Suvalgę obuolį ar pomidorą vieni žmonės pajunta rėmenį, o kiti – nieko. Jei yra sutrikusi skrandžio rūgštingumo pusiausvyra, kiekvienas kąsnis gali tapti kančia. Tačiau pernelyg mažas druskos rūgšties kiekis gresia mažakraujyste, vitaminų trūkumu. Gydytoja dietologė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pasakojo, kad norėdami sau padėti žmonės stengiasi mažinti druskos rūgšties kiekį skrandyje, nors tai gali būti nenaudinga. Tokie liaudies medicinos patarimai kaip išgerti ryte “ant tuščio” skrandžio vandens su citrinų sultimis ar obuolių actu, naudoti valgomąją sodą ar išgerti šaukštą aliejaus mažai gelbsti, jei nėra nustatyta priežastis, dėl kurios sutriko skrandžio rūgštingumo pusiausvyra. – Kuo yra naudinga druskos rūgštis skrandyje? – Druskos rūgštis saugo mus nuo mikroorganizmų, bakterijų ir grybelių…
Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas
Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo – šaltibarščių. Burokėliai valgomi ištisus metus. Jie derinami ir su fetos sūriu, jais gardinamas humusas. Burokėliai pasižymi ir itin didele gerųjų medžiagų gausa, tinka sportuojantiems. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nepaisant karštų orų ir sausros, šviežių lietuviškų burokėlių derlius jau atvyko į parduotuves. „Burokėliai – itin laukiama ir mėgstama daržovė, iš kurių gaminamas mūsų pasisdidžiavimas – šaltibarčiai. Burokėlių pasiūlą turime visais sezonais, o šviežio derliaus lietuviški burokėliai parduotuvių lentynas pasiekia dar liepos mėnesį. Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai burokėlius valgo ne tik šiltuoju laikotarpiu, bet visus metus“, – teigia V. Budrienė. Burokėlių renesansas Panevėžio rajone ūkį įsteigusi…
Trys patiekalai iš kiaulienos mentės: išbandykite burnoje tirpstančius receptus
Kiauliena – viena populiarausių mėsos rūšių. Vasarą iš kiaulienos gaminami šašlykai, kepsniai ir įvairiausi troškiniai. Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad šią mėsą paruošite itin skaniai, jei atkreipsite dėmesį, kam geriausiai tinkamos skirtingos jos dalys. „Kiauliena – visais metų laikais yra populiariausia tarp pirkėjų. Šiltąjį sezoną šią mėsą mėgstama kepti ir ant grilio, todėl siekdami patenkinti paklausą, užtikriname didelę pačių įvairiausių kiaulienos dalių pasiūlą. Kiaulieną ruošti labai paprasta, tačiau kelias taisykles vis dėlto reikėtų atsiminti. Tinkamai iškepta kiauliena išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje“, – sako G. Bačkovas. Pasak mėsos eksperto, viena mėgstamiausių kiaulienos dalių – mentė. Jos panaudojimas kulinarijoje yra labai įvairus. Mentė turi…
Tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“ patarimai, kaip sukurti nepaprastą pikniką ir ypatingo skonio receptai
Vasarai įpusėjus norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų laiku maistą valgyti lauke – išties populiaru. O prieš savaitgalius padidėja ir įvairiausių patogiai valgyti paruoštų produktų pardavimai. „Vasara žmonės daug laiko leidžia gryname ore. Pastebime, kad vasarą populiarėja ir patogaus maisto, skirto valgyti lauke produktai: įvairūs griliui skirti mėsos gaminiai ar sūriai, traškučiai, krekeriai, užtepėlės. Iš vaisių populiariausi yra arbūzai, tačiau gyventojai perka ir trešnes, persikus, nektarinus. Karštomis dienomis šokteli ir gaiviųjų gėrimų, ledų pardavimai“, –teigia komunikacijos vadovė. Valgymas lauke – didelis malonumas Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“…
Vietoj gėlių – valgomos puokštės įvairioms progoms
Kai norisi ko nors įdomesnio ir įspūdingesnio nei tiesiog gėlių puokštė, tačiau nesinori ir įpareigojančios dovanos, kompromisas paprastas – valgoma puokštė! Nors tai dar laikoma naujiena, tačiau lietuviai jau pamėgo tokias puokštes ir įjungė fantaziją – jas specialistai surenka netgi pagal jūsų pasirinktus ingredientus. Kokios būna valgomos puokštės? Valgomos puokštės nuo įprastų mums gėlių puokščių skiriasi savo „ingredientais“. Vietoj žiedų, čia pagrindinį vaidmenį vaidina valgomi dalykai, tokie kaip vaisai, daržovės, uogos, sūris, dešra, saldumynai ir pan. Kuriant puokštę laikomasi floristikos taisyklių, todėl nesvarbu ar rožės žiedas, ar apelsinas, jis komponuojamas kaip gėlė. Dažniausiai smaigstoma ant pagaliuko ir formuojama puokštė. Kadangi puokštės formuojamos iš valgomų maisto produktų, labai svarbu rinktis patikimą…
Valgome gamtoje: trys paprasti užkandžių, kuriuos galite pasiimti į paplūdimį receptai
