Skanaus!

Susipažinkime – Ulongo arbata. Kodėl vertėtų prisijaukinti šią arbatos rūšį?

Paprastai, kuomet galvojame apie arbatą, prisimename dvi pagrindines arbatos rūšis: juodą ir žalią. Tačiau yra dar viena arbata, kuri nei žalia, nei juoda, ypatinga, išskirtinė ir išskiriama atskirai, tarsi būtų dar viena arbatos kategorija. Tai ulongo arbata.

Ulongo arbatos gamybos ypatumai

Ulongo arbatą galima atpažinti pažvelgus į lapelius – jie susukti į mažus kamuoliukus, kurie užpylus karštu vandeniu išsiskleidžia. O nuo kitų mums įprastų arbatų skiriasi apdirbimu, kuris ir lemia kitokią išvaizdą, bei,  žinoma, skonį.

Kokybiška ulongo arbata yra skinama subrendusi, o nuskynus iškarto pradedama perdirbti. Pirmiausia lapai džiovinami saulėje, tuomet bambuko krepšiuose lengvai kratomi taip suminkštinant ir aptrinant lapelių kraštus. Ir vėl džiovinami. Patrinti lapų kraštai leidžia pradėti vykti fermentacijai. Tačiau ji stabdoma neįpusėjusi (žalioji arbata fermentuojama dar trumpiau, tuo tarpu juodoji fermentuojama iki galo). Lapai kaitinami aukštoje temperatūroje, o tuomet susukami į rutuliukus.

Pagal gamybos apimtis pirmauja Kinija, antroje vietoje Taivanas. Tradiciškai ulongo arbatos iš šių šalių šiek tiek skiriasi. Taivane truputį ilgiau fermentuojama arbata, tad ji šiek tiek tamsesnė. Tuo tarpu Kinijoje paruošta arbata yra gelsvesnė.

Kaip paruošti ulongo arbatą?

Ulongo arbatos paruošimas nereikalauja ypatingų žinių ar priemonių, tad puikiai tiks kiekvienam mėgstančiam pasimėgauti puodeliu arbatos.

Rekomenduojama, jog arbata būtų užpilama pašildytame inde. Tad jei užpilate puodelyje, prieš tai jį šiek tiek pakaitinkite. Taip arbata lėčiau vės ir ilgiau mėgausitės šiltu gėrimu.  Užpilti arbatą rekomenduojama verdančiu vandeniu. Verdantis vanduo padeda arbatos lapeliams išsiskleisti ir pasklisti aromatui. Užplikytą arbatą laikyti nuo 20 sekundžių iki 2 minučių. Pagal skonį – ar patinka silpnesnė, ar stipresnė arbata. Neribokite savęs „formulėmis“, o tiesiog mėgaukitės gardžia arbata.

Vis populiarėjant šaltų arbatų madai, turėkite omenyje, jog ulongo arbata nėra pats geriausias pasirinkimas ruošti šaltą arbatą (nebent atvėsinti prieš tai užpylus karštu vandeniu). Šaltame vandenyje neišsiskleidžia lapeliai ir arbata nėra tokia aromatinga.

Kuo naudinga ulongo arbata?

Gerti arbatą yra sveika. Sakoma, jog arbata padeda nuo tūkstančio ligų, įskaitant vėžinius susirgimus bei padeda lengviau numesti svorį. Ulongo arbatoje esantys taninai padeda sumažinti cholesterolį, paskatina medžiagų apykaitą, virškinimą, pašalina toksinus. O tai gerina savijautą, suteikia energijos ir, žinoma, prisideda prie svorio metimo programos. Arbatoje esantys antioksidantai padeda išspręsti odos problemas, tad verta ne tik gerti arbatą, bet ir naudoti arbatą veido kaukėms ar arbatą kaip tonizuojantį prausiklį.

Ulongo arbatoje yra didelis kiekis kofeino, tad puikiai gali pakeisti kavos puodelį ryte ir suteikti energijos. Tačiau būkite atsargūs gerdami ulongo arbatą vakare – gali būti sudėtinga užmigti.

Ulongo arbata sveika, nuostabaus skonio ir puikus pasirinkimas tiems, kurie neapsisprendžia ką rinktis – juodą arbatą ar žalią. Išbandykite ir pamilsite šį skonį!