• Naudinga,  Skanaus!

    Prancūziška klasika – kišas: išbandykite 3 receptus su lašiša

    Vasarą dažnai dairomasi lengvesnio maisto ir pirmenybė teikiama daržovėms ar žuviai. Juolab kad įvairiai paruošta žuvis, o ypač lašiša, gali būti tikras delikatesas. Žuvis ne tik turi organizmui naudingų medžiagų, bet yra ir ganėtinai lengvai paruošiama. Be to, galima improvizuoti ir atrasti netikėtus derinius, pavyzdžiui, iškepti pyragą su lašiša, kuris tiks ir kasdieniam stalui, ir ypatingai progai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiltąjį sezoną renkasi daugiau šviežių daržovių ir žuvies, kuri padeda subalansuoti racioną.   „Vasarą žuvis dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose kaip mėsos alternatyva. Atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, nuolat plečiame žuvies asortimentą bei siūlome įvairios rūšies žuvų pasirinkimą: lašišos, menkės, juodojo paltuso ar vilkžuvių. Pagal…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Liepos 6-osios proga pasigaminkite šaltibarščių: išbandykite jų receptą be kefyro

    Vasarą dažnam sumažėja apetitas ir norisi lengvesnio maisto. Lietuvius karštomis dienomis gelbsti vėsūs ir gaivūs šaltibarščiai. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad jau kelerius metus šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą – vis daugiau eksperimentuojama su šio patiekalo ingredientais. Pavyzdžiui, į juos dedami įvairūs ožkos ar karvės pieno sūriai, garstyčios, krienai ir kiti netikėti pagardai, o pieno produktų nevartojantys gali pasigaminti veganišką sriubos variantą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šaltibarščiai yra ir sveikatai palankus pasirinkimas, nes burokėliuose gausu kompleksinių angliavandenių bei mikroelementų, tad Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną kviečiame švęsti su lietuviškos virtuvės pažiba. Burokėliai – naudingų medžiagų šaltinis Burokėliai – ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Vasaros supermaistas – uogos: kaip išsirinkti naudingiausias ir tinkamai laikyti namuose (receptas)

    Vasaros pradžią skelbia braškės ir žemuogės, pabaigą – bruknės ir spanguolės, o tarp jų rikiuojasi serbentai, agrastai, mėlynės, avietės, vyšnios, gervuogės, šilauogės ir kitos spalvingos uogos. Kadangi uogų sezonas trumpas, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria jomis mėgauts tinkamai – laiku suvalgyti,  o likusias užšaldyti ar kitaip konservuoti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad į mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, o geriausia, kad kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis. Pirmenybė – mūsų krašto uogoms  Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu. „Jos žmogaus organizmą aprūpina eile biologiškai aktyvių medžiagų, tarp…

  • Naudinga,  Skanaus!

    5 vasariški glotnučių receptai: palanku suaugusiųjų ir vaikų imuniteto stiprinimui

    Žinoma, kad per dieną patartina suvalgyti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ir daržovių, tačiau daugeliui vaikų, o ir daliai suaugusiųjų kartais tai būna sudėtinga užduotis. Tam puiki ir sveika alternatyva galėtų būti vaisių arba daržovių glotnučiai. Šie kokteiliai tampa ypač gaiviu ir maistingu pasirinkimu vasarą – juos galima rinktis vietoje pusryčių ar kaip priedą prie kitų patiekalų. Be to, glotnučiai yra maistingas produktas, kuriame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, baltymų ir sveikųjų riebalų. Tačiau, pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, glotnutis neturėtų tapti vienintele vartojama vaisių ar daržovių forma. Neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų  Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Patarimai, kaip užmarinuoti žuvį ir 4 ant grotelių kepto šamo ir lašišos receptai

    Ant grilio keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Visgi, įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. Ant kepsninės kepta žuvis – tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies patiekalais, tinkančiais kepti ant grilio, domisi ir pirkėjai.   „Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą – nuo šamo filė juodajame…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Viena vertingiausių mėsos rūšių: išbandykite ant griliaus netikėtą mėsainių receptą su triušiena

