Naudinga

Europietiški receptai su menke: nuo britiško su bulvytėmis iki Portugalija ir Italija kvepiančių patiekalų

Žuvis ir jūros gėrybės dėl gausybės naudingų maistinių savybių yra vieni iš labiausiai vertinamų ir žmogaus organizmui rekomenduojamų maisto produktų. Juos į kasdienį racioną įtraukti visai nesudėtinga, nes žuvies patiekalų įvairovė apsuktų galvą net ir įgudusiai šeimininkei: nuo įmantriausių midijų ar krevečių iki silkės patiekalų ar britų tradicinės  menkės tešloje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai ragauja ir egzotiškų jūros gėrybių – tradicinės žuvys išlieka mėgstamiausios.

Baltymų šaltinis

„Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, todėl nuolat plečiame žuvies asortimentą. Pirkėjai dažnai dairosi plekšnės, šamo, kitų jūros gėrybių, tačiau didelis dėmesys atitenka ir tradicinėms žuvims: lašišai, karpiui ar ledjūrio menkei“, – teigia V. Budrienė.

Žuvis ir jūros gėrybės yra tikrų tikriausias energijos ir sveikatos užtaisas. Žuvies produktuose gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų, vitaminų D ir B, seleno, taip pat maistinių medžiagų: baltymų, riebalų bei jodo. Iš žuvies žmogaus organizmas pasisavina net 90 proc. baltymų. O būtent jie yra statybinė mūsų organizmo medžiaga. Tai dar vienas įrodymas, kad žuvis būtina visaverčiam mitybos racionui.

Kaip teisingai ruošti?

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, sako, kad tinkamai paruošta žuvis ir jūros gėrybės padės įgyvendinti visų taip siekiamą balansą – valgyti ir skaniai, ir sveikai.

Visgi, vos vienas netinkamas žingsnis ruošiant žuvį gali ilgam atbaidyti nuo šio sveiko energijos ir sveikatos šaltinio. Kad taip nenutiktų, „Iki“ atstovė dalijasi keliomis paprastomis taisyklėmis. Žuvis yra gana greitai gendantis produktas, todėl, norint ją išlaikyti, svarbu imtis tinkamų priemonių. Šaldytą žuvį atitirpinkite šaldytuve, o ne kambaryje – kitaip galite sugadinti gerą produktą.

Šaldytuve žuvies produktus galite laikyti ne ilgiau kaip 2–3 dienas (arba kaip nurodyta etiketėje) ir ne aukštesnėje kaip +5 ºC temperatūroje. Šviežią žuvį būtina laikyti sandarioje taroje arba folijoje, patartina įvynioti ją į maistinę plėvelę ar maišelį. Prieš termiškai apdorodami, būtinai nuplaukite žuvį po šaltu tekančiu vandeniu bei nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Žuvies produktų kokybė labai priklauso nuo terminio apdorojimo trukmės. Įsidėmėkite: 250 g žuvies reikia virti 10 minučių, 500 g – 25 minutes.

Jei žuvį kepsite orkaitėje, rinkitės ne aukštesnę nei 165–180 ºC temperatūrą, o jei norite, kad žuvies filė išliktų sultingesnė, kepkite ją su oda. V. Juodkazienė sako, jog dažnai žmonės persistengia naudodami įvairius prieskonius. Tikrąjį žuvies skonį pabrėšite ir netikėtų skonių pertekliaus išvengsite naudodami tik druską ir pipirus – tai vienas iš atvejų, kai paprastume tikrai slypi genialumas.

Jei taikysite šias nesudėtingas taisykles, ne tik padėsite žuvies produktams išlaikyti itin naudingas maistines savybes, bet ir džiaugsitės nepamirštama kulinarine kelione po turtingą žuvų pasaulį. V. Juodkazienė dalijasi ir 3 Europos šalių įkvėptais receptais, kuriuose išradingai panaudosite menkę.

Portugalijos įkvėpta menkė

Jums reikės:

800 g menkės

1 česnako

150 g juodųjų alyvuogių

40 g smulkintų migdolų

4 v. š. alyvuogių aliejaus

100 ml baltojo vyno

150 g ryžių

600 ml vandens

300 g šviežio brokolio

1 citrinos (sultims ir tarkuotai žievelei)

Gaminame:

Pabarstykite menkės gabalėlius druska, apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus ir sudėkite į karščiui atsparų indą. Atskirkite česnako skilteles, bet jų nenulupkite. Išdėliokite jas aplink žuvį. Taip pat sudėkite alyvuoges, apliekite baltuoju vynu ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis. Ant menkių gabalėlių pabarstykite smulkintų migdolų ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 minučių 200°C temperatūroje. Paruoškite ryžius su brokoliu. Ryžius dėkite į puodą su pasūdytu vandeniu ir virkite 18 minučių, arba tiek, kiek parašyta ant pakuotės. Brokolį nuplaukite, sulaužykite į mažesnes dalis ir leiskite nudžiūti. Tada sudėkite į trintuvę ir trinkite, kol jis bus tokio smulkumo kaip ryžiai. Brokolį suberkite į išvirtus ryžius, sudėkite tarkuotą citrinos žievelę ir gerai išmaišykite. Pabarstykite prieskoniais pagal skonį ir patiekite kartu kepta menke.

Žuvis ir bulvytės pagal britiškas tradicijas

Jums reikės:

1 kg menkės

4 didelių bulvių

4 v. š. miltų

4 v. š. džiūvėsėlių

1 kiaušinio

žiupsnelio druskos, pipirų

žiupsnelio mėgstamų prieskoninių žolelių

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Nuplautas bulves supjaustykite norimo dydžio skiltelėmis ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje. Apšlakstykite bulvių skilteles alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir 25-30 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Į atskirus dubenėlius suberkite miltus ir džiūvėsėlius, o dar kitame inde išplakite kiaušinį. Menkę supjaustykite nedideliais gabalėliais, išrinkite kaulus ir apibarstykite druska, pipirais bei prieskoninėmis žolelėmis. Kiekvieną žuvies gabalėlį išvoliokite miltuose, po to kiaušinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Paruoštus žuvies gabalėlius išdėliokite kepimo skardoje ir pašaukite į orkaitę, kurioje jau kepa bulvės. Kepkite apie 10 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar tiek pat. Nenuodėminga ir labai gardu!

Itališka menkė su alyvuogėmis ir panchetta

Jums reikės:

4–6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių

100 g alyvuogių

100 g saulėje džiovintų pomidorų

400 g šviežių, susmulkintų pomidorų

8 griežinėlių plonai supjaustytos pancettos

Gaminame:

Sumaišykite alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus su smulkintais pomidorais, gautą mišinį pagardinkite prieskoniais. Tuomet gautą mišinį dėkite į kepimo indą. Ant viršaus gražiai išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 15–20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuve, į ją įpilkite lašelį aliejaus, sudėkite panchettos gabalėlius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apkrus. Juos dėkite ant paruoštos žuvies. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum“