Kai namai pakvimpa obuolių pyragu, diena savaime tampa švente. Obuolių pyragas daug kam asocijuojasi su jaukumu, namų šiluma ir šeima. Nes kas gi gali atsispirti gardžiam ir burnoje tirpstančiam gardėsiui?
Kiekviena šeima turi tradicinį pyrago receptą, kurį mėgstantys suktis virtuvėje šeimos nariai gali atmintinai papasakoti net pažadinti iš giliausio miego. O kartais receptai gimsta savaime, pakeitus vienus ingredientus kitais, ar „žaidžiant“ su proporcijomis.
Bet kokiu atveju, yra susiklosčiusios bendros lietuviškos tradicijos, koks maždaug turėtų būti idealus obuolių pyrago receptas. Būtent tais, visų mėgstamiausiais, ir pasidalinsime šiandien. O tuo pačiu pasidomėsime ar yra kokių nors gudrybių, kurios kiekvieną kepinį pavestu kulinariniu šedevru.
Pateiktų pyragų receptai pritaikyti 20 cm skersmens kepimo formoms. Apvali kepimo forma yra šiek tiek šventiškesnė, galima netgi įsivaizduoti, jog kepate kažką panašaus į tortą. Tačiau jei planuojate supjaustyti ir pateikti kaip vieno kąsnio skanėstą – tuomet labiau tiks kvadratinės ar stačiakampio formos kepimo formos.
Jei kepimo formos neturite ir planuojate atnaujinti pyragų kepimo arsenalą savo namuose, aukštos kokybės prekių parduotuvė Bohemia siūlo atkreipti dėmesį į rudeniškiems patiekalams itin tinkančias Simax formos kepimo formas. Daugiau nei šimtmetį stebuklus mūsų virtuvėms iš stiklo kurianti įmonė tikrai žino, kad geram kepiniui reikalinga ir gera kepimo forma. Stikliniai kepimo indai pakankamai universalūs, tad tinka ne tik obuolių pyragui, bet ir kitiems kepamiems skanėstams.
Traškus obuolių pyragas – idealus su ledais
Obuoliai mums įprastas ir gana paprastu laikomas vaisius, tad ir receptai iš obuolių paprastai būna nesudėtingi – kaip tik tokie, kurie subtiliai atskleidžia obuolio skonį ir aromatą. Šis receptas ne išimtis. Paprastut, paprastutis, bet pyragas netgi labai karališko skonio.
Pyragui reikės:
- 200 g miltų,
- 150 g manų kruopų,
- 150 g cukraus,
- 1 pakelio sviesto,
- 4-6 obuolių (priklauso nuo dydžio).
Gaminimo eiga:
Sausus ingredientus sumaišykite inde. Obuolius supjaustykite riekelėmis arba kubeliais.
Kepimo indą patepkite sviestu ir dugną padenkite sausu mišiniu. Tuomet uždėkite sluoksnį obuolių. Sausą mišinį ir obuolius reikia sluoksniuoti, tad galite pasidalinti į lygias dalis, kad būtų paprasčiau. Sauso mišinio sluoksnio storis turi būti toks, kad nesimatytų dugno ar nesimatytų obuolių, tačiau labai storo daryti nereikia.
Viršutinė sluoksnio dalis turi būti sausas mišinys. Ant jo viršaus dedame riekelėmis pjaustytą sviestą, pilnai uždengiant paviršių.
Pyragą kepame 50 minučių iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje.
Idealu su ledais. Skanaus!
Minkštas, drėgnas ir gardus itališkas obuolių pyragas
Jei jums gardžiausias obuolių pyragas yra minkštas ir drėgnas, tuomet šis itališkas obuolių pyragas jums labai patiks. Gardutėlis su lengva citrusine nata ir daug daug obuolių. Pagaminti visai paprasta. Skanauti galima su nesaldinta plakta grietinėle ar kartu su gaiviais ledais.
Pyragui reikės:
- 2 kiaušinių,
- 125 g miltų,
- 115 g sviesto (tirpinto),
- 110 g cukraus,
- 1/2 g kepimo miltelių,
- 1 a.š. vanilės ekstrakto,
- 1 citrinos žievelės (tarkuotos),
- 1 citrinos sulčių,
- 2-3 didelių obuolių (rūgštesnių),
- cukraus pudros.
