• Naudinga,  Skanaus!

    Tarptautinė šokolado diena: įdomūs faktai apie šį skanėstą ir smaližius iš koto išversiantys receptai

    Liepos 7-ąją tarptautinę savo dieną mini bene populiariausias pasaulyje skanėstas – šokoladas. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad šokoladas – vienas svarbiausių ingredientų desertų pasaulyje: juo gardinami tortai, pyragaičiai ar keksiukai, iš šokolado gaminami ledai, putėsiai ar nesuskaičiuojama galybė saldainių. Tiesa, į vieną dalyką gaminant bet kokį šokoladinį desertą atsižvelgti reikia: tai – jo kokybė. Dairosi įvairesnių skonių „Tikriausiai pasaulyje nėra nė vieno žmogaus, kuris bent kartą gyvenime nebūtų ragavęs šokolado. Dabar šokolado pasiūla yra gerokai išaugusi, o šiam skanėstui keliami vis didesni reikalavimai. Parduotuvėse šiuo metu siūlome itin kokybiško becukrio, ekologiško ar šokolado be glitimo. Taip pat tarp pirkėjų dėmesį atkreipia ir šokoladai su įvairiais netikėtais…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Desertai ant grilio – misija įmanoma: receptai, tapsiantys tikru vasaros hitu

    Ant grilio kepama, žuvis, daržovės, sūriai, grybai, juo labiau mėsa tikriausiai nieko nestebina, tačiau taip pat sėkmingai ant žarijų galima gaminti ir desertus. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad ant grilio kepami desertai vis labiau populiarėja, o žmonės kepsninėse kepa ne tik vaisius, bet ir pyragus ar netgi šakočius. Pasigaminti nesudėtinga „Grilis – neatsiejamas šiltojo sezono akcentas, o jo kultūrai Lietuvoje sparčiai populiarėjant, parduotuvėse plečiasi ir ant grilio gaminamų patiekalų asortimentas. Pastebime, kad tokie produktai šiltomis vasaros dienomis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Anksčiau kepsninėse įprasta buvo kepti mėsą, bet dabar lietuviai dažnai renkasi ant grilio kepti daržovių vėrinukus ar vaisius, pavyzdžiui, melionus, kurių šviežias derlius jau pasiekė…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Konditerijos ekspertas pataria, kaip paruošti ypatingą uogienę: išbandykite receptus su šokoladu ir imbieru

    Šiltasis sezonas neatsiejamas nuo vasariškų uogų, o kartu su šviežiu jų derliumi prasideda ir uogienių bei džemų gamyba. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad uogienes tikrai galima suderinti su sveika gyvensena – tereikia cukrų pakeisti natūraliais saldikliais, o skonį praturtinti netikėtais ingredientais. „Skanios ir kvapnios uogienės paslaptis – kokybiškos uogos ir tinkamas skonių balansas. Jau pačioje sezono pradžioje pirkėjams siūlomas platus šviežių uogų asortimentas: prekybos tinklo lentynose galima rasti ir tradicinių lietuviškų braškių, ir kitų šviežių uogų tokių kaip šilauogės ar trešnės“, –sako T. Lauvray. Pasak eksperto, gyventojai uogas mėgsta valgyti ne tik šviežias, naudoti jas desertuose, bet ir virti įvairias uogienes, džemus, čatnius ar marmeladus. Tačiau…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Profesorė atsako, kodėl Lietuvą vis dar kamuoja širdies ligos: teisinga diagnozė ir vaistų receptas dar negarantuoja gydymo sėkmės

    Lietuvoje nuolat daugėja sergančiųjų kraujotakos sistemos ligomis. Lietuvos higienos instituto duomenimis, prieš dvidešimtmetį, 2001 m., užregistruota apie 703 tūkst. susirgimų šiomis ligomis, 2020 m. – jau daugiau kaip 1,16 mln. susirgimų. Nors diagnostikos ir gydymo metodai mūsų šalyje prilygsta geriausioms pasaulio praktikoms, gydytojai teigia, kad širdies ir kraujagyslių ligas sukeliantys rizikos veiksniai kontroliuojami dar nepakankamai. „Viena pagrindinių nemažėjančio susirgimų skaičiaus priežasčių yra didelis rizikos veiksnių, tokių kaip arterinė hipertenzija, padidėjęs mažo tankio cholesterolio kiekis, cukrinis diabetas, rūkymas, nutukimas, nejudra bei metabolinis sindromas, dažnis ir vis dar nepakankama jų korekcija. Gydytojai turi sparnuotą posakį, jog pacientai gydosi echoskopijomis, o ne keisdami gyvenseną ir vartodami paskirtus vaistus. Diagnozė svarbi, bet ne mažiau…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Joninių stalo pažiba – plokščias viščiukas: išbandykite ypatingą tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“ receptą

    Joninės – pati ryškiausia vasaros šventė ir jos išvakarėse daugelis suka galvą, kokiais ypatingais patiekalais nustebinti artimuosius, ypač atėjus neįprastiems karščiams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Joninės įprastai yra neatsiejamos nuo ant grilio keptos mėsos ar žuvies, todėl kepimui ant žarijų skirtų produktų paklausa išauga. „Nors tarp kepimui ant žarijų skirtų produktų vis dar populiariausi yra mėsos gaminiai, tokie kaip tradicija jau tapę šašlykai, dešrelės arba vištienos sparneliai, pastaruoju metu kepsninėse vis dažniau kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis, įvairiausios jūros gėrybės, sūriai, sparčiai populiarėja ir įvairiausios grilintos daržovės ir vaisiai“, – pasakoja komunikacijos vadovė. Pasak jos, karštomis dienomis šokteli ir vandens, gaiviųjų gėrimų bei…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Naujo derliaus vynuogės – jau parduotuvėse: derinkite su vištiena, išbandykite karštą dieną atgaivinsiančio sorbeto receptą

