Naudinga,  Žiemos šventės

Mandarinai – į patiekalus: dėkite į pyragus, derinkite prie kalakutienos ar netgi žuvies

Kokios Kalėdos be mandarinų? Tačiau ar kada susimąstėte, kad mandarinai gali būti ne tik kvapni Kūčių ir Kalėdų stalo puošmena, bet ir puikus ingredientas ruošiant desertus, mėsos ar žuvies patiekalus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad mandarinai ar klementinai šventiniu laikotarpiu neabejotinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje.

„Šventinis laikotarpis – tikras mandarinų bei klementinų aukso amžius. Nė vienas kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be šių vaisių, todėl nenuostabu, kad būtent šiuo metu tarp pirkėjų mandarinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šių vaisių asortimentą: nuo šviežio derliaus paprastųjų iki mandarinų su lapeliais, kurie yra itin palankiai vertinami ir pirkėjų“, – teigia V. Budrienė.

Ne tik puošmena, bet ir universalus ingredientas

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tradicija per Kalėdas skanauti mandarinus ar klementinus atsirado nuo neatmenamų laikų. Ji puoselėjama ne tik Lietuvoje, bet didžiojoje daugumoje Vakarų pasaulio šalių. Visgi, mandarinai ar klementinai – neturi būti vien tik namų ar šventinio stalo puošmena. Šie vaisiai – be galo universalūs, be to, turi savitą skonį, kuris puikiai tinka tiek desertų, tiek pikantiškų patiekalų receptuose.

„Populiarieji mandarinai ypač vertinami dėl savo rūgščiai salstelėjusio skonio, kurį dauguma mėgsta tiek šviežią, tiek naujai atranda įvairiuose patiekaluose: su šiais citrusais drąsiai eksperimentuojama gaminant įvairius džemus, kepant pyragus, skaninant salotas ar derinant jų skonį netgi karštuose patiekaluose, pavyzdžiui, jie dažnai derinami su paukštiena“, – sako J. Sabaitienė.

Nuo šokolado iki žuvies

Anot vaisių ir daržovių ekspertės, mandarinai puikiai dera su šokoladu, vyšniomis, vanile, kava, figomis bei tokiais žiemiškais skoniais kaip imbieras, cinamonas, muskato riešutai, anyžiai. Mandarinais dažnai gardinami ne tik pyragai ar tartaletės, bet ir šokoladiniai putėsiai, brauniai, įvairiausi pudingai.

Tačiau mandarinais galima gardinti ne tik saldžius, bet ir mėsiškus ar iš žuvies pagamintus patiekalus. Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, itin dera prie paukštienos, juos galima valgyti ir prie jautienos ar kiaulienos. Mandarinai dažnai derinami ir prie baltos žuvies, tokios kaip menkė ar paltusas. Na, o jeigu Kūčioms artėjant vis dar sukate galvą, kuo pagardinti silkę – mandarinai ir čia gali ateiti į pagalbą. Tereikia silkės gabalėlius sumaišyti su mandarinais ir porais, viską dar pagardinti svogūnais ir apšlakstyti aliejaus, citrinos sulčių, garstyčių ir medaus padažu.

„Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai, avokadu, burokėliais, pankoliais. Jais taip pat skanu mėgautis su mėlynuoju ar rikotos sūriu bei įvairiausiais vytintais ar rūkytais kumpiais, pavyzdžiui, Parmos ar Serano. Be to, mandarinų sultys tinka gaminant įvairiausius padažus“, – sako J. Sabaitienė.

Vaisių ir daržovių ekspertė siūlo mandarinus įtraukti į šventinį savo meniu ir dalijasi net trimis išradingais receptais.

Mandarinais kvepianti kalakutiena

Jums reikės:

Kelių mandarinų

Vorčesterio padažo

Gabalėlio imbiero šaknies

Druskos ir pipirų

Kalakuto krūtinėlės

Gabalėlio sviesto

Žiupsnelio cinamono

Gaminame:

Išspauskite mandarinų sultis, sumaišykite su Vorčesterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite kalakutieną ir marinuokite 3–4 valandas. Marinuotą kalakuto krūtinėlę dėkite į keptuvę su sviestu ir kepkite, kol gražiai apskrus. Toje pat keptuvėje paruoškite padažą: supilkite likusį mandarinų marinatą, įberkite cinamono ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Iškeptą kalakutieną apliekite mandarinų padažu.

Lašišos kepsnys su mandarinais

Jums reikės:

2 gabalėlių lašišos filė

2 v. š. sviesto

2 v. š. mandarinų sulčių

Mandarino

3 skiltelių česnako

3 g šviežių petražolių

Žiupsnelio džiovintų čiobrelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Puode ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintas česnako skilteles, petražolių lapelius bei visus prieskonius, supilkite mandarinų sultis ir viską gerai išmaišykite. Į kepimo popieriumi išklotą skardą paguldykite lašišos gabalėlius, kiekvieną gausiai apliekite paruoštu padažu, o ant viršaus uždėkite po porą mandarino skiltelių. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite lašišą 12–14 minučių.

Šventinis mandarinų pyragas

Jums reikės:

Dviejų kiaušinių

80 g cukraus

Žiupsnelio vanilinio cukraus

250 g miltų

Kelių šaukštų kepimo miltelių

Gabalėlio margarino

6 mandarinų

Cukraus pudros

Pusės puodelio mandarinų sulčių

Gaminame:

Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Į tešlą įminkykite kambario temperatūros margariną ir išplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite, ant viršaus eilutėmis išrikiuokite mandarinų skilteles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite apie 25 minutes, o ištraukę apšlakstykite šviežiai spaustomis mandarinų sultimis ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”