Vasaros saulei šviečiant vis ryškiau, ieškome natūralių būdų gauti mums taip reikalingų vitaminų. Paprasčiausia tai padaryti – valgant įvairias uogas. Vieni mėgsta braškes, kiti bruknes, o treti avietes. Pastarosios, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, yra vienos labiausiai skanaujamų uogų Lietuvoje ir savo populiarumu nusileidžia tik braškėms bei šilauogėms. Tačiau, anot dr. Editos Gavelienės, reikėtų žavėtis ne tik aviečių skoniu, bet ir jų suteikiamomis naudingomis medžiagomis. Jos vienos iš tų uogų, kurios stipriai prisideda prie žmogaus organizmo gerovės.
Avietės naudingos įvairaus amžiaus žmonėms
Avietės – ryškiai rožinės spalvos uogos, kasmet nudažančios sodus, daržus ir pamiškes. Jos išsiskiria iš kitų uogų ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu, struktūra ir naudingosiomis savybėmis. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, ypač jos naudingos tiems, kurie nori kontroliuoti savo svorį. „Avietės priskiriamos prie uogų, kurios daro įtaką medžiagų apykaitos pagreitėjimui. Be to, jos itin naudingos akių sveikatai, taip pat rekomenduojamos vėžio prevencijai. O žmonėms, kurie yra nuolat varginami įvairių infekcijų, taip pat verta aviečių skanauti dažniau“, – pataria gydytoja dietologė.
Avietėse gausu naudingųjų medžiagų, kurios gali praturtinti žmogaus organizmą. Pasak dietologės dr. E. Gavelienės, jas sveika valgyti visiems: tiek vaikams, tiek suaugusiems. „Avietėse yra daug skaidulų, be to, jose gausu organizmui naudingų mineralų: geležies, kalio, vario, vitamino C, B grupės vitaminų ir liuteino, tad labai svarbu vasarą jas įtraukti į kasdienį mitybos racioną“, – pataria specialistė.
Kasmet Lietuvoje pražįsta daugybė įvairiausių uogų krūmų ir medžių. Nuo puikiai pažįstamų vyšnių iki naujai prigyjančių šilauogių. Norint išlaikyti sveiką gyvenseną ir gauti kuo įmanoma daugiau naudingųjų medžiagų, pasak dr. E. Gavelienės, reikia nesibodėti ir valgyti visas Lietuvoje augančias uogas.
„Pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės. Nuo jų neatsilieka ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės. Šviežiomis avietėmis galima skaninti košes, pieno produktus, salotas ir įvairiausius desertus“, – pažymi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.
Šias uogas rekomenduojama laikyti šaldytuve
Vasarą šviežios avietės daugeliui tampa gardžiu užkandžiu ar išraiškingo skonio desertu. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad renkantis avietes reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į šių uogų kilmės šalį, bet ir į jų kokybę.
„Avietės yra labai transportavimui ir krovimui jautrios uogos, tad prieš jas įsigyjant derėtų apžiūrėti ar dėžutėje nėra pažeistų uogų. Jei tokių uogų jau yra dėžutėje, vertėtų pasirinkti kitą įpakavimą su nepažeistomis uogomis. Namo nusipirktas avietes derėtų transportuoti atsargiai, saugant jas nuo suspaudimo bei uogų pažeidimo. Labai svarbu, kad uogos dėžutėje nebūtų perkrautos, nes tai gali lemti greitesnį jų sugedimą. Parvežus namo jas geriausia perdėti į kitą, kiek didesnę dėžutę, kurioje jos nespaustų viena kitos. Prieš jas perdedant, į naująją dėžutę būtina įdėti popierinių rankšluosčių, kad jie sugertų galimą drėgmę“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.
Nors augančios avietės mėgsta šilumą, nuskynus jos pasidaro jautrios temperatūros pokyčiams. Dėl šios priežasties, vos parsivežus namo, avietes derėtų perdėti į šaldytuvą. „Šaltas oras prietaise padės jas ilgiau išlaikyti šviežias. Tiesa, uogų dėžutės nereikėtų dėti į šalčiausią šaldytuvo vietą, nes tai gali lemti, kad avietės greičiau sušals ir suges. Jei matote, kad nespėsite šviežių aviečių suvalgyti – jas užsišaldyti ypač paprasta. Reikia atskirti uogas vieną nuo kitos, kad nesukibtų ir įdėti į šaldiklį. Atsitirpinę šaldytas uogas jas galėsite naudoti įvairiems patiekalams ar desertams gardinti“, – patarimais dalijasi ekspertė.
Avietės paplitusios visame pasaulyje
Avietes įvairiai galima panaudoti gaminant daugybę desertų ir kitų patiekalų. Kolonizacijos laikotarpiu tarp skirtingų kultūrų tarpusavyje besikeičiant augalams, avietės gana smarkiai išplito visame pasaulyje, todėl jų pėdsakų galime rasti įvairiose kultūrose. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos nuo Australijos iki JAV – kiekvienoje šalyje rasime skirtingą aviečių panaudojimą.
„Iš aviečių pagaminti patiekalai savo vietą rado beveik kiekvienoje kultūroje, skiriasi tik jų panaudojimas. Pavyzdžiui, Italijoje galime rasti populiarų aviečių Tiramisu desertą, kuriame šios uogos puikiai panaudojamos kartu su puikiai žinomais Maskarponės sūrio ir pirštelių sausainių motyvais. Tuo tarpu Indijoje iš šių uogų yra gaminamas visoje šalyje žinomas Čatnis, kurį vietiniai gyventojai naudoja kartu su įvairiais aštriais kariais. Rytų šalyse geriausiai žinomas aviečių kompotas, kuris geriamas per visas šventes ir yra mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų“, – apie aviečių panaudojimo tradicijas visame pasaulyje pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.
Kviečiame pasigaminti vasarišką „Tiramisu“ variantą – su uogomis.
RECEPTAS
Jums reikės:
600g sausainių (damų pirštelių);
400g kreminio sūrio;
1kg uogų (pasirinktinai);
4vnt. žaliųjų citrinų;
4 šaukštai cukraus;
1 saujos pipirmėčių;
100ml vandens;
500ml grietinėlės;
200g cukraus pudros;
500g maskarponės sūrio.
Gaminimo eiga:
- Išspauskite citrinų sultis. Dubenyje sumaišykite uogas su vandeniu, cukrumi, pipirmėtėmis ir puse turimų sulčių. Palikite 10 minučių.
- Kitame dubenyje sudėkite grietinėlę, cukraus pudrą, maskarponės sūrį ir likusias sultis. Viską kruopščiai išmaišykite.
- Susidariusį sirupą iš sumaišytų uogų, vandens, cukraus, pipirmėčių ir žaliųjų citrinų sulčių supilkite į atskirą indą, kuriame bus patogu mirkyti sausainius.
- Pamerkite sausainius į sirupą ir suformuokite pirmąjį torto sluoksnį. Antras sluoksnis – sūrio kremas, kurį apibarstykite uogomis.
- Pakartokite kelis sluoksnius tokia pačia eiga, kad viršuje liktų sūrio kremas.
- Tortą nakčiai palikite šaldytuve.
- Papuoškite migdolų drožlėmis, pirpirmėtėmis ir uogomis.
Skanaus!
Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR