Naudinga

Stebuklingieji granatai: kaip taisyklingai išlukštenti ir su kokiais produktais derinti

Granatai kai kuriose šalyse vadinami stebuklingaisiais vaisiais. Ir ne veltui – jie pasižymi ne tik savita išvaizda, unikaliu skoniu, bet ir sveikatai naudingų savybių gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad granatai turi lojalių pirkėjų ratą, o populiarumo piką šie vaisiai pasiekia spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje.

„Rudeniui įpusėjus pirkėjai į savo racioną įtraukia ne tik daugiau šviežių, bet ir raugintų daržovių ar jų sulčių. Be to, nepamiršta ir didelį vitaminų kiekį turinčių vaisių: apelsinų, klementinų ar granatų. Pastarieji į tinklo parduotuves atkeliauja iš saulėtųjų kraštų: Turkijos, Ispanijos, Egipto, Izraelio, Graikijos, ir sulaukia pirkėjų dėmesio. Per sezoną parduodame net apie 500 tūkst. vienetų granatų“, –  teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad granatai jau seniai buvo mėgstami ir vertinami. O senovės graikai šiuos vaisius netgi laikė gyvybės, vaisingumo ir grožio simboliu. 

Vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad granatai nuo seno vertinami ne veltui. Granatai pasižymi didžiule antioksidantų, vitaminų C ir K gausa, jie yra puikus folio rūgšties, kalio, vario ir net geležies šaltinis. Į kasdienę mitybą įtraukus granatus mažėja tikimybė susirgti širdies ligomis, gerėja kraujo spaudimas, virškinimas, stiprėja imuninė sveikata.

Ir prie desertų, ir prie žuvies  

Pasak J. Sabaitienės, granatai – plačiai naudojami ir kulinarijoje. Visgi, kaip teigia ekspertė, taisyklingai granatus išlukštenti moka ne visi. 

„Granatus lengvai nulupsite, jei padėsite vaisių ant pjaustymo lentelės ir nupjausite viršūnėlę taip, kad primintų kūgio formą. Tada keturiose vietose įpjaukite vaisiaus odelę, pjaudami nuo viršaus link apačios. Reikėtų nepjauti labai giliai, kad neperpjautumėte sėklų ir neapsitaškytume. Tada nykščiais lupkite žievę žemyn – granatas turėtų lengvai išsilukštenti. Dar vienas granatų sėklų lukštenimo būdas – perpjovus vaisių pusiau, sėklas daužant per žievę išmušti jas mediniu šaukštu. Taip dėmių išvengs ne tik jūsų drabužiai, bet ir namų sienos“, – pataria ekspertė.

Anot J. Sabaitienės, šie vaisiai ypatingai mėgstami Vidurio rytų virtuvėje. Jų sėklomis gardinami įvairiausi desertai – pavlova, tartaletės, pudingai. Granatų sėklomis praturtinamos ir vaisių salotos ar įvairiausios salsos. Iš granatų sulčių gaminami ledai ar šerbetai, įvairiausi kulinarijoje plačiai naudojami sirupai ar padažai. Grantų sėklas patartina vartoti ir prie pusryčių patiekalų, pavyzdžiui, jų užberti ant ispaninio šalavijo sėklų pudingo ar paprasčiausio graikiško jogurto, pusrytinės košės.

Granatai, mėgstamas ir pikantiškų patiekalų ingredientas. Dažniausiai šio vaisiaus sėklomis gardinamos salotos. Granatų sėklos joms suteikia ne tik saldžiarūgščio skonio, bet elegantiškos išvaizdos. Granatai puikiai dera su lęšiais, kuskusu ar kvietinėmis kruopomis. Jų sėklos dažnai patiekiamos ir prie mėsos: kiaulienos, vištienos, ėrienos ar žuvies: pavyzdžiui, dorados patiekalų.

J. Sabaitienė patiekalų su granatais siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi ypatingo skonio vištienos su granatais receptu.

Vištiena su kuskusu ir granatais

Jums reikės:

1 valgomojo šaukšto mėgstamo aliejaus

200 g kuskuso

1 vištienos sultinio kubelio 

1 didelio, plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno

600 g vištienos filė

4 šaukštų čili pipirų pastos arba kitokio mėgstamo aštraus padažo

190 ml buteliuko natūralių granatų sulčių

100 g granatų sėklų 

100 g skrudintų migdolų drožlių

Šviežios mėtos

Pagaminimas:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų bei užvirinkite virdulį. Kuskusą sudėkite į dubenį, sutrupinkite pusę sultinio kubelio. Į keptuvę suberkite svogūną ir pakepinkite keletą minučių, kad šis suminkštėtų. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dubenį rankšluosčiu ir atidėkite į šalį.

Tuomet į keptuvę sudėkite vištienos filė ir iš visų pusių ją apkepkite, tuomet supilkite granatų sultis, čili pastą arba padažą ir viską patroškinkite tol, kol gautas padažas sutirštės. Tuomet į patiekalą suberkite dalį granatų sėklų. Galiausiai į išbrinkusį kuskusą įmaišykite migdolus ir smulkintas mėtas. Kuskusą dėkite į lėkštę, o ant jo viršaus – granatų padaže iškeptą vištieną. Gautą patiekalą pabarstykite šviežiomis granatų sėklomis. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“