Kiaušinių bei sūrio pyragas jūsų šventiniam Velykų stalui

Be tradicinių, iš kartos į kartą perduodamų patiekalų sunkiai įsivaizduojame didžiųjų švenčių stalą. Tačiau, sutikite, tas pats šventinis meniu įgrįsta ir gaminantiems, ir valgantiems. Gali užtekti vos vieno naujo patiekalo, jog akys bei skonio receptoriai atsigautų. Jei ieškote kulinarinių idėjų artėjančioms Velykoms, šis itališkas kiaušinių ir sūrio pyragas – kaip tik jums.

Tešlai reikės:

  • 1 kiaušinio;
  • 150 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 50 g kietojo sūrio;
  • druskos pagal skonį.

Įdarui reikės:

  • 6 kiaušinių (1 jų – pyrago aptepimui);
  • 100 g ožkos sūrio;
  • 200 g rikotos;
  • 50 g kietojo sūrio
  • 500 g špinatų;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Pradėkime gamybos procesą!

  • Miltai sumaišomi su druska. Gerai atšaldytas sviestas (galite šį trumpam įdėti į šaldiklį) sutarkuojamas ir sumaišomas su miltais. Gaminimo principas panašus į trupininio pyrago.
  • Į gautus trupiniu suberiamas sutarkuotas kietasis sūris ir, prieš tai masę išmaišius, įmušamas kiaušinis.
  • Kruopščiai išminkyta tešla suvyniojama į maistinę plėvelė ir šaldytuve laikoma pyrago įdaro gamybos metu.
  • Kietai išvirtus kiaušinius atvėsinami, nulupami.
  • Atgnybus maždaug trečdalį tešlos, ši iškočiojama. Likusia tešla padengiama kepimo formos (šią prieš tai patepkite sviestu) dugnas bei šonai.
  • Karštame vandenyje nuplikytus špinatus sudedami į keptuvę ir ten pakepinami porą minučių su druska be smulkintu česnaku. Špinatams atvėsus, šie sutrinami kartu su ožkos bei rikotos sūriu (jei mėgstate, galite papildomai įpilti šiek tiek grietinėlės), suberiamas tarkuotas kietasis sūris, pagardinama šviežiai maltais pipirais.
  • Špinatų bei sūrių įdaras tolygiai paskirstomas ant formoje išklotos tešlos, o viduryje, vienas šalia kito, įspaudžiami išvirti kiaušiniai.
  • Įdarą uždengiamas likusios iškočiotos tešlos lakštu, kruopščiai užspaudžiami šonai, pyragas aptepamas plaktu kiaušiniu.
  • Orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, pyragas kepamas apie 15 minučių, o sumažinus temperatūrą iki 180 laipsnių, dar 20 minučių.
  • Pyragas skanaujamas atvėsęs.

Šis netradicinis pyragas, puikiai tiksiantis ant šventinio Velykų stalo, pareikalaus šiek tiek darbo, tačiau rezultatas pranoks lūkesčius. Geriau paruošti porą įdomesnių, nuo stalo greitai dingsiančių patiekalų, nei tuziną atsibodusių, kuriems gresia likimas tapti maisto atliekomis.

(Perskaityta per mėnesį: 75, iš jų šiandien: 1.)