Sveikata

Kokia yra augalinės mitybos nauda

Pastaruoju metu apie augalinę mitybą yra kalbama vis daugiau, rekomenduojant į savo mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų ir augalinės kilmės baltymų. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad privalote tapti vegetarais ar veganais. Tai reiškia, kad į savo mitybą įtraukdami daugiau augalinės kilmės patiekalų ir užkandžių galėsite reikšmingai pagerinti ir savo sveikatą. Todėl apie augalinės mitybos naudą būtų naudinga pakalbėti šiek tiek išsamiau.

Augalinė mityba

Vartojant daugiau augalinės kilmės maisto produktų galima sumažinti riziką susirgti tokiomis ligomis kaip storosios žarnos vėžys, 2 tipo diabetas, širdies ligos ir kt. Taip yra todėl, kad valgant augalinį maistą paprastai laikomasi dietos, kurioje yra daugiau skaidulinių medžiagų, daugiau vaisių ir daržovių, daugiau riešutų ir sojos baltymų, mažiau sočiųjų riebalų ir perdirbtos mėsos. Žinoma, kiekvienam žmogui sveika mityba gali būti skirtinga, nes skiriasi asmeniniai pageidavimai, mitybos poreikiai, ligos istorija ir kt., todėl pirmiausia visuomet naudinga pasitarti su patyrusiu dietologu, kuris patartų, kokius maisto produktus jums vertėtų pasirinkti.

Be to, nereikėtų pamiršti ir dar vieno propaguoti augalinę mitybą galinčio paskatinti veiksnio, kuris yra lėšų sutaupymas. Pavyzdžiui, augalinės kilmės baltymai, tokie kaip ankštinės daržovės ar tofu, paprastai yra pigesni nei gyvūninės kilmės baltymai. Taip pat šiuolaikinėje rinkoje yra ir nemažai gamintojų, kurie specializuojasi išskirtinai augalinės kilmės maisto produktų gamybos srityje, pvz., https://www.naturli-foods.lt/, už prieinamą kainą galėdami pasiūlyti platų 100 % augalinį maistą, kuriame nėra jokių gyvūninės kilmės pėdsakų. 

Žinoma, jei renkamės augalinę mitybą, mes taip pat prisidedame ir prie aplinkos išsaugojimo, kadangi gyvūninės kilmės maistą pakeitus augaliniu maistu, maisto išmetamas CO2 kiekis vidutiniškai sumažėja net iki 60 %. Taip pat žemės plotai, kurie iki tol buvo naudoti gyvulininkystei, sumažėjus gyvūninės kilmės produktų vartojimui, gali būti naudojami miškininkystei – kaip žinia, miškai sugeria labai didelį CO2 kiekį, todėl tokiu būdu galima reikšmingai prisidėti prie saugesnės ir švaresnės aplinkos. Todėl renkantis augalinę mitybą galima pagerinti ne tik savo sveikatą ir gyvenimo kokybę, tačiau taip pat prisidėti ir prie aplinkos išsaugojimo.