Grožis

Grožio paslaptis – antioksidantais praturtintame maiste

Įvairūs kremai, specialūs šampūnai, ekologiška kosmetika, apsauginės odos ir plaukų kaukės… Ant savo kūno dedame tiek daug, kad pasiektume jaunatviškumą ir gražią išvaizdą. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad tai gali būti tik maža dėlionės detalė. Daug svarbesnį vaidmenį nei iki šiol manyta užima ne išoriškai ant kūno tepami kremai ir kitos tausojimo priemonės, bet tai, kas ateina iš vidaus – maistingosios medžiagos.

Siekiant jaunos, glotnios ir švelnios odos ar stiprių bei purių plaukų neužtenka naudoti tik kokybišką, ekologišką kosmetiką bei geriausias kūno tausojimo priemones. Jei vartojamas maistas nėra kokybiškas ir nepatenkina bent minimalių organizmo poreikių – jūsų organizmas pradės senti daug greičiau nei įprastai. Ir čia jokios išoriškai vartojimos priemonės gali nepadėti. Jos geriausiu atveju truputėlį sulėtins neišvengiamą procesą, kurį daug efektyviau atitolinti galima pakoreguojant savo mitybą.

Visi žinome, kad odą neigiamai paveikia rūkymas. Kartu su nikotinu į organizmą patenkančios kenksmingos medžiagos sendina odą ir organizme sukelia cheminių reakcijų, kurios padidina laisvųjų radikalų skaičių organizme. Pastarosios medžiagos sendina žmogaus išvaizdą ir yra pagrindinės vėžinių susirgimų sukelėjos. Tačiau laisvieji radikalai organizme atsiranda ne tik dėl rūkymo. Jų gausėjimą organizme gali paveikti šimtai išorinių veiksnių, prasta mityba, mažas sportinis aktyvumas bei kiti faktoriai. Norint sumažinti jų kiekį ir jų daromą žalą, būtina vartoti antioksidantų turintį maistą. Vienas pagrindinių antioksidantų veikimo principų yra būtent laisvųjų radikalų šalinimas iš organizmo. Todėl tokį maistą yra patartina vartoti tiems, kurie nori išsaugoti savo odos grožį.

Kokiame maiste yra daug antioksidantų? Pradėkime paminėdami ekologiškus maisto produktus: nesvarbu kokį maisto produktą pasirinksite, visuomet rinkitės ekologišką jo variantą. Ekologiškame maiste išlieka daug daugiau antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų. Todėl dietologai rekomenduoja rinktis ekologišką maistą, kaip maistingesnį ir sveikesnį (be kitų privalumų, tokiame maiste išlieka net iki kelių kartų mažiau pesticidų). Natūraliai ir ekologiškai užaugintas maistas gali būti kiek brangesnis, tačiau jei Jūsų prioritetas yra sveikata – neabejotinai rinkitės tokius produktus.

Nepriklausomai nuo to ar renkamasi ekologiškas ar neekologiškas maistas, kai kurie produktai turi gerokai daugiau antioksidantų nei kiti. Mėlynės ar jų milteliai yra gerai žinomas antioksidantais praturtintas maistas. Tai yra vienas lengviausiai prieinamų ir geriausiai žinomų antioksidantų šaltinių. Tačiau jei žvilgtelsime į ORAC skalę, kuri parodo antioksidantų kiekį maiste, pamatysime, kad šio sąrašo viršuje dominuoja mažiau žinomi ir sunkiau prieinami maisto produktai. Triphala, baobabo vaisiaus ar turmeriko milteliai yra mažiau žinomi, bet neįtikimai daug antioksidantų turintys produktai. Nors apie juos galite būti girdėję mažai, būkite tikri, kad specializuotose ekologiško ar sveiko maisto parduotuvėse tikrai rasite ir šių produktų.

Jei maistiniai milteliai ir papildai Jūsų nedomina, tai tikrai yra ir kitų pasirinkimų. Erškėtuogės ar jų arbata yra vienu pagrindinių antioksidantu – vitaminu C – praturtintas pasirinkimas. Goji uogos irgi turėtų būti paminėtos dėl identiškos priežasties. Daug antioksidantų turi ir kai kurie maistingi riešutai (pvz. pekano) bei juodasis šokoladas. Kuo juodesnis šokoladas – tuo daugiau antioksidantų jame galima tikėtis surasti.

Pasirinkimų yra labai daug. Todėl Jums tereikia išsirinkti mėgstamiausią produktą, kurį galėtumėte vartoti kiekvieną dieną. Toks maistas gali puikiai tikti kaip priedas į kasdienį rytinį kokteilį. Tačiau nepamirškite, kad norint pasiekti geriausio rezultato antioksidantais praturtintą maistą reikėtų vartoti nuolatos. O aukščiausiems tikslams pasiekti pasistenkite subalansuoti savo mitybą ir pradėti gyventi aktyviau.