• Naudinga,  Skanaus!

    Gydytoja dietologė įvardijo sveikatai palankią duonos sudėtį: atsisakyti jos nereikia, svarbiausia – saikas (receptas)

    Nors juoda ruginė duona – tarsi lietuviškos virtuvės vizitinė kortelė, savo racione nereikėtų užmiršti  įvairių, taip pat ir kitose šalyse vertinamų duonos rūšių. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, šis produktas yra reikalingas mūsų mitybai, todėl vertėtų žinoti į ką atkreipti dėmesį, kad išsirinktume ne tik skanią, bet ir sveikatai palankios maistinės vertės duoną. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė A. Aleksiukienė teigia, kad lietuviai  vis dažniau ieško sveikesnių, mažiau cukraus turinčių kepinių bei išbando įvairias asortimento naujienas. Kokia duona sveikatai palankesnė? Duona – kasdien ant mūsų stalo, todėl svarbu pasirinkti tinkamą jos rūšį. „Pastaruoju metu žmonės vis dažniau ieško produktų, kurių sudėtyje būtų kuo mažiau maisto priedų. Duona taip pat…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Tofu sūris toliau augina populiarumą pirkėjų tarpe – išmėginkite tris paprastus receptus

    Vis daugiau pirkėjų Lietuvoje atranda ir pamėgsta sojų varškę arba sojų sūrį – tofu, kuris Rytų šalyse jau vartojamas ištisus šimtmečius. Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje ir kitose Azijos šalyse šis produktas yra tradicinės virtuvės dalis. Tačiau kiekviena šalis ir net regionas turi savo tofu gamybos receptūras ir valgymo tradicijas. Maisto gamybos ekspertė iš gausybės patiekalų receptų atrinko tris, kurie turėtų patikti lietuviams. „Sojų varškės sūrio pardavimai rodo, kad žmonės Lietuvoje vis labiau vertina šį sveiką produktą, kuriame gausu baltymų ir kitų vertingų medžiagų. Be to, net ir Lietuvos gamintojai naudoja tofu kurdami naujus gaminius, pavyzdžiui, „Veggo“ prekės ženklu pažymėtus desertus bei kitus produktus, kurie atsiduria mūsų augalinio, veganiško maisto skyreliuose.…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Nepelnytai užmirštas produktas – perlinės kruopos: dietologė priminė, dėl kokių priežasčių jas vertėtų įtraukti į mitybos racioną (receptas)

    Nors kaip garnyrą prie mėsos patiekalų lietuviai dažniausiai renkasi bulves, grikius ar ryžius, paįvairinti mitybos racioną bei įprastiems patiekalams suteikti naujų skonių gali ir perlinės kruopos. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos dažnai pamirštamos nepelnytai. Tai – daug skaidulų turinti kruopa, puikiai pritaikoma skirtingiems receptams ir tinkama valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, šis produktas ne tik maistingas, tačiau ir nebrangus, todėl prekybos tinklas „Rimi“ savaitgalio pietums dalijasi sotaus perlinių kruopų troškinio su daržovėmis ir kiauliena receptu. Perlinės kruopos – sveikatos šaltinis Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos – skanios,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Orams nelepinant sušildys sotusis čili troškinys: išbandykite klasikinį receptą

    Aitriųjų paprikų, dar kitaip vadinamų čili pipirų, troškinys – niekada nesubostanti klasika, ypač pamėgta tų, kurie negali gyventi be mėsos. Klasikinio šio troškinio versija yra gaminama naudojant jautienos faršą, tačiau šį troškinį galima gaminti ir naudojant kitos rūšies mėsą, improvizuoti su prieskoniais ar ingredientais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad smulkinta mėsa, be kurios dažniausiai neapsieina čili troškinys yra itin populiari šaltuoju metų laiku. Pasigaminti nėra sudėtinga „Šaltuoju metų laiku pastebime, kad smarkiai išauga įvairiausios smulkintos mėsos pardavimai. Žinoma, kaip visuomet, daugiausiai parduodama kiaulienos, tačiau jai nenusileidžia ir jautiena. Norėdami, kad mėgstamos rūšies mėsos rastų kiekvienas, esame paruošę didelį jos asortimentą: nuo kiaulienos iki vištienos, jautienos, veršienos,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Žirniai – augalinių baltymų šaltinis: kokius naudingiausia vartoti ir kaip paįvairinti savo mitybą? (receptas)

    Žirniai – ne tik skani, bet ir labai maistinga daržovė, tinkanti užkandžiams bei įvairių patiekalų gamybai. Nors nuo seno vienas populiariausių patiekalų yra košės iš džiovintų žirnių, „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva sako, kad vis daugiau pirkėjų renkasi ankštinius žirnius, žirnių daigus ar jų ūglius, kurie artėjant pavasariui yra puikūs salotų ir sumuštinių ingredientai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tiek sausuose džiovintuose žirniuose, tiek šviežiuose ar šaldytuose, gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų, o pagrindinis dalykas, dėl ko jie vertinami – tai augalinės kilmės baltymai. Džiovinti, švieži ar šaldyti? Parduotuvėse galima rasti pačiais įvairiausiais būdais apdorotų žirnių. Džiovinti žirniai gali būti skaldyti arba pilni, taip pat…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Karibietiški atradimai: 3 egzotika kvepiantys receptai į virtuvę įnešiantys naujų spalvų

