Pavasarėjant grilis tampa neatsiejama ne tik savaitgalio, bet ir įvairiausių švenčių dalis. Ne išimtis ir Velykos. Grilis – puikiai tinka gaminti troškinius ar kepti įvairiausios rūšies daržoves, visgi, dažniausiai jame kepama mėsa, mat grilyje paruoštos mėsos skonis neprilygsta niekam. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventinis pirkėjų krepšelis neapsieina be mėsos, kuri tinka kepti ir atvirame ore. Tiek šventiniam, tiek kasdieniam stalui „Mėsa – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas nei kasdienis, nei šventinis pirkinių krepšelis. Nors lyderių pozicijų nepriklausomai nuo laikotarpio neužleidžia kiauliena, artėjant įvairiausioms šventėms pirkėjai stipriai domisi ir kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, antiena, kuri dažnai tampa ir pagrindiniu velykinio lietuvių stalo akcentu“, – teigia…
Neįsivaizduojantiems Velykų be majonezo: kaip namie pasigamintį sveikatai palankesnį? (receptas)
Nors populiaru Benedikto kiaušinius valgyti su olandišku padažu, o prie virtų su lukštu pusryčiams skanauti avokadą ir paskrudintą duonos riekelę, daug kam kiaušinis be majonezo – tarsi šaltibarščiai be bulvių. O ir per Velykas retas apsieis be baltos mišrainės ar virto liežuvio su majonezu. Kaip juo mėgautis ir vis tiek maitintis palankiai sveikatai? Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad visai nesunku pasigaminti sveikatai palankesnį ir liesesnį majonezą namuose – reikia vos kelių ingredientų. Gydytoja dietologė, dr. Edita Gavelienė primena, kad majonezas yra riebus pagardas, todėl nederėtų jo vartoti kasdien, tačiau per šventes juo tikrai galima pasimėgauti. Nėra „blogų“ natūralių produktų Majonezo receptūra nuo seniausių laikų kito. Iš…
Lengvai paruošiamų, bet modernių Velykų pyragų versijos: 3 nepakartojami receptai
Spalvingiems margučiams ant Velykų stalo atsispirti sunku. Tačiau dar sunkiau atsispirti nuostabaus kvapo ir skonio desertams. Kokios gi Velykos be tradicinių pynių, velykinių „bobų“ ir kitų skanėstų. O jeigu klasikiniai desertai pabodo, išbandykite paprastai pagaminamas, tačiau kiek patobulintas jų versijas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes susidomėjimas saldumynais išauga, o šventiniam stalui papuošti pirkėjai dažnai renkasi ir jau pagamintus desertus. Velykiniai europiečių desertai „Šventinis stalas be saldėsių neįsivaizduojamas. Pastebime, kad prieš šventes pirkėjai tikrai žvalgosi į desertų lentynas ir dažnai renkasi jau pagamintus konditerijos gaminius. Todėl ne tik esame paruošę gausų įvairiausių tortų, pyragų, tartalečių ar sausainių asortimentą, bet ir nuolat jį atnaujiname. Matome, kad…
Itališki skrebučiai tikriems skonio gurmanams: išbandykite net tris skirtingus receptus
Organizuojant draugų susitikimą ar planuojant smagią šeimos išvyką į gamtą, reikia pasirūpinti ne tik nuostabia vieta laikui praleisti, bet ir užkandžiais. Geriausia, jeigu pasirinktus užkandžius lengva paruošti ir patogu valgyti, o tai puikiai apibūdina itališkus skrebučius – „Bruschetta“. Artėjant pavasario šilumai ir nesibaigiantiems piknikams gamtoje, prekybos tinklas „Lidl“ siūlo išbandyti net tris gurmaniškus brusketų receptus. Beje, šis užkandis puikiai tiks ir ant Velykų stalo. Brusketa – tai itališkas užkandis, kuomet ant skrudintos duonos riekelės viršaus dedami daržovių, sūrio, mėsos bei kiti priedai. Manoma, kad šį užkandėlių tipą pirmieji atrado ir išbandė dar XV a. gyvenę italai, tačiau maisto tyrėjų teigimu, pirmieji panašūs užkandėlių receptai buvo žinomi dar senovės graikai ir…
Burrata sūris – jūsų svajonių užkandžiams: išbandykite burnoje tirpstančių salotų receptus
Sūrio gurmanai neleis sumeluoti, jog tikrąja pasaulio sūrių sostine derėtų laikyti Italiją. Įvairiuose šalies regionuose gaminama daugiau nei 2 500 skirtingų tradicinių sūrio rūšių, o Murgia mieste šalies pietuose gimsta gurmaniškasis Burrata sūris. Kuo ypatingas šio sūrio skonis ir kodėl jis taip puikiai dera kartu su salotomis pasakoja prekybos tinklas „Lidl“ – čia tęsiasi pirkėjų pamėgta „Deluxe“ produktų linijos savaitė, o viena šios savaitės žvaigždžių ir yra žymusis Burrata sūris Burrata – tai iš karvių pieno gaminamo minkštojo sūrio rūšis. Dažniausiai gaminamas Italijos sūrio meistrų rankomis, Burrata sūris yra labai panašus į garsiąją mocarelą, tačiau šiuo atveju sūrio rutulėlis slepia visai kitas gamybos paslaptis. Mocarelos sūris paprastai pjaustomas riekelėmis, o santykinai…
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje: išbandykite 3 receptus
