Laisvalaikis

Kava namuose skani it kavinėje? Sužinokite kaip!

Be kavos – nei dienos. Šia taisykle vadovaujasi dažnas žmogus. Kava pažadina rytais, praskaidrina popietę, suteikia energijos, didina produktyvumą ir padeda įveikti dienos eigoje patiriamą įtampą ar stresą. Tačiau tikri kavos mėgėjai sutiks, kad nuolat susiduria su problema – kava namuose nėra tokia skani kaip kavinėje.

Namuose gaminama kava – tai per karti, per saldi, nepakankamai kvapni arba su ne tokia pieno puta. Ką tokiu atveju daryti? Jau seniai nuleidote rankas ir manote, kad išties gardžia kava galima pasimėgauti tik kavinėje? Tai tikrai nėra tiesa, nes labai skani kava gali garuoti ir jūsų namuose. Sužinokite, kaip pasigaminti gardžią, kvapnią ir netgi skanesnę nei kavinėje kavą namų sąlygomis!

Prireiks kokybiškos kavamalės

Atrodo didelio mokslo paruošti kavai nereikia: šaukštelis mėgstamos kavos, užplikytas vanduo ir ji jau garuoja ant jūsų stalo. Tačiau taip pagamintos kavos aromatas silpnas, o skonis blankus? Nežinote, ką kavinėse daro kitaip, kad kava ten ir aromatinga, ir ryškaus skonio? Šviežumas yra kokybiškos ir gardžios kavos pagrindas. Reikėtų pastebėti, kad jau sumalta kava, kurią dažniausiai įsigyjame prekybos centruose, dėl oksidacijos palaipsniui netenka savo aromatinių ir skoninių savybių. Taip pat svarbu žinoti, kad kavoje galima aptikti apie 1000 aromatinių medžiagų, tačiau atlikti tyrimai rodo, kad vos per 15 minučių nuo kavos pupelių sumalimo, kontaktuodama su aplinka kava netenka daugiau nei 60 proc. savo aromato. Todėl siekiant, kad kava būtų itin gardi ir aromatinga kavos pupeles reikia malti prieš kiekvieną kavos ruošimą. Tam puikiai pasitarnaus kokybiškos kavamalės.

Šiuo metu kavamalių pasiūla rinkoje – labai gausi. Tačiau reikėtų pastebėti, kad kavamalės su girnomis yra būtent tas pasirinkimas, kuris leidžia pasimėgauti išskirtinai skania kava namuose:

  • Kavamalės su metalinėmis girnomis. Kavos pasaulio ekspertų teigimu, malant kavą su metalinėmis girnomis ji bus „švaresnė“ ir pasižymės ryškesniu skoniu. Tad šios kavamalės itin įtiks modernaus stiliaus espresso kavos mėgėjams.
  • Kavamalės su keramikinėmis girnomis. Malant keramikinėmis girnomis kava bus tirštesnė, ryškesnio skonio, todėl šios kavamalės tikrai nenuvils tradicinio espresso gerbėjų.
  • Kavamalės su plokščiosiomis girnomis. Plokščiomis girnomis sumalta kava taip pat yra „švaresnė“ ir pasižymi sodriu skoniu. Todėl tokios kavamalės leis pasimėgauti kiek švelnesnio skonio espresso kava.
  • Kavamalės su kūginėmis girnomis. Kūginės girnos pupeles sumala į dviejų dydžių granules. Tokia kava yra tirštesnė, o jos skonis – intensyvesnis. Tad šios kavamalės reikalingos tradicinio espresso mėgėjams.

Nepaisant to, kokią kavamalę pasirinksite dėl vieno galite būti tikri – šviežiai malta kava jus sužavės tiek savo skoniu, tiek aromatu.