Vasarą lepinant geriems orams daug laiko praleidžiame prie vandens: jūros, ežero ar upės. O buvimas gamtoje neįsivaizduojamas be skanių, subalansuotų užkandžių. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad atostogų nuotaikai sukurti reikėtų ne tik kokybiškų produktų ir iš jų pagamintų skanių užkandžių, bet ir gražaus patiekalų paserviravimo – tinkamai surengtas piknikas tikrai maloniai nustebins. „Leisdami laiką gryname ore greičiau išalkstame, o ir valgyti lauke – didelis malonumas. Būtent dėl šios priežasties parduotuvėse pasirūpinome didele įvairiausių, gamtoje mėgautis tinkamų užkandžių pasiūla. Planuojant pikniką galima įsigyti įvairiausių alyvuogių bei avinžirnių užtepėlių, saldžių ar pikantiškų bandelių, traškučių, sveikuoliškų sausainių ar krekerių. Be to, vasara turtinga vaisių ir daržovių derliumi, kuris…
Tarptautinę ledų dieną mėgaukitės šiuo vėsiu desertu: išbandykite tris nepaprasto skonio receptus
Ledai yra vienas populiariausių desertų pasaulyje. Jis toks mėgstamas, kad liepos 18-ąją netgi minima tarptautinė ledų diena. Atšilus orams žmonės dažnai mėgaujasi ledais, o tokią karštą vasarą kaip ši, be porcijos ledų neįsivaizduojama nė viena diena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ledų pardavimai karštomis dienomis išties išauga. „Ledai karštomis dienomis neabejotinai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Duomenys rodo, kad bendrai per 3 vasaros mėnesius ledų parduodama net 5 kartus daugiau nei per gruodžio-vasario mėnesiais. Pirkėjau pirmenybę teikia kūginiams ledams. Jų nuperkama daugiausia. Taip pat itin mėgstami ir šaldyti ledai ant pagaliuko. Populiariausi yra klasikiniai vaniliniai, šokoladiniai ir karameliniai ledai“, – sako V. Budrienė. Nuo pistacijų iki chalvos skonio…
Karščiams nesitraukiant – pasimėgaukite salotomis su žuvimi: trys gaivūs receptai su ledjūrio menke
Lietuvoje ir toliau vyraujant tropiniams orams, virtuvėje stengiamės praleisti kuo mažiau laiko: gaminame įvairiausias šaltas sriubas, gaivius kokteilius, ir, žinoma, salotas. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad ieškantiems įvairesnių receptų mėgstamas salotas vertėtų pagardinti žuvimi. Balta žuvis ne tik itin greitai paruošiama, bet ir lengvai virškinama bei neapsunkina skrandžio. „Pastebime, kad šiltuoju metų laiku pirkėjai teikia pirmenybę žuvies patiekalams. Termometrų stulpeliams mušant karščio rekordus, stovėti prie keptuvės, orkaitės ar kepsninės nei laiko, nei jėgų neturime, todėl gaivūs, paprastai ir greitai paruošiami patiekalai yra puikus pasirinkimas karštą dieną. Vienas iš lengvų patiekalų – balta žuvis, pavyzdžiui, ledjūrio menkė, kurios subtilus skonis ypač tinkamas išbandyti naujus receptus ar ieškant…
Tinklaraštininkė Amelija įvardijo priežastis, kodėl verta planuoti savaitės meniu, ir pasidalijo karštą dieną tiksiančiais receptais
Pirkinių ir savaitės meniu planavimas yra veiksminga priemonė ne tik sutaupyti laiko, pinigų, bet ir sveikiau maitintis. Ir nors iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad tam reikia nemažai pastangų, taip tikrai nėra. Tereikia vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis. Tinklaraščio „Aš Amelija“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Amelija Kuzmarskė sako, kad valgiaraščio planavimai jai padeda subalansuotai maitintis ir sumažinti išmetamo maisto kiekį. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pastebima tendencija, kad pirkėjai iš anksto planuoja, ką valgys, iš anksto sudaro pirkinių sąrašą, į pirkinių krepšelius įtraukia daugiau šviežių produktų. „Pastaruoju metu pirkėjai apsiperka kur kas atsakingiau. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis jų krepšeliuose atsiduria daugiau šviežių daržovių, vaisių ir uogų,…
Galimybė pratęsti vaistų receptus internetu – jau Lietuvoje
Lietuvoje jau galima prasitęsti vaistų receptus internetu – tokią paslaugą pirmoji šalyje ima teikti internetinė klinika „Dimedic“. Užpildę specialų klausimyną, kurį įvertins kvalifikuoti gydytojai, gyventojai galės gauti elektroninį receptą vaistams Lietuvoje arba visoje Europos Sąjungoje galiojantį popierinį receptą. Pasak privačios klinikos steigėjų, tokia paslauga aktuali ir pacientams, ir medikams. Skaičiuojama, kad Lietuvoje kiekvieną mėnesį vien elektorinių receptų vidutiniškai išrašoma apie milijoną. Specialistų vertinimu, dalies receptų pratęsimą galėtų perimti telemedicinos paslaugas teikiančios klinikos. Tai padėtų sumažinti gydytojams tenkantį krūvį, patiriamą kasdien priimant daug pacientų. Tuo tarpu gyventojai galės sutaupyti laiko, o receptą internetu gaus per vieną darbo dieną. „Mūsų tikslas – suteikti patogų ir operatyvų vaistų recepto pratęsimo būdą bei profesionalią…