Gaminimo eiga:
Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
Nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolius, apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis ir išmaišykite.
Dubenyje išplakite tirpintą sviestą su cukrumi. Masė turi būti puri ir šviesi. Įmuškite kiaušinius, sukrėskite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite vanilės ekstraktą ir labai gerai išmaišykite.
Išsijokite miltus su kepimo milteliais ir suberkite juos į dubenį su drėgnais produktais. Išmaišykite. Sudėkite supjaustytus obuolius, išmaišykite ir sukrėskite masę į paruoštą skardą.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 ºC. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvesėliais arba įklokite kepimo popieriaus lakštą. Kepkite maždaug 50 minučių (arba ilgiau, jei reikia), kol paviršius gražiai paruduos ir į kepinio vidurį įsmeigtas medinis krapštukas neapsivels tešla.
Iškepusį pyragą šiek tiek ataušinkite, ant viršaus užbarstykite šiek tiek cukraus pudros ir valgykite su plakta grietinėle, ledais arba visiškai atvėsusį, su arbata ar kava. Skanaus!
Labai obuolinis pyragas
Jei ne smulkūs priedai, galima būtų sakyti, jog tai pyragas iš dviejų ingredientų. Labai paprastas, receptą įveiks ir patį skaniausią pyragą iškeps net pradedantysis.
Pyragui reikės:
- Pyrago tešlos lakšto (pagal mėgstamą receptą arba tiesiog įsigyti šaldytos mielinės tešlos),
- 2-3 nuluptų ir skiltelėmis supjaustytų obuolių,
- 2-3 šaukštų cukraus,
- žiupsnelio skaldytų riešutų arba smulkintų irisinio saldainiukų,
- 2 šaukštų sviesto,
- 1/4 stiklinės pieno,
- žiupsnelio cukraus.
Gaminimo eiga:
Išdėliokite obuolius ant tešlos, palikite kraštelius užlenkimui. Ant išdėliotų obuolių užpilkite medaus, tuomet pabarstykite riešutų ir mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Tuomet užlankstykite kampus. Su teptuku ištepkite užlenktus kraštus pienu ir apibarstykite cukrumi. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 200 laipsnių karščio 35-40 minučių, kol apskrus iki aukso spalvos.
Gudrybė – kaip išlaikyti pyragą karštą?
Norisi pyragą išsikepti anksčiau bet suvalgyti po pietų? O gal įsidėti į kelionę ar pikniką ir suvalgyti su šviežiomis miške surinktomis uogomis? Galbūt nusivežti į svečius? Arba įsidėti pietų? Nes, pripažinkime, jog karštas pyragas daugeliu atvejų yra skanesnis, kvapnesnis ir labiau įaudrinantis skonio receptorius.
Kai kyla tokie klausimai, tuomet geriausias atsakymas termo dubuo. Dar vadinamas termo puodu, tai specialus maistui pritaikytas termosas, leidžiantis išlaikyti įdėto maisto temperatūrą.
Gudrybė – kaip supjaustyti sviestą pyragui?
Kad sviestą būtų lengviau supjaustyti lygiomis riekelėmis, kaip tai reikalingas traškiam obuolių pyragui, pakelį galima įdėti į šaldiklį 10-15 min prieš pjaustant – kietesnis lengviau susipjausto ir rankose netęžta. Rezultatas pasiekiamas neišsitepliojus sviestu nuo galvos iki kojų.
Gudrybė – rinkitės rūgštesnius obuolius
Obuolių pyragas iškepa gardesnis, kuomet jame jaučiamas kontrastas – saldžios tešlos masės ir rūgštesnių obuolių. Jei obuoliai saldūs – dėkite mažiau cukraus. Jei obuoliai labai sultingi, dėkite mažiau obuolių, jei nenorite drėgno pyrago.
Patiko? Jums patiks ir šis greito obuolių pyrago receptas: Greitas obuolių pyragas Šarlotė su labai daug obuolių