Atidžiai rinkitės kavos pupeles

Žinoma tam, kad jūsų namuose garuotų aromatingos ir labai gardžios kavos puodelis vien kavamalės tikrai neužteks. Svarbu itin atidžiai išsirinkti kavos pupeles, kurios nulemia pagrindines kavos skonines savybes. Į ką atkreipti dėmesį prieš renkantis kavos pupeles? Čia reikėtų pastebėti, kad pupelių skrudinimo lygis skoniui turi itin daug reikšmės. Todėl reikia žinoti, kokius skonius atskleidžia skirtingo skrudinimo lygio kavos pupelės.

  • Šviesiai skrudintos kavos pupelės padeda išryškinti natūralų kavos skonį. Šios kavos pupelės labiausiai atskleidžia iš gamtos atėjusias kavos skonines savybes, todėl skonyje galima pajusti daugiau natūralumo bei lengvumo nei kitose, stipriau skrudintose kavose.
  • Vidutinio skrudinimo kavos pupelės yra vienos populiariausių. Tokios kavos pupelės dažnai pasižymi saldesniu skoniu, tad yra itin pamėgtos tiek juodos kavos gerbėjų, tiek geriančių įvairias pieniškas kavas.
  • Tamsaus skrudinimo kavos pupelės išsiskiria sodriai tamsia spalva ir lengvu žvilgesiu. Šios kavos pupelės pasižymi lengvu šokolado kartumu, tad itin tinka ruošiant itališko ar prancūziško tipo kavos mišinius.

Reikėtų pastebėti, kad atrasti sau labiausiai patinkančias kavos pupeles nėra lengva užduotis. Gali prireikt išbandyti įvairias rūšis bei skrudinimo lygius. Tačiau atradus mėgstamas kavos pupeles ir jas šviežiai sumalus kavamale mėgausitės nepriekaištinga, namų sąlygomis paruošta kava.

Pagardinkite kavą pieno puta

Daugelis į kavinę traukia vien tam, kad pasimėgautų kava pagardinta saldžia ir tiršta pieno puta. Namuose maišote, plakate pieną, tačiau  pieno puta neprilygsta kavinėje išgaunamai pieno putai? Tai per skysta, tai ne tokia saldi? Pamėginkite į kavos ruošimo rutiną įtraukti pieno plaktuvą – tokiu būdu galėsite paruošti ne tik įprastą kavą, bet ir įvairių gardžių kavos gėrimų.

Reikėtų pastebėti, kad nepriekaištingos pieno putos paslaptis labai lengvai įmenama – gardi pieno puta išgaunama tinkamai pieną šildant ir plakant, nes taip išplaktas pieno kremas skleidžia natūralų saldumą. Tad tam, kad namų sąlygomis suplaktumėte standžią ir kremišką pieno putą turite pasirinkti tinkamą pieno plaktuvą. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pieno plaktuvai gali būti rankiniai ir automatiniai. Automatiniai pieno plaktuvai veikia vos vieno mygtuko paspaudimu, o rankiniai pieno plaktuvai leidžia pasimėgauti pieno plakimo procesu. Tačiau ir vienas, ir kitas plaktuvas suteikia galimybes patiems pasigaminti gardžią ir purią pieno putą. Namuose jauskitės lyg kavinėje ir kava su tobula pieno puta gardžiuokitės kada tik panorėję. 

Skaniausia kava garuos jūsų namuose

Tapo visiškai aišku, kad tam, jog kasdien mėgautumėtės išskirtinai skania bei kvapnia kava visai nebūtina lankytis kavinėse. Svarbu tik įsiminti, kad ypatingą dėmesį reikia skirti kavos šviežumui. Taip pat svarbu atrasti geriausiai savo skonio receptoriams įtiksiančias kavos pupeles ir jei mėgstate pagardinti kavą tiršta bei saldžia pieno puta. Tad pats metas pasigaminti pačios gardžiausios kavos puodelį namų sąlygomis ir pasimėgauti jaukia bei malonia kavos gėrimo akimirka!