Naudinga

Gydytoja dietologė atskleidė, kodėl vertėtų valgyti svogūnus ir kaip nugesinti jų aštrumą (receptas)

Beveik kiekvienoje virtuvėje galima rasti bent vieną svogūną. Ši aromatinga, aštriu skoniu pasižyminti ir dažnai verkti priverčianti daržovė naudojama įvairių patiekalų receptuose. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis svogūnus visada svarbu atkreipti dėmesį į jų kietumą, taip pat apžiūrėti ar nėra mechaninių pažeidimų. O sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas.

Svogūnų laiškai yra maistingesni

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas. Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai. Jie taip pat yra puikus vitaminų C, A, B ir E šaltinis, juose gausu mineralų bei mikroelementų. Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog maistine prasme svogūnų laiškai bei gumbas šiek tiek skiriasi.

„Svogūnų laiškai yra maistingesni: juose daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, tačiau dažniausiai jie naudojami šiltuoju metų sezonu. Tuo tarpu svogūno gumbas virtuvėje naudojamas visus metus, o daugelio namuose – kone kasdien. Nors svogūno galvoje yra mažesnis kai kurių maistinių medžiagų kiekis, dėl natūraliai suvalgomo didesnio jų kiekio nauda sveikatai tampa panaši“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, kadangi svogūnas skleidžia stiprų aromatą, šios daržovės skonį patiekaluose mėgsta toli gražu ne visi, pavyzdžiui, vaikai. Tačiau nuo mažų dienų lavinant jų skonį tėvams neturėtų kilti bėdų. „Žmonėms, kurie vengia aitraus svogūno skonio ar negali valgyti žalio svogūno, rekomenduoju svogūną nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria gydytoja dietologė.

Patariama laikyti tamsioje ir sausoje vietoje

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių svogūnų: baltųjų, geltonųjų, raudonųjų ar saldžiųjų. Jie skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir skoninėmis savybėmis. Baltieji ir geltonieji svogūnai pasižymi stipresniu skoniu, tuo tarpu pirkėjų mėgstami raudonieji svogūnai nėra tokie aitrūs, tad daugiau tinkami pjaustymui į salotas.

„Renkantis svogūnus vertėtų atkreipti dėmesį į jų kietumą, apžiūrėti ar nėra puvimo žymių arba mechaninių pažeidimų. Parsinešus į namus, svogūnus patariama laikyti tamsioje, sausoje vietoje, kambario temperatūroje. Taip pat jų nederėtų laikyti kartu su šakniavaisiais ar bulvėmis, nes bulvės turi tam tikrų elementų, kurie garuoja ir suteikia drėgmę. Jeigu bus šilta ir drėgna – svogūnai ims žydėti“, – sako O. Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė taip pat rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio bei savaitės meniu planavimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos.“

Būdas, kuris leis pjaustyti svogūnus be ašarų

Svogūnuose gausu sieros junginių, todėl pjaustant svogūną ši rūgštis žaibiškai pavirsta dujomis, ima garuoti ir sudirgina akis bei nosies gleivinę. Tačiau yra nemažai gudrybių, kurios gali padėti to išvengti.

„Norėdami išvengti ašarojimo prieš pjaustydami žalius svogūnus trumpai juos atvėsinkite. Pjaustydami naudokite aštrų ir šaltu vandeniu lengvai sudrėkintą peilį. Tai pat galite sudrėkinti ir pačią svogūno galvutę. Be to, ant pjaustymo lentelės galite užlašinti kelis lašus acto arba citrinos sulčių. Kai kitą kartą pjaustysite svogūnus – būtinai pamėginkite išbandyti šiuos triukus“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

„Rimi“ kviečia namuose išsikepti ir paragauti skoniu stebinančius varškės sūriu įdarytus keptus svogūnus.

Varškės sūriu įdaryti kepti svogūnai

RECEPTAS 

Patiekalui reikės:

6 vnt. baltojo svogūno ;

2 šaukštų „Rimi Basic“ alyvuogių aliejaus;

100 g  susmulkinto varškės sūrio;     

50 g  džiūvėsėlių;       

0.25 vnt. susmulkintos raudonosios aitriosios paprikos;       

4 vnt. saulėje džiovintų pomidorų;

1 žiupsnelio susmulkintų šviežių čiobrelių lapelių;  

2 šaukšteliai susmulkintos petražolės;

50 g graikinių riešutų;

1 vnt. kiaušinio. 

Gaminimo eiga: 

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190˚C temperatūros. Nulupkite svogūnus, nupjaukite jų viršūnėles ir šaukšteliu išgremžkite svogūnų vidų – palikite tik du sluoksnius. Tada svogūnų „puodelius“ dėkite į kepimo indą, šliūkštelėkite į indą porą šaukštų vandens ir patepkite svogūnus aliejumi. Kruopščiai uždenkite folija ir kepkite 20–30 minučių, kol svogūnai suminkštės, bet stipriai nesusmuks.
  2. Tuo metu susmulkinkite išskobtą svogūnų masę. Vidutinio dydžio prikaistuvyje pakaitinkite likusį aliejų ir 10 minučių jame kepkite susmulkintus svogūnus nuolat maišydami, kol jie suminkštės ir pagels. Tada leiskite atvėsti.
  3. Dubenyje sumaišykite atvėsintą svogūnų masę su puse nurodyto kiekio varškės sūrio, aitriąja paprika, saulėje džiovintais pomidorais, susmulkintais čiobreliais, petražolėmis, graikiniais riešutais, išplaktu kiaušiniu, taip pat trupučiu druskos ir šviežiai maltais pipirais. Viską gerai išmaišykite.

Skanaus!        

Pranešimą paskelbė: Živilė Karevaitė, Integrity PR
Gydytoja dietologė atskleidė, kodėl vertėtų valgyti svogūnus ir kaip nugesinti jų aštrumą (receptas)