    Jeigu ieškote išraiškingesnių skonių – eksperimentams virtuvėje idėjų pasisemkite iš egzotiškosios Karibų virtuvės. Karibų jūros regiono maistas išsiskiria ne tik ypatingais skoniais, bet ir turtinga savo istorija. Be to, šiame regione valgomas maistas – labai spalvingas, patiekaluose naudojama daug daržovių ir įvairiausių prieskonių bei pagardų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai domisi įvairiausių šalių virtuvių subtilybėmis, o radę kas patinka – bando pritaikyti ir gaminant maistą namuose. Karibų virtuvė – viena iš naujausių maisto tendencijų „Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų, įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą, maisto asortimentą: nuo sušiams…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Europietiški receptai su menke: nuo britiško su bulvytėmis iki Portugalija ir Italija kvepiančių patiekalų

    Žuvis ir jūros gėrybės dėl gausybės naudingų maistinių savybių yra vieni iš labiausiai vertinamų ir žmogaus organizmui rekomenduojamų maisto produktų. Juos į kasdienį racioną įtraukti visai nesudėtinga, nes žuvies patiekalų įvairovė apsuktų galvą net ir įgudusiai šeimininkei: nuo įmantriausių midijų ar krevečių iki silkės patiekalų ar britų tradicinės  menkės tešloje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai ragauja ir egzotiškų jūros gėrybių – tradicinės žuvys išlieka mėgstamiausios. Baltymų šaltinis „Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai dažnai dairosi plekšnės, šamo, kitų jūros gėrybių, tačiau didelis dėmesys atitenka ir tradicinėms žuvims: lašišai, karpiui ar ledjūrio menkei“,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Socialinius tinklus užvaldęs salotų receptas: kaip pasigaminti populiariąsias žaliosios deivės salotas?  

    Jei vieni kulinarinio įkvėpimo ieško vartydami storas receptų knygas, kiti renkasi naršyti internete, kur apstu galimybių rasti dėmesio vertą valgį. Šiandien prekybos tinklas „Lidl“ pristato socialinius tinklus susprogdinusias žaliosios deivės salotas bei dalijasi lengvai paruošiamu jų receptu. Atgimusi salotų legenda Naršydami socialiniuose tinkluose kartas nuo karto susiduriame su maisto gamybos patarimais bei receptais, dar dažniau išvystame gundančias maisto nuotraukas. Tokiu būdu visas pasaulis sužinojo ir apie žaliosios deivės salotas, kurios kiekvieną privers varvinti seilę. Salotos, kurių gamybai yra naudojami daugiausia žalios spalvos ingredientai, pirmiausia pasirodė socialiniame tinkle „Tik Tok“. Čia amerikiečių kilmės nuomonės formuotoja ir desertinės įkūrėja Melisa pasidalino trumpu vaizdo įrašu, kuriame parodo, kaip reikia pasigaminti salotas. Vėliau naudoja…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Įneškite spalvų į savo virtuvę: 3 akį traukiantys receptai su uogomis

    Šviežių uogų paklausa pasiekė neregėtas aukštumas. Jos yra itin populiarios net ir žiemą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežių uogų kategorijos pardavimai per metus padidėjo net 75 proc. Toks didelis pardavimų augimas gali būti susijęs su besikeičiančiomis mitybos tendencijomis ir didėjančiu dėmesiu sveikatingesniam maistui: daržovėms, vaisiams ir šviežioms uogoms. „Nuolat rūpinamės, kad mūsų pirkėjai turėtų platų šviežių uogų pasirinkimą. Analizuodami duomenis matome, kad uogų paklausa išlieka ir šaltuoju metų laiku. Iš esmės šviežių uogų kategorija auga visus metus, o jų pardavimai vien 2021 m., palyginti su 2020 m., išaugo net 75 procentais“, – sako V. Budrienė. Anot „Iki“ komunikacijos vadovės, labiausiai išaugo aviečių pardavimai – jų…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Namuose – kaip geriausiame restorane: sultingo kepsnio paslaptys ir 4 receptai

    Tobulam kepsniui išsikepti vien kokybiškos mėsos nepakanka. Kad mėsa nebūtų sausa ir tirptų burnoje, svarbu žinoti, kiek laiko ją kepti, kokią keptuvę rinktis, netgi kokios temperatūros mėsa turėtų būti kepama. Taigi, skubame į pagalbą ir atskleidžiame kelias pagrindines paslaptis, kurios padės paruošti mėsą taip, kad ji nuo stalo dings akimirksniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kasdienis pirkėjų krepšelis neįsivaizduojamas be įvairios mėsos. Pirkėjai renkasi nuo smulkintos kiaulienos iki brandintos jautienos, puikiai tinkančios ir kepsniams. Kokią mėsą rinktis? „Mėsa tinklo pirkėjų itin mėgstama visais sezonais. Tai rodo ir stabilūs šios kategorijos pardavimai. Kalbant apie baltą mėsą tarp gyventojų populiariausia yra vištiena. Iš raudonos mėsos rūšių daugiausiai dėmesio…