Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui bei įspėja, jog džiovintos slyvos turi vidurius laisvinantį poveikį, tad jas reikėtų vartoti saikingai. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi netikėtais slyvų panaudojimo būdų, kurie pravers virtuvėje. Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi didžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų. „Slyvos yra labai maistingos ir…
3 receptai su bananais, kuriais verta pasilepinti savaitgalį
Bananiniai keksiukai, bananų tortas ar duona – desertai, kuriuose puikiai atskleidžiamas šio, daugelio pamėgto, vaisiaus skonis. Visgi, bananas yra pakankamai universalus vaisius – įmantresnius derinius mėgstantys gurmanai juos derina net prie mėsos ar žuvies, o kartais ir marinuoja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad bananai – vaisiai be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą. „Bananai rikiuojasi perkamiausių vaisių gretose, jie populiarūs išlieka ištisus metus. Tačiau stebėdami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės dairosi ir į egzotiškesnių vaisių lentynas. Ragauja kivių uogų, drakono vaisių, o vasarą, žinoma, labai domisi ir šviežio derliaus, Lietuvoje užaugintais vaisiais, uogomis bei daržovėmis“, – sako V. Budrienė. Ypač naudingi derinant su jogurtu…
Visi keliai veda prie grilio: patarimai, kaip iškepti tobulo skonio mėsainius ir 3 receptai
Sugrįžusios saulėtos dienos kviečia kaitinti ir grilius. O kas gali būti geriau nei burnoje tirpstantis mėsainis, kurį pagaminsite žinodami vos kelias gudrybes? Pavyzdžiui, kad prieš kepant mėsos paplotėlius, pirmiausia juos reikia palaikyti šaldytuve. O prieš dedant juos ant grilio – sukurti dvi kepimo zonas. Tiesa, vien gudrybių nepakaks, čia svarbu ir kokybiški mėsainių ingredientai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą pirkėjų krepšeliuose matomas didelis susidomėjimais mėsainiams gaminti skirtais produktais. „Pastaruoju metu pastebime pirkėjų norą grilių išnaudoti ne tik tradiciniams šašlykams ar dešrelėms kepti. Atsižvelgiant į augantį poreikį, išplėtėme griliui skirtų produktų asortimentą, siūlome aukščiausios kokybės kepimui ant grilio skirtų produktų: nuo mėsos paplotėlių, iki ypatinguose marinatuose…
Artėjant cukinijų derliaus metui – technologės patarimai ir sveikatai palankus makaronų receptas
Jaunos cukinijos savo skoniu tikrai laimi prieš tas, kurių nespėjome laiku nuskinti ir vos galime parsinešti iš daržo. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos turtingos skaidulinėmis medžiagomis, mikroelementais, vandenyje tirpiais vitaminais. Jos tinkamos kūdikių ir vaikų mitybai, paįvairina ir vyresnio amžiaus žmonių racioną. „Rimi“ kategorijos vadovė Mariana Markevičienė teigia, kad prekybos centruose jos populiarios visus metus, o jų pikas – vasarą, per grilinimo sezoną. Nuo liepos iki rugsėjo vidurio prekiaujama ir lietuviškomis, laukuose išaugintomis cukinijomis. Cukinijų nauda akims, odai ir imunitetui Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cukinijos ne tik turtingos maistinėmis medžiagomis, bet gali padėti ir…
Jūros ir žvejų dienos proga – įkvėpimas iš Viduržemio virtuvės ir gardus keptos dorados receptas
Liepos 31-ąją minima Jūros ir žvejų diena, kurios proga kasmet paskutinį liepos savaitgalį tūkstančiai žmonių važiuoja į Klaipėdą švęsti Jūros šventės. Nuo neatmenamų laikų lietuviai mėgo žvejoti ir namo nešdavo sužvejotos žuvies laimikį. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, remiantis sveikatai palankia Viduržemio jūros regiono dieta, žuvis bei jūros gėrybės turėtų būti dažniau įtraukiami į mitybos racioną. Tiesa, svarbu prieš tai išsirinkti tinkamą žuvį – mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip atpažinti šviežią doradą ir gardžiai ją paruošti. Būtini dietos komponentai – saikas bei socializacija Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, Viduržemio jūros regiono dieta yra tam tikro raciono…
Prancūzų maisto kultas: nuotaikingos istorijos ir V. Radzevičiaus troškintų varlių šlaunelių receptas
