Svarbiausias Šv. Velykų simbolis – dažytas kiaušinis. Simboliška, kad pirmąją jų dieną buvo nepriimtina išeiti už kiemo vartų, nebent vaikai išsprūsdavo pas krikštatėvius – tradicinis „karantinas“. Kiaušinio mušimas buvo ritualinis – tėvas arba mama pirmieji išsirinkdavo margutį, smailiuoju galu su vaikais tvirtumą išmėgindavo ir su šventinta druska suvalgydavo. „Dažyti lukštai nesimėtydavo, o būdavo kruopščiai sudeginami arba vištoms sulesinami. Apie persivalgymą ir minčių nekildavo. Dabar požiūris į Velykų simbolį kiek pakito, o ir persivalgyti kiaušinių turime daug pagundų“, – pasakoja „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Kęstutis Beržinis. Jis sako su šeima besilaikantis tradicijos Didįjį šeštadienį virtus dar šiltus kiaušinius marginti vašku ir sumerkti juos į šaltą parūgštintą svogūnų lukštų nuovirą norimai spalvai išgauti.…
Ruošiamės Velykoms: anties ir kiaulienos patiekalai, nustebinsiantys artimuosius
Artėjant Velykoms daugelis pradeda galvoti apie šventinį savo stalą. Ir nors šią šventę minėsime mažesniame šeimos rate, artimuosius nustebinti kulinariniais šedevrais stengsimės tikrai ne mažiau. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiemet pirkėjai jau pradėjo ruoštis Velykoms, yra linkę pasimėgauti įvairesniais skoniais ir išskirtinesniais produktais. „Pirkėjai aktyviai ruošiasi Velykoms: pastebime išaugusius velykinių dekoracijų ir kiaušinių dažų pardavimus. Taip pat pirkėjų krepšeliuose atsiranda nekasdieniai, šventėms skirti produktai. Pavyzdžiui, įprastą dieną perkamą kiaulieną pakeičia antis. Prieš Velykas šis paukštis iškopia į pardavimų viršūnę. Tiesa, kiauliena, nors ir užleidžia lyderio pozicijas, nuo gyventojų stalo nedingsta – ji pagal perkamumą velykiniu laikotarpiu išlieka antroje vietoje“, – sako komunikacijos vadovė. Antį paruošti…
Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas
Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai marginame ir skanaujame vištų kiaušinius, Velykų stalą itin paįvairina į margučių krepšelį įdėti putpelių kiaušiniai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiuos kiaušinius Velykų laikotarpiu yra itin pamėgę – duomenys rodo, kad putpelių kiaušinių pardavimai prieš Velykas išauga beveik 3 kartus. „Žmonių susidomėjimas putpelių kiaušiniais nuolatauga ir tai rodo vis didėjantys jų pardavimai. Žinoma, Velykų laikotarpis itin išsiskiria – pirkėjų krepšeliuose jie atsiduria tikrai dažnai. Mūsų tinklas bendradarbiauja su vietos tiekėjais, kad nuolat užtikrintume putpelių kiaušinių pasiūlą. Šie nedideli ir išskirtiniai kiaušiniai savaime margi, todėl vis…
Žolelių daržas ant palangės: sėjame dabar, skanaujame per Velykas
Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne tik kaip puošmeną, bet ir dėl turimų vitaminų, kurių po šaltojo sezono daugeliui ima trūkti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad palangių darželiai vis labiau populiarėja, o prekyba įvairiausiomis sėklomis jau įsisiūbavo ir pastaruoju metu jos vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose. „Įvairiausiomis sėklomis šiemet pradėjome prekiauti dar sausio viduryje, o svogūnų sodinukais – pirmąją vasario savaitę. Pardavimų duomenimis, pirkėjai svogūnų sodinukus daugiausiai perka vasario ir kovo mėnesiais. Tuo tarpu sėklų pirkimo pikas prasideda kiek vėliau, balandį. Per sezoną jų parduodama net apie 0,8 milijono“, – sako V.…
3 idėjos, kaip pasigaminti Velykų antį (+ receptai)
Jei vis dar ieškote idėjų, ką patiekti ant Velykų stalo, kepta antis neabejotinai sukurs šventinę atmosferą. Norint paprastai ir skaniai ją paruošti reikia žinoti vos kelias taisykles. Kur kas sudėtingiau išsirinkti vieną iš daugelio internete ar kulinarijos knygose randamų receptų. Todėl prekybos tinklo „Iki“ ekspertai dalijasi keliais patarimais ir trimis receptais, kurie leis pasigaminti minkštą ir tikrai gardžią antį. Keturios taisyklės ir ant jūsų stalo – tobula antis Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, pastaruojuomu metu šviežios mėsos pardavimai bendrai auga. Prieš šventes pirkėjai ieško ko nors išskirtinio, todėl šalia įprastai labiausiai perkamos produkcijos – šviežios vištienos, kiaulienos – išauga susidomėjimas ir antiena. Nepaisant šiemet pasikeitusių aplinkybių, pirkėjai…
