Velykų bobutė ateina pati, o Velykų bobą reikia iškepti

Jei kalėdinis stalas išsiskiria specifinių patiekalų gausa, tai ruošiantis Velykoms dažnai šeimininkei nusvyra rankos. Nesinori, jog tai būtų tarsi eiliniai pietūs (tiesa, paįvairinti margaspalviais kiaušiniais), tačiau idėjų trūksta? Siūlome išbandyti tradicinį velykinį desertą, vadinamąją Velykų bobą, minimą dar 19 a. rašytiniuose šaltiniuose. Tai gali tapti jūsų firminiu Velykų valgiu, kurio receptą, tikėtina, perduosite ateities kartoms ir taip prisidėsite prie tautinio paveldo saugojimo.

Ingredientai

  • 20 g mielių (rinkitės sausas);
  • 0,5 kg miltų;
  • 250 g vos šilto pieno;
  • 2 kiaušinių;
  • 150 g sviesto;
  • 2 v. š. cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • riešutų, razinų ar kitų mėgstamų pagardų.
  • 200 g cukraus pudros (glaistui).

Velykų bobos gaminimo eiga

  • Sausas mieles sumaišykite su miltais.
  • Ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą.
  • Visus pyrago ingredientus sumaišykite tarpusavyje, tešlą kruopščiai išminkykite.
  • Išminkytą tešlą palikite šiltoje patalpoje maždaug valandai ar šiek tiek ilgiau. Kulinarijos specialistai pataria jokiu būdu netrumpinti mielinės tešlos kildinimo laiko, priešingu atveju rezultatas gali nuvilti.
  • Tešlai iškilus, sudėkite šią į į sviestu išteptą kepimo formą (dažniausiai Velykų boba kepama kekso formoje) ir, orkaitėje įkaitintoje iki 160 °C, kepkite apie 40-45 minutes (konkretus kepimo laikas priklauso nuo orkaitės „charakterio“, kurį geriausiai žinote jūs patys).
  • Kol velykinis pyragas kepa, pasigaminkite glaistą. Tereikia 200 g cukraus pudros sumaišyti su šlakeliu vandens, o norint, jog glaistas geriau stingtų, pakaitinkite šį vonelėje su vandeniu.
  • Iškepusią „bobą“ apipilkite glaistu ar papuoškite pagal savo fantaziją.

Paprastas, tradicinis, tačiau labai skanus desertas, kuris neabejotinai atras vietą ant jūsų velykinio stalo greta įvairiausių įmantrybių.

(Perskaityta per mėnesį: 29, iš jų šiandien: 1.)