Net jeigu Eifelio bokštas iš tiesų nėra toks įspūdingas, kokį jį įsivaizduoja miesto svečiai, prancūziški patiekalai pranoksta visus lūkesčius. Prancūziškos virtuvės legendos yra apžavėjusios ir gastronominį keliautoją Vytarą Radzevičių. Garsus šefas šiandien dalijasi ne tik kelionių po gurmaniškų skonių kraštą prisiminimais, bet ir patarimais, kaip paruošti varlių šlauneles – jas įsigykite „Lidl“ parduotuvėse vykstančios Prancūzijos savaitės metu. V. Radzevičius ganėtinai gerai prisimena pirmąjį savo susidūrimą su prancūziška virtuve. Tąkart jis lankėsi Paryžiuje ir turėjo gerai pasukti galvą, kaip ir ką užsisakyti – juk prancūzai nemėgsta kalbėti angliškai. Bet ne iš piktos valios, o iš begalinės pagarbos maisto skoniui, išvaizdai bei patiems valgymo ritualams. „Prancūziška virtuvė yra tarsi žanro klasika, kuria…
Tarptautinė dešrainių diena: 3 mėsos technologo receptai ir dietologės patarimai, kaip ją atšvęsi sveikatai palankiau
Dešrainiai – vienas populiariausių, lengvai paruošiamų ir didele skonių įvairove išsiskiriančių patiekalų. „Hot dog“ pavadinimą JAV įgijęs bandelės, dešrelės ir įvairių priedų derinys laikomas ne tik greitu gatvės maistu, bet ir puikiu patiekalu grilinimui namuose ar susiruošus į gamtą. Todėl liepos 23-ąją švenčiant tarptautinę dešrainių dieną „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika kviečia mėgautis lauke pasigamintu maistu, gera kompanija bei dalijasi 3 pasaulio virtuvių įkvėptais dešrainių receptais. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kaip išsirinkti maistingiausias dešreles ir ko nepraleisti nagrinėjant jų sudėtį. Dešrainiai – pasaulį užkariavęs patiekalas Anot prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, dešrainiai – vienas greičiausiai pagaminamų patiekalų, kurį ant grilio…
4 naminių limonadų receptai, atgaivinsiantys šiltą dieną
Kylantys termometro stulpeliai vis labiau džiugina. O atšilus orams – dažnai ieškome kuo atsigaivinti. Jeigu įvairiausi glotnučiai ar ledų kokteiliai jau spėjo pabosti, pamėginkite namuose pasigaminti skanaus, tačiau nenuodėmingo limonado. Šiam gaiviam ypatingo skonio gėrimui neprireiks nei įmantrių ingredientų, nei ilgo gaminimo laiko. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausi gaivūs gėrimai, sultys ar vaisvandeniai – visada daugiau pirkėjų dėmesio sulaukia karštomis dienomis. Gėrė jau senovės egiptiečiai „Pastebime, kad atšilus orui pirkėjai ieško skanių ir sveikų gėrimų. Savo ruožtu esame paruošę platų, pačių įvairiausių ir kiekvieno skoniui tiksiančių gėrimų asortimentą: nuo sulčių ir vaisvandenių, gaiviųjų gėrimų iki vis populiarėjančios fermentuotos arbatos kombučios, kuri dažnai atsiduria ir pirkėjų…
Konservavimo sezono pradžia: naudingi patarimai ir 3 netradiciniai receptai
Vasarą ne tik mėgaujamės šviežiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir jas pradedame ruošti žiemai. Ir nors iš pažiūros konservavimas gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas – daržovių ir vaisių užsikonservuoti galima labai paprastai. Tereikia žinoti kelias gudrybes, o mėgstantiems ypatingesnius skonius – konservus praturtinti įmantresniais žalumynais ar prieskoniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad konservavimo sezonas įgavo pagreitį – tai rodo ir pardavimų duomenys. Pirmiausia – švariai išplauti stiklainius „Prasidėjus konservavimo sezonui išauga šiam procesui reikalingų ingredientų ir įrankių pardavimai. Pavyzdžiui, lyginant su birželio mėnesiu, liepos 1-13 dienomis savaitėmis stiklainių pardavimai išaugo net pusantro karto. Populiariausi užsukami 425 ml talpos stiklainiai, antroje vietoje rikiuojasi 235 ml…
Traškios morkytės – ne tik užkandžiams: ypatingo pyrago receptas
Už lango įkyriai lyjant, pats tinkamiausias metas pagalvoti apie gardų pyragą, kuris užpildys namus ypatingu kvapu. O jeigu dar pyragą kepsite ne tradicinį, bus puiki proga papildyti racioną naujais skoniais ir ingredientais. Pavyzdžiui, tokios daržovės kaip morkos turi natūralaus saldumo, todėl puikiai tinka ir desertams. Be to, tai – puikus skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad morkos, ypač šviežio derliaus, yra pirkėjų itin mėgstamos ir patenka į populiariausių daržovių TOP 5. „Šviežio derliaus morkos pasižymi ypatingu skoniu ir švelniu aromatu. Jos gali tapti ne tik lengvu, greitu ir sveiku užkandžiu namuose ar kelionėje, bet ir paskatinti atrasti naujus skonius virtuvėje. Šviežio derliaus daržovių…