    Triušiena – viena liesiausių ir mažiausiai riebalų turinti mėsos rūšis. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl šios priežasties žmonėms, kurie valgo mėsą, vertėtų paragauti triušienos ir ja paįvairinti savo mitybos racioną. Triušiena puikiai tinka ir vaikams, o iš jos galima pasigaminti daugybę skirtingų patiekalų – nuo triušienos sultinio ar troškinio su daržovėmis, iki sultingų kepsnių ar mėsainių. Tad prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika kviečia pasigaminti gardžius triušienos mėsainius su „Buffalo“ padažu ir dalijasi patarimais, kaip namuose triušieną paruošti kepimui ant grilio. Triušiena – liesesnė mėsa Triušiena, kaip ir vištiena ar kalakutiena, priskiriama liesos mėsos kategorijai. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šią…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: kaip ją išsirinkti ir su kuo geriausia skanauti (receptas)

    Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ją vartoti derėtų saikingai. Nors rūkytos mėsos gaminių normos gana griežtos (jų siūloma suvartoti tik 50g per savaitę), o rūkytai žuviai tokių nustatytų normų nėra, pasak E.Gavelienės, ji neturėtų būti kasdienės mitybos dalis. Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Lilija Eidukaitienė įspėja renkantis žuvį visada atkreipti dėmesį į nurodytą galiojimo laiką, o ypač atidiems reikėtų būti vasarą nusipirkus karšto rūkymo žuvies – ji gana greitai genda. Žuvis – vertinga, bet svarbus paruošimas Rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai…

  • Naudinga,  Skanaus!

    „Lidl“ atnaujino dalies produktų receptūras: vasarą atsigaivinkite gėrimais su mažiau pridėtinio cukraus  

    Lietuvių pamėgtuose produktuose ypatingai daug pridėtinio cukraus, atskleidžia statistiniai duomenys. Plėsdamas sveikatai palankesnių produktų pasiūlą, prekybos tinklas „Lidl“ iki 2025 m. pabaigos savo privačių prekių ženklų produktuose siekia sumažinti pridėtinio cukraus kiekį 20 procentų. Bendradarbiaudama su tiekėjais įmonė tobulina įvairių produktų sudėtis – šįkart atnaujintos net keturių rūšių gaiviųjų gėrimų receptūros. Skatindama subalansuotą kasdienę mitybą, „Lidl“ remiasi savo sveikatai palankesnių produktų kūrimo strategija. Vienas iš jos tikslų – iki 2025 m. pabaigos privačių prekių ženklų produktuose sumažinti ne tik vidutinį pridėtinio cukraus, bet ir vidutinį pridėtinės druskos kiekį net 20 proc. Siekdamas užsibrėžtų tikslų, prekybos tinklas atnaujino net keturių rūšių gaiviųjų gėrimų sudėtis, sako „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovas…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Agurkai puikiai tinka ir sriuboms: išbandykite 3 gaivius receptus

    Švieži ir gaivūs agurkai – viena mėgstamiausių vasaros daržovių. Agurkai – puikus ingredientas salotoms, įvairiausiems padažams, pavyzdžiui, gaiviajam graikiškam tzadzikiui. Visgi, agurkai – puikus priedas ir įvairiausioms vasariškoms sriuboms, kurias pasigaminti dar ir labai nesudėtinga. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tiek trumpavaisiai, tiek ilgavaisiai agurkai tarp lietuvių itin populiarūs. Ir į salotas, ir sriubas „Agurkus pirkėjai mėgsta. O tai rodo ir pardavimų duomenys – agurkai, nepriklausomai nuo sezono, patenka į populiariausių daržovių penketuką. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų agurkų asortimentą, pradedant lietuviškais trumpavaisiais ir baigiant ilgavaisiais agurkais, kuriuos itin mėgsta ir pirkėjai“, – teigia V. Budrienė. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Karštai dienai – salotos su arbūzais: išbandykite 3 vegetariškus receptus

    Švieži ir gaivūs arbūzai – vienas iš didžiausių vasaros malonumų. Arbūzai ne tik karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, bet ir yra gausūs antioksidantų bei vitaminų. Be to, arbūzus lengvai panaudosite ir gamindami įvairiausias salotas, jie dera tiek su vaisiais, uogomis, tiek su įvairiausiais sūriais.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad arbūzai – mėgstami tarp pirkėjų, o ypač jų pardavimai išauga karštomis dienomis. Daugiau nei 50 rūšių „Arbūzai vasarą – neatsiejami nuo kasdienio pirkinių krepšelio. Nors arbūzai tarp pirkėjų populiarūs išlieka iki pat rudens, pardavimų piką jie pasiekia liepos mėnesį. Norėdami pirkėjams pasiūlyti kuo gausesnį pasirinkimą, siūlome net kelių rūšių arbūzų: nuo tradicinių iki besėklių“, – teigia V.…