Buitis,  Interjeras

Pakvieskite pavasarį…ant virtuvės palangės!

Norint mėgautis prieskoniniais žalumynais, nebūtina turėti sodo sklypo ar laukti pirmojo turguje pasirodančio šviežio derliaus – dauguma populiariausių augalų puikiai užauga tiesiog ant palangės. Šviežumo poreikį patenkinsite vos ištiesus ranką! Ką jau kalbėti apie nuostabų aromatą, sklandantį virtuvėje bei žinojimą, jog viskas užauginta ekologiškai!

Susipažinkite – prieskoniai, kuriuos galite drąsiai auginti namų sąlygomis

Krapai. Tai – prieskonis, neabejotinai vienas priimtiniausių lietuviškam skoniui (kokie šaltibarčiai be krapų!). Lauke auga kaip ant mielių, tuo tarpų namų sąlygomis yra šiek tiek įnoringas – reikalauja daug saulės šviesos ir pakankamai drėgmės. Atkreipkite dėmesį, jog įsigyta krapų veislė pasižymėtų vešlia žaluma ir vėliau besiformuojančiu žiedynu. Derliumi galima mėgautis maždaug po mėnesio, tačiau reikia susitaikyti, jog skonis bei aromatas bus šiek tiek mažiau intensyvūs nei lauke augančių.

Svogūnų laiškai. Užauginti šį prieskonį yra itin lengva, tad nuo jo galima drąsiai pradėti sodininko karjerą. Laiškų laikinam naudojimui galite užsiauginti svogūną tiesiog įmerkę į vandenį (indą rekomenduojama apvynioti tamsiu popieriumi – greičiau formuojasi šaknys ir stabdomas dumblių atsiradimas). Po savaitės svogūną reikėtų perkelti į indą su žeme – ilgai mirkstant vandenyje, laiškų skonis pasidaro nemaloniai kartus. Į lovelį ar kitą indą užtenka įpilti vos 5 cm žemių ir sudėti svogūnus (užkasti nebūtina) – šaknys netruks „įsikibti“ į žemę, suvešės stiprūs, aromatingi laiškai.

Petražolės. Auginimui ant palangės, rinkitės lapines, o ne šaknines petražoles – šioms reikia daug erdvės. Prieš sėją petražolių sėklas rekomenduojama parą palaikyti užmerktas vandenyje. Daigams  prasikalti reikia maždaug poros savaičių, visą šį laiką talpos turėtų būti laikomos vėsioje patalpoje ir saikingai laistomos, vėliau perkeliamos ant palangės. Pirmojo derliaus sulaukiama praėjus mėnesiui po sudygimo.

Pipirnė. Prieskonis, išsiskiriantis itin trumpa vegetacija – vos po savaitės patiekalus galėsite skaninti šviežia pipirne. Šiam prieskoniniam augalui net nebūtina žemė: sėklas galima berti tiesiai ant sudrėkinto popierinio rankšluosčio ar vatos gabalėlio. Dygimo metu vandens reikia daugiau, vėliau, norint išvengti puvimo, drėgmės kiekis ribojamas. Tokiu pat principu gali būti auginami ir lapiniai ridikėliai, sėjamosios gražgaržtės.

Bazilikai. Norint mėgautis gausiu šių kvapiųjų augalų derliumu, būtina pasirūpinti reikiamu šviesos bei šilumos (indus su bazilikais reikėtų laikyti ant pietinės palangės) ir  drėgmės kiekiu. Rinkitės žemaūges bazilikų veisles.

Jei nėra tinkamų sąlygų – nekankinkite augalų ir negaiškite savo laiko

Prieskoninius augalus šiandien augina ne vien močiutės. Šia tema plačiai diskutuojama internete, tad, natūralu, jog ir jaunoji karta užsikrėtė daržininkystės manija. Tačiau asmenukės su petražolių ar kitų augalų daigais nepasidarysite, jei šių augimui nebus sudarytos bent minimaliai tinkamos sąlygos.

  • Raskite vietą, kurioje augalas bent šešias valandas per dieną galės mėgautis saulės „voniomis“.
  • Indą parinkite priklausomai nuo šaknų augimo ypatybių: jei šios kerojasi į šonus, tiks platus seklesnis indas, jei yra ilgesnės – gilus.
  • Norėdami sutaupyti vietą, viename inde galite auginti kelis augalus (prieš tai pasidomėkite, ar pastarųjų poreikis šviesai ir drėgmei yra panašus): iš šonų sodinkite žemesnius, per vidurį – aukštesnius.
  • Prieš pirkdami sėklas, atidžiai išstudijuokite informaciją ant pakelio – rinkitės ankstyvas, žemaūges veisles.

Įprastai prieskoniniai augalai auginami loveliuose ar vazonuose, tačiau jūs galite būti kūrybingesnė ir panaudoti kavos ar arbatos dėžutes, tuščias skardines ar seną arbatinuką – ne tik turėsite šviežių žalumynų, bet ir pagyvinsite interjerą.