Naudinga,  Skanaus!

Žinoma maisto tinklaraštininkė siūlo į šviežias daržoves pažiūrėti kitomis akimis (+receptai)

Šviežios šių metų derliaus daržovės tampa vis dažnesniu kiekvieno lietuvio pasirinkimu. Po žiemos jų traškumo, šviežumo bei gaivumo sako pasiilgusi ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji stengiasi daržoves įtraukti į kiekvieną savo patiekalą ir tikina, jog visavertei mitybai kartais net nereikia mėsos.

Pasiilgsta ne tik skonio, bet ir vaizdo

Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog laikotarpis, kuomet parduotuvių lentynose vėl atsiranda šviežio derliaus, jos šeimoje labai laukiamas. Daržovės jai svarbios dėl kelių esminių priežasčių.

„Šviežio derliaus aš pasiilgstu ir fiziškai, ir morališkai. Ne tik dėl to, kad organizmui po žiemos trūksta maistingų medžiagų, nes jau išnaudotos visos vitaminų sankaupos, bet ir dėl spalvų. Man labai svarbu maisto išvaizda, kadangi savo tinklaraščiui patiekalus fotografuoju, labai norisi tų ryškių, gražių daržovių. Ridikai ar morkos su lapeliais, svogūnėliai su laiškais – šios daržovės suteikia visai kitokį vaizdą ir, žinoma, skonį“, – sako tinklaraštininkė.

Vasario pabaigoje prekybos tinklo „Iki“ lentynose pasirodęs pavasarinis derlius paskatino maisto tinklaraštininkę šviežias daržoves į savo mitybos racioną įtraukti kasdien. 

„Aš visada esu už sezonines daržoves ir vaisius, todėl šviežias derlius iškart pasirodė mano virtuvėje, vos tik atkeliavo į prekybos centro lentynas. Visuomet stengiuosi, kad kiekviename mano patiekale būtų daržovės – įeitų į recepto sudėtį ir būtų jo dalimi arba bent jau taptų garnyru šalia patiekiamo kepsnio. Svarbiausia, kad į savo racioną įtrauktumėte kuo daugiau įvairių spalvų daržovių – tuo daugiau pačių įvairiausių vitaminų, mineralų ir naudingųjų medžiagų gauna žmogaus organizmas“, – tikina Kristina.

Laukiamiausi – lietuviški pomidorai ir agurkai

Maisto tinklaraštininkė, kaip ir daugelis, po žiemos labiausiai pasiilgo šviežių agurkų, ridikėlių ir pomidorų skonio. Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šis pasirinkimas šiuo metu ypač dažnas.

„Pirkėjai yra išsiilgę šviežio pavasarinio derliaus, todėl visuomet stengiamės, kad jis taptų prieinamas kuo anksčiau – tik prasidėjus pavasariui. Pastebime, kad ypač didelio susidomėjimo mūsų parduotuvėse iš karto sulaukė švieži lietuviški agurkai ir pomidorai. Tačiau pirkėjai mielai renkasi ir iš pietinių šalių importuojamas šviežias daržoves, tarp kurių labai mėgstami įvairių rūšių kopūstai, bulvės, ridikėliai, krapai ar skirtingos salotos“, – sako I. Baltrušaitienė.

Prekybos tinklo užsakymu „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, šio asortimento parduotuvėse laukė net 66 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų. Nuo šiol pirkėjai jau gali įsigyti šviežių salotų, agurkų, pomidorų, ridikėlių ir kitų daržovių iš Lietuvos bei užsienio šalių ūkių. Apklausa taip pat parodė, kad laukiamiausi Lietuvoje – švieži ridikėliai, svogūnų laiškai, salotos, morkos ir agurkai.

Rekomenduoja išbandyti receptus be mėsos

Maisto tinklaraštininkės namuose retai kartojasi tie patys receptai. K. Pišniukaitės-Šimkienės teigimu, jos darbą ir gyvenimo būdą visuomet lydi įvairovė maiste.

„Net šaltibarščius aš gaminu gal tik kartą per sezoną, nes turiu išbandyti dar dešimt skirtingų šaltų sriubų. Nuolat kuriu naujus skonius, todėl mano virtuvėje patiekalai labai retai kartojasi. Kai sulaukiu šviežio derliaus, iškart skubu išbandyti kažką naujo. Šį kartą nusprendžiau, kad pirmieji patiekalai bus be mėsos, dedikuoti šviežioms pavasario daržovėms“, – teigia Kristina.

Pasak jos, žmonės dažnai klysta manydami, kad patiekalai be mėsos bus nesotūs ar neskanūs. Žinant tam tikras taisykles tiek skonio, tiek sotumo prasme ir be jos galima pagaminti puikiai subalansuotus patiekalus.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi trimis receptais, kuriuose šviežio pavasario derliaus daržovės nušvito kitomis spalvomis. Patiekaluose būtent jos griežia pagrindiniu smuiku, tačiau tinklaraštininkė tikina, kad jie patiks net ir tiems, kas neįsivaizduoja nei dienos be mėsos.

