Naudinga

Nepriklausomybės atkūrimo dienai artėjant – tautinės virtuvės patiekalai jaukiai vakarienei

Lietuvos valstybinės šventės – puiki proga prisiminti nuo seno pamėgtus tautinės virtuvės patiekalus. Juk kiekvieno Lietuvos regiono virtuvė yra savaip išskirtinė ir unikali, o tradiciniai lietuviški patiekalai neapsiriboja vien cepelinais, kugeliu ar vėdarais. Galima pasigaminti ir įvairiausių virtinių, mėsos patiekalų, mišrainių ar paprasčiausių bulvių su kastiniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams, vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.

Skirtingi regionai – skirtingi patiekalai

„Pirkėjai vertina tinkle randamą vietos ūkininkų produkciją ir ją noriai perka. Tarp pirkėjų labai populiarios šviežios lietuviškos daržovės – jau nuo vasario vidurio jiems galime pasiūlyti šviežio derliaus trumpavaisių agurkų, taip pat daug dėmesio sulaukia ir Lietuvoje užauginta mėsa ir jos gaminiai, sultys“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad be jokios abejonės – vienas pagrindiniu kiekvienos šventės akcentų tampa skanus maistas. O sukant galvą, ką pasigaminti šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei, galima atsigręžti į pačius įvairiausius tautinės virtuvės arba nuo seno Lietuvoje pamėgtus patiekalus ir jų receptus.

„Skirtingose Lietuvos regionuose vyrauja skirtingi patiekalai. Pavyzdžiui, Žemaitijoje dažniausiai buvo valgoma žuvis, košės, tradicinis kastinys, mėgstama šiupininė sriuba. Aukštaitijos gyventojai dažniausiai ruošdavo blynus, ragaišius, skrylius, Dzūkijoje, žinoma, vyravo patiekalai su grybais, bulvėmis ar grikiais, Suvalkijoje buvo valgoma daugiau rūkytos mėsos, itin mėgstami didžkukuliai ir vėdarai“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Persistengti nebūtina

Pasak „Iki“ atstovės, tautinės virtuvės atspindį sukurti nesunku ir nepraleidžiant ilgų valandų virtuvėje. Tai padaryti galime ant stalo serviruodami bent mažus lietuviškus gastronomijos akcentus. Tam puikiai tiks virtos bulvės su kastiniu ir kepintomis kanapėmis, juoda duona su grybų užtepėle, o desertui – saldus varškės sūris arba švieži agurkai, kuriuos pagardinti galite medumi.

Pasak V. Juodkazienės, lietuviška juoda ruginė duona gali būti priskirta prie produktų, kuriais tautiečiai turi didžiuotis, mat ji turi neatmenamas tradicijas ir ypatingą skonį, taip pat ir išskirtiniai yra ir mūsų krašto varškės sūriai.

„Varškės sūrių Lietuvoje turime pačių įvairiausių: ir saldžių, ir sūrių, ir rūkytų – juos galime kepti, valgyti vienus ar naudoti kaip vieną iš ingredientų kituose patiekaluose. Tai absoliučiai unikalus maisto produktas. Varškės sūriais galima gardinti sumuštinius, salotas, varškės sūrį – paprieskoniavus mėgstamais prieskoniais, tokiais kaip rūkyta paprika, druska, pipirai ar kitomis prieskoninės žolelės galima kepti orkaitėje, kepsninėje ar keptuvėje, valgyti su duona, daržovėmis ar netgi dėti į šiuo metu  madingus kruopų ir daržovių dubenėlius“, – teigia V. Juodkazienė.

„Iki“ atstovė lietuviškos virtuvės patiekalų siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi net trimis nepaprasto skonio receptais.

Virtiniai su spirgučių įdaru

Jums reikės:

• 500 g miltų

• 200 ml vandens

• žiupsnelio druskos

• 2 v. š. sėlenų

Įdarui:

• 250 g rūkytų lašinių

• 2 didelių svogūnų

• 1 kiaušinio trynio

• 2 g šviežių petražolių

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio. Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar apie penketą minučių. Patiekite su grietine.

Netikras zuikis šoninės apvalkale

Jums reikės:

• 700 g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos mišinio)

• 80 g batono

• 150 ml pieno

• 100 ml vandens

• 100 g svogūnų

• 2 skiltelių česnako

• 2 v. š. smulkintų petražolių

• 1 kiaušinio

• ½ a. š. maltų saldžiųjų paprikų

• 1 a. š. druskos

• ½ a. š. maltų juodųjų pipirų

• 200 g šoninės

Gaminame:

Batoną supjaustykite nedideliais kubeliais, suberkite į didelį dubenį ir užpilkite pienu. Kai batonas išbrinks, pieną nupilkite ir į tą patį dubenį sudėkite maltą mėsą, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, suberkite susmulkintus svogūnus bei česnakus, maltas saldžiąsias paprikas, druską, pipirus bei petražoles ir viską gerai išmaišykite. Jei gauta masė bus labai tiršta, įpilkite dar šlakelį vandens. Šoninę supjaustykite plonais griežinėliais ir padenkite jais gilią stačiakampio formos kepimo skardą. Ant šoninės tolygiai išklokite paruoštą maltos mėsos mišinį, tuomet pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite apie 1 valandą. Jei prie mėsos susikaups riebalų, juos nupilkite, tuomet perkelkite netikrą zuikį ant kepimo popieriaus taip, kad šoninė būtų viršuje, su visu popieriumi grąžinkite mėsą atgal į skardą ir kepkite orkaitėje dar 10 minučių, kol šoninė apskrus ir taps traški.

„Šiuškės“

Jums reikės:

• 500 g šviežių bulvių

• 1 kiaušinio

• 110 g miltų

• 30 g sviesto

• 80 g grietinės

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Dar karštas bulves sutrinkite elektriniu trintuvu ir palaukite, kol atvės. Tuomet įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius, viską išmaišykite, po to suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Ant gausiai miltais apibarstyto stalo iš tešlos suformuokite apie 1 cm pločio virveles ir supjaustykite jas 1 cm ilgio gabalėliais. Išdėliokite šiuškes ant miltuotos kepimo skardos ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, maždaug 25 min. Praėjus 15 minučių, gabalėlius apverskite. Iškepusias šiuškes perkelkite į karščiui atsparų indą, paviršių padenkite sviestu bei grietine ir kepkite orkaitėje dar 10 min. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“