogėti, nes viduje esanti oro kišenė didėja, o baltymas plonėja. Tačiau kiaušinis „sugenda“ tik tuomet, kai pradeda irti dėl bakterijų ar pelėsio. Iš tikrųjų kiaušiniai gali būti visiškai tinkami vartoti dar daug savaičių. Tuo tarpu, jei abejojate, ar jūsų šaldytuve esantys kiaušiniai vis dar yra geri, egzistuoja keletas priemonių, kurios jums padės tai sužinoti. Patikrinkite galiojimo datą Vienas iš paprasčiausių būdų sužinoti, ar jūsų kiaušiniai dar tinkami vartoti – patikrinti ant kiaušinių dėžutės nurodytą galiojimo datą. Tačiau jei šaldytuve laikomus kiaušinius išmesite iškart, kai tik ši data sueis, galite išmesti…
Kiek laiko virti kiaušinius: skysti, vidutinio kietumo ir kieti kiaušiniai
Geras klausimas - kiek laiko virti kiaušinį? Virimo trukmė priklauso nuo daugelio veiksnių - apie juos bei virimo paslaptis ir pakalbėsime.
Stipriname imunitetą: trys šildančių ir sveikų troškinių receptai, kuriais gardžiuosis net vaikai
Įsibėgėjant rudens sezonui, pats laikas stiprinti šeimos imunitetą ir taip padėti apsisaugoti nuo peršalimo. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi trimis lengvai ir greitai paruošiamų troškinių receptais, kuriuos su malonumu valgys ir iš mokyklos grįžę mažiausieji šeimos nariai – o tam, kad gaminti būtų smagiau, „Lidl“ kviečia į maisto ruošimą įtraukti ir vaikus. Tinkamai paruoštas troškinys – skanus, sotus ir sveikas pasirinkimas, praskaidrinsiantis net ir šalčiausią vakarą. Be to, įvairūs troškiniai yra puikus patiekalas norint pripratinti vaikus net ir prie jų nemėgstamų daržovių, į vidų įdedant keletą svogūnų, pomidorų, morkų, ar kitų daržovių. Tiesa, nepamirškite, kad vaikai kaip ir suaugusieji pirmiausia valgo akimis, todėl patiekdami maistą įsitikinkite, kad jis yra patrauklus akiai.…
Išbandykite autentiškus šefo F. Meschino močiutes receptus: paprasta ir labai skanu
Nors Italija buvo suvienyta ir valstybe tapo tik antroje XIX a. pusėje, Apeninų pusiasalio gyventojus jau daugelį metų jungia neblėstanti meilė maistui. Anot bene dešimtmetį Lietuvoje gyvenančio maisto tinklaraštininko Federico Meschino, mylėti ir gerbti maistą jį išmokė močiutė, perdavusi svarbiausias itališko maisto ruošimo paslaptis. Šefas pasakoja, kaip kiekvieną patiekalą paversti ypatingu, kaip atrodė nerūpestinga jo vaikystė Itrio miestelyje ir dalijasi dviem nepamirštamais „pasta al forno“ ir lazanijos receptais. F. Meschino pasakoja, kad jis yra itin laimingas, turėjęs galimybę augti Italijoje, nes jo gimtinės gastronominė kultūra pasižymi turtinga istorija ir nesuskaičiuojama galybe kulinarinių šedevrų. „Maisto svarbą Italijoje neabejotinai jaučia kiekvienas šalies gyventojas – vargu, ar įmanoma rasti italą, kuris nemėgsta skaniai…
Saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? Tinklaraštininkė pasidalino 2 gardžiais receptais
Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su šokoladu – mėgstamiausią išsirinktų kiekvienas. Spalio 10-ąją, pasaulyje minint košės dieną, maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė užsimojo išsiaiškinti – kokią košę labiausiai mėgsta lietuvaičiai? „Pusryčiams“ autorė kviečia išmėginti netikėtus košės receptus ir atrasti šį patiekalą iš naujo. G. Žutautaitė kartu su grūdinių produktų ekspertais „Malsena“ socialiniuose tinkluose lietuvių klausė – kokia košė jų mėgstamiausia? Viso „Košių košės“ rinkimuose lietuviai pasiūlė per šimtą skirtingų košių receptų, kuriais gardina savo pusryčių, pietų ar net…
Italų klasika gnocchi – namuose: išbandykite rudenišką šio patiekalo receptą su moliūgais
Italų virtuvės perlas – gnocchi, patiekalas užkariavęs viso pasaulio gurmanų širdis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad gnocchi – nesudėtingai pagaminami, tačiau ypatingo skonio virtinukai, dažniausiai gaminami iš bulvių ir miltų bei patiekiami su įvairiausiais padažais. Pasak ekspertės, šie virtinukai – vis labiau mėgstami ir Lietuvoje, o ypač atvėsus orams, kai norisi sotaus ir šildančio maisto. „Lietuviai vis dažniau ieško įmantresnių skonių ir patiekalų. Pastebime, kad pirkėjai vis labiau domisi įvairiomis pasaulio virtuvėmis ir jų receptus bando pritaikyti gamindami namuose. Gnocchi savo skoniu ir tekstūra – artimas lietuviams, sotus ir šildantis patiekalas. O dabar geriausias metas jais pasimėgauti, mat šiam patiekalui pagaminti dažniausiai naudojamos bulvės, kurios daugelį…
Rauginti – ne tik agurkai ir kopūstai: išbandykite gardžius vaisių ir daržovių rauginimo receptus
Į gyventojų duris pasibeldęs šaltasis sezonas atneša ne tik subjurusį orą ar sparčiau užklumpančią tamsą, bet ir gausų rudens gėrybių derlių. Kad gamtos vaišės džiugintų dar ilgus mėnesius, prekybos tinklas „Lidl“ kviečia rauginti ne tik daržoves, bet ir vaisius. Nors esame įpratę valgyti tik raugintus agurkus ar kopūstus, iš tikrųjų fermentuoti galima daugybę skirtingų daržovių ir vaisių – nuo pomidorų, paprikų, šparaginių pupelių ar slyvų, iki česnakų bei obuolių. Raugintų vaisių ir daržovių nauda – neabejotina Fermentuojant produktus, juose ne tik išlieka visi mūsų organizmui naudingi vitaminai ir mineralai, bet atsiranda probiotikų – gerųjų bakterijų. Jos gerina mūsų žarnyno veiklą, stiprina žmogaus imunitetą. Įdomu tai, kad raugintose daržovėse ir vaisiuose…
Šalta? Šis trupininis obuolių cinamono pyragas jus tikrai sušildys
Vienintelis obuolių pyragas, kurio jums prireiks visą rudenį, yra šis sodrus, švelnus, sviestinis pyragas su cukraus pudra ir cinamonu kvepiančiais trupiniais. Saldus gėris šaltomis rudens dienomis, kuomet nieko nesinori daryti, traukti šiltus ir kvepiančius kepimo indus iš orkaitės su garuojančiais skanėstais. Tad šiandien dalinamės gardžiu ir itin paprastu, rudenišku obuolių pyrago receptu. Trupininis obuolių cinamono pyragas Jums reikės: 200 g sviesto 200 g cukraus pudros 3 didelių (L-XL) kiaušinių 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės 1 šaukštelio vanilės ekstrakto 200 g miltų 1 šaukštelio kepimo miltelių 3 šaukštai obuolių sulčių 2 dideli obuoliai 1 šaukštas cukraus Cinamono trupiniams: 2 šaukštų miltų 2 šaukštų cukraus 2 šaukštelių malto cinamono 2 šaukštų atšaldyto…