• Naudinga,  Skanaus!

    Receptas nuo peršalimo: vaistininkė atskleidžia, ką susirgus svarbiausia kasdien vartoti

    Peršalimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip nerimtas sveikatos sušlubavimas. Visgi laiku nesiėmus gydymo, peršalimo simptomai gali progresuoti, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė bei priduria, kad norint greičiau pasveikti – vien vaistų nepakanka. Todėl ji atskleidžia, kas papildomai turėtų įeiti į „receptą nuo peršalimo“. Elektrolitai – nr. 1 pagalba Vieno vaisto nuo peršalimo nėra, pasakoja vaistininkė. Anot jos, peršalus reikia malšinti konkrečiai juntamus simptomus. Tačiau lygiai taip pat svarbu organizme palaikyti optimalų skysčių ir elektrolitų kiekį. „Peršalus mūsų organizmas pradeda kovoti, tarsi įjungdamas termoreguliacijos procesą. Tuomet karščiuojant organizmas gausiau prakaituoja, taip stengdamasis „numušti“ temperatūrą. Su prakaitu pasišalina ir elektrolitai, kurie svarbūs reguliuojant vandens kiekį ir jo apykaitą organizme. Norint greičiau…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Sveikatai palankios daržovių ir vaisių sultys: dietologė pataria jas maišyti atsargiai (receptas) 

    Rudenį svarbu savo organizmą praturtinti reikiamais vitaminais bei mineralais, o tam gali puikiai pasitarnauti spalvingos daržovių sultys iš produktų, išaugusių mūsų soduose ar daržuose. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog sultys prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja geriausius daržovių derinius, suteikiančius energijos ir dovanojančius tikrą skonių įvairovę. Galimybė įtraukti daugiau daržovių į vaikų racioną Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, daržovių sultys yra puiki alternatyva tiems, kurie mato, kad jų racione trūksta daržovių. Tai puiki raciono paįvairinimo…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Sultingieji persimonai – vasaros skonis rudeniškai dienai: 3 receptai kasdienai

    Šviežių persimonų derlius – jau parduotuvėse. Šie vaisiai – tikrų tikriausi šaltojo laikotarpio šaukliai, jų sezonas paprastai prasideda spalio mėnesį ir tęsiasi iki pat sausio. Persimonai yra ne tik labai sultingi bei saldūs, bet ir naudingi sveikatai. Be to, dėl unikalaus jų skonio, juos derinti galima su pačiais įvairiausiais priedais. Ypač persimonų skonis atsiskleidžia juos suderinus su įvairiausiais kumpiais ar sūriais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad egzotiniai vaisiai, tokie kaip persimonai, pirkėjams seniai nebėra naujiena, lietuviai mėgsta ir laukia šių vaisių, o šie vos pasirodžius parduotuvėse – kasmet susilaukia didelio susidomėjimo. „Pastebime, kad atšalus orams pirkėjai vis dažniau į savo pirkinių krepšelį įtraukia vaisius, kurie ne…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Jūros gėrybėms progų nereikia: paprasti receptai su skraidkalmarių čiuptuvais, kuriuos pasigamins kiekvienas

    Skraidkalmarių čiuptuvai iš pažiūros skamba itin egzotinis ir sudėtingos gaminimo technikos reikalaujantis ingredientas, tačiau taip nėra. Patiekalų su šiuo produktu greitai ir nesudėtingai galite pasigaminti ir namuose. Svarbiausia pasirinkti tinkamus prieskonius, garnyrus bei ruošiant – stebėti jų kepimo ar virimo laiką. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jūros gėrybių, o tarp jų ir skraidkalmarių čiuptuvų populiarumas auga, nepriklausomai nuo metų laiko.   „Artėjant savaitgaliui ar esant ypatingesnėms progoms pirkėjai neretai pasilepina įmantresniais maisto produktais. Pastebime, kad nuosekliai auga ir žuvies bei jūros gėrybių pardavimai, kurių nebijantys virtuvėje eksperimentuoti lietuviai valgo vis daugiau. Visgi, nors pirkėjų krepšeliuose dažniausiai išvysime tradicines žuvis – silkę, lašišą, matome, kad jie domisi…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Soduose prisirpusios kriaušės – ne tik į desertus, bet ir į salotas: išbandykite netikėtą receptą

    Soduose medžių šakos jau linksta nuo sirpstančių kriaušių. Šie sultingi, saldūs bei labai skanus vaisiai sezono metu puikiai tinka sveikatai palankiai bei subalansuotai mitybai papildyti. Dėl kalcio ir kitų maistingųjų medžiagų gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja kriaušes įtraukti į kasdienį meniu ir jas valgyti ne tik nusiskynus nuo medžio, bet ir dėti į salotas bei desertus, kepti orkaitėje ar ant griliaus. Tuo tarpu „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti ir tinkamai laikyti kriaušes namuose, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios, o derliumi galėtumėte mėgautis net rudeniui pasibaigus. Odelę patariama nulupti  Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušė yra sezoninis vaisius, todėl…

  • Naudinga,  Skanaus!

