Laisvalaikis,  Skanaus!

Vietoj gėlių – valgomos puokštės įvairioms progoms

Kai norisi ko nors įdomesnio ir įspūdingesnio nei tiesiog gėlių puokštė, tačiau nesinori ir įpareigojančios dovanos, kompromisas paprastas – valgoma puokštė! Nors tai dar laikoma naujiena, tačiau lietuviai jau pamėgo tokias puokštes ir įjungė fantaziją – jas specialistai surenka netgi pagal jūsų pasirinktus ingredientus.

Kokios būna valgomos puokštės?

Valgomos puokštės nuo įprastų mums gėlių puokščių skiriasi savo „ingredientais“. Vietoj žiedų, čia pagrindinį vaidmenį vaidina valgomi dalykai, tokie kaip vaisai, daržovės, uogos, sūris, dešra, saldumynai ir pan. Kuriant puokštę laikomasi floristikos taisyklių, todėl nesvarbu ar rožės žiedas, ar apelsinas, jis komponuojamas kaip gėlė. Dažniausiai smaigstoma ant pagaliuko ir formuojama puokštė.

Kadangi puokštės formuojamos iš valgomų maisto produktų, labai svarbu rinktis patikimą įmonę ar specialistą, kuris garantuos puokštės šviežumą. Puokštės dėl savo specifikos renkamos tą pačią dieną, kuomet atiduodama užsakovui ir dovanojama gavėjui. Taip užtikrinama, jog valgomos dovanos yra šviežios ir pačios geriausios savo sudėties. Tuo pačiu tai reiškia, jog valgomos puokštės Vilniuje atiduodamos Vilniuje, jos nėra siunčiamos, nebent pristatomos individualiai.

Tiek prieš surinkimą, tiek surinkus puokštė laikoma šaldytuve, o padovanojus gavėjui, rekomenduojama paskatinti dovaną patiekti ant stalo vaišintis svečiams.

Visgi lietuviai atsargūs ir apsidraudžiantys, ypač esant gana karštoms vasaros dienoms  į populiariųjų valgomų puokščių viršūnes patenka puokštės, kurios labiau atsparios aplinkos poveikiui – tai valgomos puokštės iš džiovintų vaisių ir riešutų.

Kiek progų, tiek ir puokščių

Nepaprasta žmogaus fantazija sukuria stebuklus ir tokias valgomas puokštes. Ir kuomet atrodo nieko naujo neįmanoma  sugalvoti, specialistai pristato vėl ką nors naujo. Visgi tendencijos pamažu nusistovi ir kiekvienai progai ar asmeniui parenkamos tinkamiausios puokštės.

Tradiciškai puokštės skirstomos į vyriškas ir moteriškas. Vyriškose vyrauja tamsesnės ar sodresnės spalvos, dažniausiai įkomponuojamas stipriojo gėrimo butelis, pasirenkami sūriai, vytintos dešrelės, pagražinama čili pipirais ar daržovėmis.

Tuo tarpu moteriškose puokštėse vyrauja šviesesni tonai ir saldesni produktai – vaisiai, saldainiai, zefyrai, sausainiai ir pan.

Tačiau toks skirstymas nėra taisyklė, viskas priklauso ir nuo šventės, nuo progos ir situacijos. Vežant puokštę į šventę tikimasi, jog ji puoš stalą ir bus suvalgyta tą pačią dieną. Vežant kaip dovaną šeimai, norima, jog būtų kuo ilgesnės garantijos produktai, jog galima būtų mėgautis kuo ilgiau.

Pagal tai iš ko gaminamos valgomos puokštės, šios skirstomos į šias kategorijas:

  • Dešrelių puokštės. Tai valgomos puokštės vyrams, kurių pagrindinis objektas yra vytintos dešrelės ir dešros. Prie jų derinami sūriai, prancūziški duonos kepiniai, taurieji gėrimai.
  • Riešutų ir džiovintų vaisių. Tai saugi puokštė norintiems išsaugoti ją kuo ilgesnį laiką.
  • Saldžios puokštės. Saldainiai, sausainiai, zefyrai, macaroons yra šių valgomų desertinių puokščių pagrindas. Saldumynų būna pačių įvairiausių, todėl čia fantazija gali pasireikšti plačiai ir puokščių būna pačių įvairiausių.
  • Vaisių puokštės. Nors Lietuvoje galime gauti įvairių vaisių praktiškai ištisus metus, tačiau puokštės formuojamos iš sezoninių vaisų ir uogų tų, kurių tuo metu yra daugiausia.
  • Sūrių ir uogų puokštės. Kas gali atsispirti gero sūrio ir vynuogių deriniui? Įvairūs sūriai, uogos, vaisiai ir netgi dešrytė yra puikus derinys valgomai puokštei.

Puiki dovana netgi gurmanams

Gauti dovanų tokią valgomą puokštę išties yra maloni staigmena. Kadangi puokštę sudaro ne vienas ir ne du skanėstų deriniai bei dažniausiai parenkami įdomūs, neįprasti, gurmaniški produktai, šios puokštės įtiks kiekvieno skoniui. O kadangi galite pasufleruoti puokščių kūrėjams, kas patinka dovanos gavėjui, puokštė gali būti sukurta individualiai jam su tais produktais, kuriuos žmogus dievina. Ar gali būti puikesnė dovana?