Naudinga

6 garnyrai, puikiai derantys prie jūrinio ešerio

Jūrinius ešerius ruošdami įmantriausius patiekalus mėgsta naudoti virtuvės šefai, tačiau šios rūšies žuvis – puikus pasirinkimas ir tiems, kuriems patinka suktis  namų virtuvėje. Tiesa, kad praturtintumėte kiekvieno patiekalo skonį, svarbu ne tik tinkamai paruošti pagrindinį patiekalo elementą, bet ir garnyrą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad į pirkėjų krepšelius patenka ne tik tradicinės, bet ir įvairesnės žuvys, tarp jų ir jūrinis ešerys.

Ruošiama įvairiais būdais

„Nors tradiciniai ir nuo seno pamėgti produktai vis dar dažniausi pirkėjų krepšeliuose, lietuviai vis dažniau leidžiasi į eksperimentus su maistu, išbando naujų skonių. Ne išimtis ir žuvis bei jūros gėrybės. Pastebime, kad išrankesni pirkėjai dažniau renkasi ir plekšnę, juodąjį paltusą ar jūrinį ešerį, kuris sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Taip pat matome ir augančius įvairios žuvies pardavimus, todėl nuolat siūlome platų žuvies ant ledo pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad jūros ešeriai yra „mėsingesni“ nei daugelis kitų žuvų. Kadangi jūrinių ešerių skonis labai subtilus, švelnus, netgi šiek tiek salstelėjęs – ši žuvis puikiai dera su stipresnio skonio priedais. Bene populiariausia yra jūrinį ešerį kepti keptuvėje. Taip ją dažniausiai ruošia ir virtuvės šefai. Tačiau visą jūros ešerį galima kepti ir orkaitėje, žuvį supjausčius į gabalėlius, kepti riebaluose, prieš tai apvoliojus juos miltuose ir džiūvėsėliuose, netgi valgyti žalią. Kadangi jūrinio ešerio tekstūra yra pakankamai tvirta, ši žuvis nesubyra ir gaminama garuose.

„Dėl švelnaus skonio, jūrinis ešerys dera  su tradiciniais prie žuvies patiekiamais priedais – bulvių koše ar kitais būdais ruoštomis bulvėmis, ryžiais, skirtingomis kruopomis, įvairiausiomis šviežių daržovių salotomis arba grilintomis daržovėmis. Be to, ši žuvis mėgstama ir azijiečių virtuvėje. Dažniausiai Azijoje ji patiekiama su aštriais arba saldžiarūgščiais padažais“, – teigia „Iki“ maisto ekspertė.

6 garnyrai

V. Juodkazienė dalijasi net 6 garnyrų pasiūlymais, kurie puikiai derės prie šios nepaprasto skonio žuvies.

Kuskuso salotos su granatų sėklomis. Salotos nebūtinai turi susidėti iš tradicinių pomidorų ar agurkų. Joms puikiai tinka ir tokie sotesni ingredientai kaip kuskusas. Pavyzdžiui, aromatingoms kuskuso salotoms pasigaminti tereiks kuskuso kruopas užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 10-15 min., kol kruopos išbrinks. Tuomet kuskusą galima sumaišyti su konservuotais avinžirniais, žinoma, prieš tai juos nusunkus, fetos sūriu, susmulkintu raudonuoju svogūnu, paprika ir šviežiais špinatais. Geriausia šias salotas gardinti aukštos kokybės aliejumi bei citrinos sultimis arba actu. Ir, žinoma, nepamiršti druskos bei pipirų.

Bulvės su parmezanu. Bulvės – vienas mėgstamiausių garnyrų prie įvairiausių žuvies patiekalų. Tačiau net ir šią tradicinę daržovę galima paruošti įmantriau. Pavyzdžiui, pasigaminti česnakinių bulvių su parmezano sūriu. Šis receptas labai paprastas. Jam reikės bulvių, pamezano, alyvuogių aliejaus, druskos pipirų ir česnakų. Pirmiausia bulves reikėtų supjaustyti skiltelėmis. Tuomet iki 185 laipsnių įkaitinti orkaitę. Bulvių skilteles sudėti ant kepimo skardos ir įberti druskos, pipirų, viską apšlakstyti aliejumi ir smulkintu česnaku. Bulves reikėtų pakepti apie 30-40 minučių, kol jos taps auksinės spalvos. Galiausiai dar garuojančias bulves apibarstyti parmezanu ir patiekti.

Citrininiai ryžiai. Dar vienas nuostabiai jūrinio ešerio skonį atskleisiantis garnyras – citrininiai ryžiai. Jiems paruošti reikės ryžių, citrinos, žemės riešutų, druskos, pipirų, šviežios kalendros ir alyvuogių aliejaus. Pirmiausia į keptuvę reikėtų įpilti šiek tiek aliejaus ir paskrudinti žemės riešutus. Tuomet išvirti ryžius ir juos sumaišyti su citrinos sultimis. Galiausiai į ryžius įmaišyti riešutus, smulkintą kalendrą ir viską pagardinti druska ir pipirais.

Keptos morkos su krapais. Prie jūros ešerio puikiai dera ne tik bulvės, bet ir morkos. Tačiau ir šią daržovę galima paruošti ypatingai. Pavyzdžiui, morkas supjaustyti, sudėti į kepimo skardą, indelyje sumaišyti smulkintus krapus, aliejų, druską bei pipirus ir gautu mišiniu aptepti kepimui paruoštas morkas. Galiausiai jas dėti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 40 minučių.

Saldžiosios bulvės. Prie žuvies galima pasigaminti ir traškių saldžiųjų bulvių. Saldžiąsias bulves reikėtų supjaustyti griežinėliais. Tada juos išvolioti kukurūzų miltuose ir aplieti aliejumi. Galiausiai įdėti jas į iki 200  laipsnių įkaitintą orkaitę ir kartkartėmis pavartant kepti apie pusvalandį. Galiausiai pagardinti druska ir patiekti.

Bolivinių balandų salotos. Dar vienos, ne tik skanios, bet ir sveikos salotos, puikiai tiksiančios prie jūros ešerio, – bolivinių balandų salotos su paprika ir agurkais. Joms pasigaminti reikės pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas išvirtų bolivinių balandų, smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, agurko, paprikos bei smulkintų petražolių. Visus šiuos ingredientus reikėtų sumaišyti dubenyje, pagardinti pipirais, druska, citrinos sultimis bei kokybišku aliejumi.

Pranešimą paskelbė: Gabrielė Valaitytė, UAB „Publicum”