Tvarkingai stiklainyje susluoksniuoti salotų ingredientai – tai ne tik spalvinga stalo puošmena, bet ir maistingas patiekalas. Pasiruoškite šiuos stiklainiukus tuomet, kai turite laiko, o skanaukite – vos tik išalksite. Salotos netradicinėje taroje gali tapti puikiais darbo dienos pietumis ar sveiku užkandžiu kelionėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių daržovių populiarumas pavasarį išauga, taip pat pirkėjai domisi ir iš anksto pagamintomis salotomis. Daugiau eksperimentuoja „Atėjus pavasariui lietuviai renkasi daugiau šviežesnio, sveikatai naudingo maisto – vaisių, daržovių, ypač pasirodžius šviežio derliaus gėrybėms, kurio pirkėjams siūlome jau nuo vasario vidurio. Be to, atnaujinome ir kulinarijos asortimentą, todėl skubantiems ar norintiems be vargo pasiruošti Velykų stalą galime pasiūlyti įvairiausių jau…
Graikų dievų maistas ant jūsų stalo: fetos sūrio užtepų receptai tiks net išrankiausiems
Graikiška virtuvė yra ne tik paprasta ir elegantiška, bet ir laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Būtent šiai šaliai priklausanti Ikarijos sala priskiriama Mėlynajai zonai, kas reiškia, kad joje gyvena daugiausiai šimtamečių pasaulyje. Šią savaitę prekybos centras „Lidl“ siūlo praturtinti savo stalą šios išskirtinės virtuvės žvaigžde – graikiškuoju fetos sūriu ir kviečia iš jo pasigaminti skonio receptorius pradžiuginsiančius užtepus. Vitaminai ir skonis viename Ankstyviausi sūrio gaminimo įrašai senovės Graikijoje buvo aptikti Homero „Odisėjoje“, kur aprašoma, kaip šio epo veikėjas kiklopas Polifemas gamino fetos sūrį. Visgi, pavadinimas „feta“ oficialiai buvo pavartotas tik XVII a. Išvertus į lietuvių kalbą, šios sūrio pavadinimas reiškia riekelę. Spėjama, kad tai susiję su tuo, kad, prieš sudedant sūrį…
Delikatesu tituluojama triušiena: receptai, kuriuos būtina išbandyti ne tik mėsos gurmanams
Triušiena yra laikoma viena sveikiausių, mažiausiai riebalų turinčia ir aplinkai draugiškiausia mėsa. Tad nenuostabu, kad patiekalus iš šios mėsos itin pamėgo savo sveikata besirūpinantys maisto gurmanai – šioje mėsoje gausu žmogaus organizmui naudingų mineralų ir vitaminų. Prekybos tinklas „Lidl“ kviečia išbandyti šią mėsos rūšį jau dabar ir dalinasi netikėtais ir skonį atskleidžiančiais receptais. Beje, šią savaitę visose tinklo parduotuvėse galite rasti ir puikų triušienos pasiūlymą. Triušienos nauda sveikatai Palyginus su kita mėsa, triušienoje yra didžiausias suvirškinamų baltymų procentas (90 proc.) ir mažiausias riebalų kiekis. Visgi, nepaisant mažo riebalų kiekio, šioje mėsoje gausu gerųjų, polinesočiųjų ir mononesočiųjų, riebalų. Triušiena taip pat turi mažiau kalorijų nei, pvz., vištiena ir mažiau cholesterolio nei…
Vilniečiai jau gali keliauti į vaistines: receptai kalio jodido tabletėms atnaujinti
Vilniaus miesto savivaldybė praneša, kad jau atnaujinti elektroniniai receptai sostinės gyventojams, kurie skirtų kalio jodido tablečių neatsiėmė pernai. Kalio jodido tabletes kviečiame atsiimti vaistinėse, kurių sąrašą rasite svetainėje jodas.vilnius.lt. Elektroninius receptus, bendradarbiaudama su Registrų centru, centralizuotai atnaujino Centro poliklinika. Kalio jodido preparatą atsiimti gali tie vilniečiai, kurie deklaravo gyvenamąją vietą sostinėje iki 2021 metų, bet praleido pernai skelbtus kvietimus atsiimti nemokamas tabletes. Nauji Vilniaus gyventojai, kurie gyvenamąją vietą mieste deklaravo nuo 2021 metų, taip pat kūdikiai ir nuo karo Ukrainoje pradžios Vilniuje apsigyvenę ukrainiečiai kalio jodido tabletėmis bus aprūpinti, kai bus pristatytas papildomas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymas. Apie tai savivaldybė informuos atskirai. Primenama, kad kalio jodido tabletės apsaugo skydliaukę…
Vienu iš sunkiausių receptų tituluojamas Velingtonas: kaip jį lengvai pasigaminti namuose?
Šalia Europos žemyno įsikūrusios Britų salos yra vadinamos vienomis lietingiausių regiono vietų. Tačiau tiek vietiniai, tiek keliautojai savo nuotaiką praskaidrina sočiais vietos kulinarijos šedevrais bei mėgaujasi legendiniu Velingtono kepsniu. Kaip šis patiekalas įgavo tokį vardą ir kaip jį pasigaminti patiems pasakoja „Lidl“ – prekybos tinklo parduotuvėse šią savaitę vyks britų ir airių salų virtuvės paveldo įkvėpta „Hatherwood“ teminė maisto produktų savaitė. Nuo seno laikomas prabangos patiekalu, Velingtono kepsnys gaminamas kepant paštetu bei smulkintais kepintais grybais apteptą jautienos nugarinės išpjovą, kuri įvyniojama į sluoksniuotą tešlą, aptepama kiaušinių tryniais ir papuošiama įstrižomis tešlos pynėmis. Sunkiau besiverčiantys Britų salų gyventojai šį patiekalą ruošia nebent didžiųjų metų švenčių proga, tačiau didikai jį valgydavo kone…