Buitis

Nuo ko priklauso maltos kavos aromatingumas?

Šiai dienai net malta kava internetu nėra retenybė? Ją galite užsisakyti įvairiausių rūšių ir kiekių.  Kavą geriame norėdami mėgautis unikaliomis skonio natomis ir sodriu aromatu. Šokoladas, karamelė, migdolai, vaisiai ir gėlės iškyla, kai užpilame ar gurkšnojame espreso kavą. Bet kas vyksta cheminiu lygmeniu? Kiekviena jutimo savybė yra cheminių ir biologinių reakcijų rezultatas. Skaitykite toliau, kad sužinotumėte daugiau apie tai, kas sukuria kavos aromatą. Žalios kavos pupelės nelabai kvepia. Tik skrudindami sukūrėme įvairius lakiuosius junginius, kurie sukuria unikalų kavos aromatą. O tai, ką mes suvokiame kaip skonį, dažnai iš tikrųjų yra aromatas – liežuviu suvokiamas tik saldus, sūrus, kartaus ir rūgštus skoniai. Kai jie susijungia su nosyje esančių receptorių jaučiamu aromatu, gauname skonį. Tačiau aromatų sudėtingumas priklauso nuo žaliose pupelėse esančių cheminių junginių sudėties. Šie lakiųjų junginių pirmtakai turi skirtingą koncentraciją, priklausomai nuo daugelio kintamųjų, įskaitant įvairovę, oro sąlygas kilmės vietoje, brendimo lygį ir perdirbimo pasirinkimą. Aromato pirmtakai yra įvairių formų angliavandeniai, baltymai ir rūgštys. Viso skrudinimo proceso metu, ypač skrudinimo reakcijos metu, jie virsta lakiaisiais junginiais. Skirtingi junginiai skrudinant sukuria skirtingas jutimo savybes, o kepimo lygis gali dar labiau paveikti tai, kaip mes suvokiame aromatą. Dabar žinome, kaip skrudinant kavą susidaro kai kurie lakieji junginiai. Tačiau svarbu paminėti ir tai, kad aromatai suvokiami įvairiai. Apskaičiuota, kad skrudinant susidaro daugiau nei 900 aromatinių lakiųjų junginių, tačiau tik apie 30 iš jų veiksmingai dalyvauja aromatuose ir skoniuose, kuriuos jaučiame puodelyje. Mes tiesiog negalime aptikti daugumos junginių. Junginiai taip pat turi būti subalansuoti, kad turėtume specifinę jutimo patirtį. Kai užuodžiame kavos tirščius, molekulės laisvai sąveikauja su mūsų uoslės receptoriais. Kai tirščiai įdedami į vandenį, kad būtų paruoštas kavos puodelis, išgaunamos kitos molekulės ir mes patiriame kitokią juslinę patirtį.