    Naujo derliaus vynuogės jau pasiekė parduotuvių lentynas. Dėl gaivaus ir lengvo skonio šios uogos itin populiarios šiltąjį sezoną. Vaida Budrienė, prekybos centro „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tiek žaliosios, tiek mėlynos vynuogės pirkėjų yra mėgstamos, o jų pardavimų pikas pasiekiamas rugpjūtį. „Vynuogės – tikrai populiarus ir pirkėjų mėgstamas vasaros produktas. Parduotuves jau pasiekė iš Italijos atgabentos šviežio derliaus žaliosios ir mėlynosios vynuogių. Taip pat prekybvietes netrukus pasieks ir vynuogės iš Egipto, Brazilijos, Čilės. Vienos populiariausių yra žaliosios vynuogės Victoria, o po jų rikiuojasi mėlynosios Black Magic vynuogės“, – teigia V. Budrienė. Ir desertuose, ir pikantiškuose patiekaluose Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad vynuogės – labai…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Tarptautinę pikniko dieną paminėkite prancūziškai: paprasti ir elegantiški receptai, kuriais galėsite mėgautis gamtoje

    Lietuvoje prasidėję karščiai skatina laiką leisti gamtoje, todėl dabar – puikus metas susiplanuoti iškylą. Juolab kad birželio 18-ąją švenčiama Tarptautinė pikniko diena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant savaitgaliui gyventojai perka daugiau vaisių, daržovių bei piknikui tinkamų produktų ir gaiviųjų gėrimų. „Šiltuoju metų laiku valgyti po atviru dangumi tikrai populiaru. Pastebime, kad prieš savaitgalį padidėja įvairių patogiai valgyti paruoštų produktų pardavimai. Pirkėjai krepšelius papildo išskirtinio skonio vytintais kumpiais, iš kurių populiariausi nuo seno Europoje vertinami Parmos ir serano kumpiai, taip pat į krepšelius patenka ir įvairiausi sūriai, užkandžiai. Iš vaisių populiariausi yra arbūzai, tačiau gyventojai perka ir trešnes, persikus, nektarinus. Karštomis dienomis šokteli ir gaiviųjų gėrimų…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Augaliniai gėrimai puikiai tinka ir desertams: išbandykite lengvai paruošiamus gaivių skanėstų receptus

    Vasarą ieškome ne tik gaivesnių, lengvesnių patiekalų, bet ir gėrimų bei desertų. Karštą dieną jie atgaivina ir pradžiugina skonio receptorius. Kaip teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tarp lietuvių vis labiau populiarėja ir įvairūs augaliniai gėrimai, o išskirtinesnių poskonių ieškantys gyventojai iš šių gėrimų ruošia ir desertus. „Maisto ir gėrimų tendencijos rodo, kad žmonės šiuo metu yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti sudėtį ir pirmenybę teikti sveikatai palankesniems pasirinkimams. Be to, gyventojai nori išbandyti įvairesnius produktus – tai padeda atrasti ir naujų skonių. Todėl pastebime, kad pastaruoju metu įvairių augaliniu pagrindu pagamintų gėrimų, tokių kaip ryžių, migdolų, avižų gėrimai, paklausa auga. Augalinius gėrimus pirkėjai renkasi…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Lašiša ant grilio: receptas, kuris patiks net ir nemėgstantiems žuvies

    Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose.  „Lietuviai lašišą tikrai mėgsta, tai rodo ir per metus augantys pardavimų rodikliai. Remiantis duomenimis, 2020 m. lašišos pardavimai nuosekliai didėjo. Žuvies ant ledo kategorijoje lašišos parduodama daugiausia. Gyventojai lašišą renkasi ne tik įvairiomis progomis, bet ir praturtinti kasdieniam racionui“, – teigia V. Budrienė. Kaip sako komunikacijos vadovė, dėl nuolat didėjančios paklausos, žuvies ir jūros…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Vasara kvepiantys ledai – lengvai pagaminamo deserto receptas

    Ledai šiltąjį sezoną tampa vienu didžiausių kasdienių malonumų. Karštą vasaros dieną pagundai pasimėgauti ledų porcija neatsispiria ir vaikai, ir suaugusieji – ledai neabejotinai tampa kasdienio raciono dalimi. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai labiausiai mėgsta klasikinio skonio ledus, o termometrų stulpeliams šoktelėjus į viršų, jų pardavimai ženkliai išauga. „Ledais pirkėjai labiausiai mėgaujasi priklausomai nuo oro. Vos prasidėjus šiltiems orams, ledų pardavimai akivaizdžiai šokteli, o karštomis dienomis iš karto patenka į krepšelius ir jų pardavimai itin išauga. Duomenys rodo, kad bendrai per 3 vasaros mėnesius ledų parduodama net 5 kartus daugiau nei per gruodžio-vasario mėn. Populiariausi yra vaniliniai ledai, po jų eina šokoladiniai ir karameliniai“, – sako V.…