Skanaus!

Šalta? Šis trupininis obuolių cinamono pyragas jus tikrai sušildys

Vienintelis obuolių pyragas, kurio jums prireiks visą rudenį, yra šis sodrus, švelnus, sviestinis pyragas su cukraus pudra ir cinamonu kvepiančiais trupiniais. Saldus gėris šaltomis rudens dienomis, kuomet nieko nesinori daryti, traukti šiltus ir kvepiančius kepimo indus iš orkaitės su garuojančiais skanėstais.

Tad šiandien dalinamės gardžiu ir itin paprastu, rudenišku obuolių pyrago receptu.

Trupininis obuolių cinamono pyragas

Jums reikės:

  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus pudros
  • 3 didelių (L-XL) kiaušinių
  • 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 200 g miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 3 šaukštai obuolių sulčių
  • 2 dideli obuoliai
  • 1 šaukštas cukraus

Cinamono trupiniams:

  • 2 šaukštų miltų
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštelių malto cinamono
  • 2 šaukštų atšaldyto sviesto, supjaustyto kubeliais

Šių ingredientų užtenka 6 porcijoms. Jei norite ruošti šventei ir norite daugiau – atitinkamai padidinkite ingredientų proporcijas.

Formos tortui yra idealios šio pyrago kepimui. Nuimami kraštai palengvina pyrago dalinimą, o apvali forma suteikia šventiškumo. Rinkitės 20 cm skersmens kepimo formą šiam pyragui kepti.

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 ° C (arba iki 160 ° C su ventiliatoriumi), o į 20 cm skersmens pyrago formą ištepkite riebalais bei dugną pabarstykite miltais.

Paruoškite cinamono trupinius. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir cinamoną. Pirštų galiukais įtrinkite sviestą į mišinį, kol susidarys žirnių dydžio trupinėliai. Paruoštus trupinius įdėkite į šaldytuvą, iki kol jų prireiks pyragui.

Sviestą ir cukrų plakite plaktuvu apie 3 minutes, kol pasidarys blyški ir kreminė masė. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Įpilkite citrinos žievelę, vanilę ir žiupsnelį druskos.

Kepimo miltelius sumaišykite su miltais. Tuomet supilkite miltus į sviesto-kiaušinių masę ir plakite, kol viskas susimaišys. Lėtai įpilkite obuolių sulčių ir toliau maišykite. Tešla turi būti tiršta ir kreminės konsistencijos.

 Supilkite pusę tešlos į torto formą. Vieną obuolį nulupkite, smulkiai supjaustykite riekutėmis ir sudėkite į torto formą kaip vieną sluoksnį, šiek tiek persidengdami. Uždenkite likusia tešla. Likusius obuolius nulupkite, supjaustykite ir vėl sudėkite kaip vieną sluoksnį. Ant viršaus pabarstykite cinamono trupinius ir pabarstykite papildomu šaukštu cukraus.

Kepkite 50 minučių arba tol, kol viršus pasidarys auksinis, o įbestas medinis pagaliukas bus švarus. Baigus kepti, prieš nuimant kepimo formos šonus, atvėsinkite pyragą ant grotelių bent kelias minutes.

Praktiški patarimai

Norėdami iškepti storesnį obuolių pyragą, supjaustykite obuolius kubeliais, o ne riekutėmis. Tam, kad obuoliai neparuduotų, pjaustykite juos paskutinę minutę, prieš ruošiant sluoksnį.

Trupinius laikykite šaldytuve arba šaldiklyje, kol prireiks. Tai sustabdo sviesto tirpimą ir padeda išlaikyti trupinių formą kepant.

Pyragą kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje. Jei kepimo pabaigoje jis pradeda per daug ruduoti, uždenkite jį folijos lakštu.

Jei neturite torto formos, rinkitės bet kokią turimą metalinę kepimo formą. Nors puikiai tiks ir silikoninės kepimo formos, nes iš jų pyragą ištraukti bus lengviau.

Šaukštą cukraus pabarstę ant pyrago viršaus prieš pat kepimą suteikiate jam švelnaus traškumo.

Šiam pyragui nereikia glazūros. Jis drėgnas , tad jam net nereikia grietinėlės ar ledų. Bet drąsiai rinkitės priedus, jei jums to norisi.

Įkvėpimas: Bohemia.lt