Atidarome šašlykų sezoną: mėsos pasirinkimas, marinavimas ir kepimas

Saulei pradėjus kaitinti stipriau ir termometro stulpeliui šoktelėjus aukščiau, nebereikia klausti, ką veiksi savaitgalį. Visi kepsime šašlykus: kas nuosavame kiemelyje, kas nuvykę į tolimesnį gamtos kampelį. Tas nuostabus kepamos mėsos aromatas priverčia pamiršti visas dietas ir sukelia seilėtekį. Norint, jog ideali preliudija, atkandus pirmąjį kąsnį, nesubliukštų, būtina žinoti tobulų šašlykų paslaptį.

Renkamės mėsą

  • Jei įmanoma, pirkime tik šviežią mėsą. Šaldyta mėsa yra praradusi didžiąją dalį maistingųjų medžiagų, o ir skonis, nepriklausomai nuo paruošimo technologijos, bus nebe tas.
  • Nusprendus šašlykui panaudoti šaldytą mėsą, atkreipkite dėmesį, ar nepažeista šios pakuotė, ar nėra sniego ir šerkšno pėdsakų.
  • Idealiausias mėsos gabaliukas – raumeninga sprandinė, turinti nedidelį riebalinį sluoksnį.
  • Mėsa turi neskleisti jokio specifinio kvapo, būti natūralios (nei per daug blankios ar ryškios) spalvos.
  • Jei įmanoma, pravartu atlikti mėsos standumo testą: spustelėjus mėsą pirštu, ta vieta turėtų kaip mat išsilyginti.

Marinuojame

Vasarą ilga: kodėl neišbandžius įvairių marinavimo receptų ir neišsirinkus savo favorito?

  • Kefyras arba natūralus jogurtas. Mėsa bus minkšta ir itin sultinga.
  • Gazuotas mineralinis vanduo. Angliarūgštė pasižymi mėsą minkštinančiomis savybėmis.
  • Pomidorai ar pomidorų sultys. Vietoje šašlykų gamyboje naudojamo pomidorų padažo, išbandykite marinavimą pomidorų sultimis ar trintais pomidorais – kur kas sveikiau bei skaniau.
  • Svogūnai. Užteks šio ingrediento (aišku, papildomai galite įdėti norimų prieskonių), jog galėtumėte mėgautis minkštais ir sultingais šašlykais. Tiesa, svogūnus marinatui reikia ne pjaustyti, bet sumalti ar sutrinti – išsiskirs daugiau sulčių. Ir, prieš kepant šašlykus, reikia nugramdyti svogūnų likučius nuo mėsos – išvengsite šašlykų apdegimo.
  • Ekstra marinatas, nusprendusiems išsikepti šašlykų eksprontu, tačiau nenorintiems naudotis „mamos“ maximos ar kito prekybos centro paslaugomis. Užtenka vos 40 minučių mėsai pasimarinuoti su trintais kiviais (1kg mėsos imkite 1 vaisių), jog galėtumėte mėgautis neįtikėtinu rezultatu – tobulai minkštais šašlykais. Draugiškas patarimas: nelaikykite mėsos kivi marinate ilgiau nei 2 valandas – pastaroji tiesiog…suirs.

Į minėtus marinatus galite drąsiai dėti mėgstamų prieskonių. Įpilkite ir kelis šaukštus saulėgrąžų aliejaus. Pastaroji gudrybė efektyviai mažina šašlykų apdegimo pavojų.

Kepame

Pasikausčiusios teorinėmis šašlykų kepimo žiniomis, drąsiai galėsite atimti iš vyrų iešmus ir nusiųsti šiuos į virtuvę išvirti ryžių. Arba bandyti pastarųjų kantrybę, aiškinant, jog kepa jie visiškai ne taip, kaip reikėtų.

  • Kepimui tinkamos tik lapuočių malkos (geriausias pasirinkimas – beržas bei klevas). Jokiu būdu nenaudokite spygliuočių: juose esantys sakai suteiks mėsai nemalonų skonį.
  • Drąsiai naudokite ir pirktines medžio anglis.
  • Kepimui naudokite tik kruopščiai nuvalytus iešmus ar groteles: seni mėsos likučiai skatins mėsos apdegimą bei pakenks šašlyko skoniui.
  • Šašlykų kepimui tinkamos karštos, bet jau neliepsnojančios anglys.
  • Kepamą mėsą galite apšlakstyti vynu, alumi ar net sultimis, tačiau prieš tai reikia nukelti iešmus nuo žarijų (išvengiama ugnies prigesimo).
  • Priklausomai nuo mėsos rūšies, šašlykai, kelis kartus apverčiant, kepami 15-20 min.

 

 

(Perskaityta per mėnesį: 54, iš jų šiandien: 1.)

About Vytautė