Šiltos šviežių bulvių ir lęšių salotos

Šios salotos ne tik skanios bei maistingos, bet ir sočios – baltymų, o tuo pačiu ir sotumo, joms suteikia lęšiai. Skonio paslaptis šiuo atveju slypi medaus-garstyčių padaže, kuris įsigeria į lęšius ir puikiai apjungia visus ingredientus į skanią visumą. Jei norisi, papildomai salotas galima pagardinti fetos ar ožkos sūriu.

4 porcijoms reikės:

  • 10 mažų šviežių bulvyčių
  • Šlakelio aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • 1 stiklinės žaliųjų lęšių (Kristina naudoja prancūziškus „Nos Régions ont du Talent“)
  • 4 savojos kopūstų lapų (tinka ir kiti žalumynai, pavyzdžiui, špinatai, rukola ar pan.)
  • Saujelės šviežių ridikėlių
  • Saujelės šviežių krapų

Padažui reikės:

  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v. š. baltojo vyno acto (tinka ir kitos acto rūšys)
  • 1 v. š. medaus (veganiškai salotų versijai – klevų sirupo)
  • 1 a. š. dižono garstyčių
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia – su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.

Išverdame lęšius – tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni. Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.

Vienos skardos česnakinės krevetės su pavasario daržovėmis

Vienos skardos patiekalai yra ypač greiti, patogūs ir lengvai pagaminami, o skonių sukurti galima pačių įvairiausių. Šį kartą – skanus ir maistingas česnakinių krevečių ir pavasario daržovių derinys. Beje, daržoves galima naudoti pačias įvairiausias, kokias tik mėgstate ir turite. Svarbiausia, kad naudojamų daržovių kepimo laikas būtų panašus. Tuo tarpu vietoje krevečių galite naudoti savo mėgstamą žuvį – patiekalui taip pat puikiai tinka lašiša. Tik tokiu atveju žuvį dėkite kepti kartu su daržovėmis, šiek tiek anksčiau nei krevetes.

Reikės:

  • Kuo daugiau įvairių daržovių (Kristina naudojo morkas, kaliaropes, romanesco brokolį, ridikėlius, vyšninius pomidorus, šviežius svogūnėlius)
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • Džiovintų žolelių mišinio
  • 300 g karališkų krevečių
  • 3 skiltelių česnako
  • Šviežio rozmarino

Paruošimas:

Supjaustome daržoves. Sumaišome jas su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Paskleidžiame daržoves ant kepimo skardos. Dedame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame 10 minučių.

Krevetes sumaišome su aliejumi, tarkuotu česnaku, druska ir pipirais. Kai daržovės apkepa, ant viršaus išdėliojame krevetes ir šviežią rozmariną. Kepame viską orkaitėje dar 10 minučių.

Tailandietiški ryžių makaronai su riešutų sviesto padažu

Daug kas mėgsta Azijos skonius, bet klysta manydami, kad namų sąlygomis azijietiškus patiekalus paruošti labai sudėtinga. Iš tiesų tai labai lengva, „Iki“ parduotuvėse galite rasti visų reikalingų ingredientų ir vos per kelias minutes namie pagaminti skaniausius egzotiškus patiekalus.

 4 porcijoms reikės:

  • 200 g ryžių makaronų
  • 2 morkų
  • 1/2 nedidelio raudonojo kopūsto
  • 1 baltojo ridiko (tinka ir paprasti ridikėliai)
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 cm imbiero šaknies
  • Saujos žemės riešutų
  • Aliejaus kepimui (Kristina naudojo kokosų aliejų)
  • Saujos šviežių svogūnėlių su laiškais (patiekimui)
  • Sezamo sėklų (patiekimui)

 Padažui reikės:

  • 50 ml kreminio žemės riešutų sviesto
  • 50 ml šviežių apelsinų sulčių
  • 50 ml vandens
  • 30 ml sojos padažo (versijai be gliuteno – Tamari)
  • 1/2 laimo sulčių
  • 2 v. š. cukraus arba medaus
  • 1 v. š. skrudintų sezamų aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

 Paruošimas:

Išverdame ryžių makaronus (tik neperverdame, užteks vos kelių minučių virimo!). Išvirusius makaronus perliejame šaltu vandeniu. Visas daržoves supjaustome plonomis juostelėmis. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.  Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę. Į keptuvę beriame daržoves ir smulkintus žemės riešutus, kepiname dar minutę (ne ilgiau, daržovės turi tik lengvai apskrusti). Į keptuvę dedame ryžių makaronus, supilame padažą ir kaitiname maišydami dvi minutes. Patiekiame pabarsčius sezamais ir svogūnų laiškais.

 

Pranešimą paskelbė: Gabija Karlonaitė, UAB „Publicum”
Žinoma maisto tinklaraštininkė siūlo į šviežias daržoves pažiūrėti kitomis akimis (+receptai)