Šv. Velykų stalas: medikai pataria, kaip išvengti nemalonių susirgimų
Artėjant šv.Velykų šventei, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad pernai šeši iš dešimties (66,7 proc.) bakterinėmis žarnyno infekcijomis (BŽI) sirgusių asmenų užsikrėtė namų aplinkoje – sąlyčio būdu ar nuo namuose paruošto ir vartoto maisto. ULAC gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė primena, kad šventiniai patiekalai netaptų apsinuodijimo maistu priežastimi, juos reikia ruošti saugiai. „Norint išvengti žarnyno infekcinių ligų išplitimo labai svarbi yra tinkama asmenine bei aplinkos higiena ir saugus maistas, jo paruošimas, laikymas ir vartojimas“, – pabrėžia gydytoja A. Bartulienė. Kaip sumažinti riziką susirgti? Pasak ULAC gydytojos A. Bartulienės, dažniausios klaidos, kurios daromos namuose tvarkant maistą, yra nepakankamai termiškai apdorojamas gyvūninis maistas, netinkamai laikomas maistas, netinkama rankų higiena. Kad…
Kiaušinių bei sūrio pyragas jūsų šventiniam Velykų stalui
Be tradicinių, iš kartos į kartą perduodamų patiekalų sunkiai įsivaizduojame didžiųjų švenčių stalą. Tačiau, sutikite, tas pats šventinis meniu įgrįsta ir gaminantiems, ir valgantiems. Gali užtekti vos vieno naujo patiekalo, jog akys bei skonio receptoriai atsigautų. Jei ieškote kulinarinių idėjų artėjančioms Velykoms, šis itališkas kiaušinių ir sūrio pyragas – kaip tik jums. Tešlai reikės: 1 kiaušinio; 150 g miltų; 100 g sviesto; 50 g kietojo sūrio; druskos pagal skonį. Įdarui reikės: 6 kiaušinių (1 jų – pyrago aptepimui); 100 g ožkos sūrio; 200 g rikotos; 50 g kietojo sūrio 500 g špinatų; 2-3 skiltelių česnako; druskos ir pipirų pagal skonį Pradėkime gamybos procesą! Miltai sumaišomi su druska. Gerai atšaldytas sviestas…
Velykinės dekoracijos: 20+ įkvepiančių idėjų stalui
Kuo arčiau Velykos, tuo labiau norisi matyti įvairias šventines idėjas ir iš jų formuoti savo unikalias namų puošmenas, dekoracijas, šventės atributus ir visa kita, kas sukurs namuose šventės nuotaiką. Velykinės dekoracijos ir Velykų stalo dekoras yra pasiruošimo šventėms "vinys", kurias ir "sukalsime" šiame straipsnyje.
Pagrindinės 2019-tųjų metų Velykų dekoro tendencijos
Vis dažniau pasigirsta vienos ar kitos šventės, atkeliavusios iš amerikietiškos ar kitos populiariosios kultūros paminėjimo atgarsiai, tačiau pastarosios su tradicinėmis anaiptol varžytis negali. Velykos – viena tų svarbiausių švenčių, kuri aplanko kone kiekvienus namus. Tiesa, šiuolaikinėje visuomenės darosi įprasta tradicijas transformuoti taip, jog šios taptų priimtinesnės besikeičiantiems žmonių poreikiams. Tai visai natūralu ir suprantama: neturėtumėte savęs varžyti, jei jaučiate norą atitolti nuo tradicinio stalo dengimo ar margučių dažymo vašku. Pristatome karščiausias 2019 metų velykines dekoro tendencijas: švęskite skoningai bei stilingai! Stalo dekoravimas panaudojant kuo natūralesnes medžiagas Prieš Velykas, kaip ir visas didžiąsias metų šventes, prekybos centrų lentynos nuklojamos galybe teminių dekoracijų. Įsigiję žvakidę-viščiuką ar zuikučiais puoštas servetėles pataikysite į temą,…
Velykų dekoracijos: margučių rojus jūsų namuose
Velykos neįsivaizduojamos be margučių, tad nenuostabu, kad norisi kuo daugiau margučių „įtaisyti“ Velykų dekoracijose. Kad tai būtų įmanoma, reikia pradėti ruoštis kaip galima anksčiau. Ekologiškiausias ir ekonomiškiausias būdas sukaupti didesnį kiekį kiaušinių Velykoms – naudoti išpūstus kiaušinius. Šiame straipsnyje rasite paaiškinimą kaip išpūsti kiaušinius: Kaip išpūsti kiaušinį? Išpūstus kiaušinius galite naudoti visose dekoracijose, juos galite dažyti ar palikti natūralius. Štai keletas Velykų idėjų, kuomet dekoracijoms naudojama daugiau margučių, nei kad paprastai patenka ant šventinio stalo.