    5 netradiciniai receptai: šveicariškas bulvinis blynas, itališki gnocchi ir desertas iš bulvių

    Ruduo yra bulvės – tikros lietuviškos daržo karalienės – laikas. Jų auginama visokių rūšių – tinkamų košėms ar cepelinams, sriuboms ar mišrainėms. Bulvių rūšys skiriasi skoniu, spalva, krakmolingumu. Visgi, norint šią daržovę pažinti geriau, verta išbandyti ne tokius tradicinius receptus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pagal pardavimus bulvės – tikrų tikriausias rudens topas, o norint pirkėjams pasiūlyti šviežių lietuviškų bulvių glaudžiai bendradarbiaujama su vietos augintojais. „Bulvės jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių daržovių sąrašo viršuje. Norėdami pirkėjams pasiūlyti kuo gausesnį asortimentą – siūlome pačių įvairiausių rūšių bulvių. Visgi, žvelgdami į pardavimų duomenis matome, kad pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms, taip pat auga susidomėjimas ir saldžiosiomis bulvėmis, kurios…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Obelims linkstant nuo vaisių dietologė paaiškino, kodėl kasdien vertėtų suvalgyti bent po vieną obuolį (receptas)

    Pasirodo, garsus angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną, sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Žali, geltoni arba rausvi – obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, pasižymintis dideliu angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio kiekiu, todėl juos rekomenduojama kasdien valgyti įvairaus amžiaus žmonėms. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis, o prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Rūta Genienė pataria, kaip nuėmus derlių jį sandėliuoti, kad obuoliai ilgiau išliktų traškūs ir švieži, o ieškant parduotuvėje – pasirinkti tinkamiausius. Lėtina organizmo senėjimo procesus Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Švelnaus skonio žuvis, itin patiksianti vaikams: 3 receptai su juodadėme menke

    Lengvi patiekalai su žuvimi – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Žuvį galima universaliai paruošti: derinti prie daržovių, netgi vaisių, gardinti įvairiausiais padažais. O jeigu ieškote įmantresnių skonių, galite paragauti netradicinių žuvies rūšių. Pavyzdžiui, juodadėmės menkės, kurios skonis itin švelnus ir subtilus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prekybos tinkle plečiamas žuvies asortimentas ir kas mėnesį pirkėjams pristatoma vis kitos rūšies žuvis.   Išskirtinė išvaizda ir nauda sveikatai „Pastebime, kad pirkėjai tampa išrankesni, nebijo eksperimentuoti, o tai atsispindi ir jų pirkinių krepšeliuose. Matome, kad lietuviai vis dažniau renkasi ne tik tradicinį karpį, lašišą, bet ir įmantresnę žuvį. Plėsdami asortimentą ir pirkėjams norėdami pasiūlyti daugiau šviežios žuvies ant ledo,…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Pabodo tradicinė – išbandykite azijietišką: 3 receptai su lašiša

    Azijietiški prieskoniai ir padažai – puikūs priedai ieškant, kaip paįvairinti tradicinius patiekalus. Pavyzdžiui, įvairiausios rūšies žuvį ar lašišą galima paskaninti azijietiškomis pastomis, padažais, čili pipirais, imbieru, taip pat derinti prie Azijos įkvėptų garnyrų: ryžių, keptų ar marinuotų daržovių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvis ir jūros gėrybės, taip pat ir skirtingų pasaulio virtuvių įkvėpti pagardai pirkėjų yra mėgstami.  „Lašišą lietuviai perka ištisus metus. Visgi, pastebime, kad pirkėjai vis labiau ieško įmantresnių skonių. Pirkinių krepšeliuose atsiduria ir plekšnė, vilkžuvė, įvairiausios jūros gėrybės. Pastebime, kad eksperimentuodami virtuvėje lietuviai renkasi įvairiausių šalių virtuvių, o tarp jų ir Azijos, įkvėptus priedus: sojos, čili padažus, ryžių actą, prieskonius“, – sako V.…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Karščiui neslūgstant – augalinė vakarienė: 3 receptai ne tik vegetarams

    Kaitrios dienos – puiki proga pasimėgauti lengvesniais, vegetariškais daržovių patiekalais. Sveikuoliški cukinijų makaronai, daržovių dubenėliai su ryžiais, šaltos sriubos – kepinant saulei atgaivins tiek vegetarus, tiek visavalgius. Be to, lengvų vegetariškų ar veganiškų patiekalų namuose pasigaminti labai paprasta. O ypač dabar, kai galime mėgautis šviežių daržovių ir vaisių derliumi. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai valgo vis daugiau daržovių, seka mitybos tendencijas, tarp pirkėjų populiarėja fleksitarinė mityba. „Daržovės ir vaisiai – neatsiejama kasdienio krepšelio dalis. Ypač Lietuvoje užaugintos gėrybės sulaukia išskirtinio pirkėjų dėmesio: pavyzdžiui, šiuo metu galime pasiūti šviežių lietuviškų bulvių, morkų, šilauogių, svogūnų, obuolių, kitų vaisių, uogų ir daržovių. Neseniai lentynas pasiekė ir iš egzotiškų…