• Naudinga,  Skanaus!

    Audringas skonių šėlsmas – čatnis: išbandykite nepaprasto pagardo receptus pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“

    Jeigu uogienės ar džemai – pabodo, išbandykite egzotiškąjį čatnį. Čatnis – įmantraus skonio, iš vaisių ar daržovių pagamintas padažas, plačiai naudojamas Indijoje ir kitose Rytų šalyse. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad čatnis – puikus priedas ir prie ledų, ir prie mėsos patiekalų, o jį pasigaminti nėra sudėtinga, tereikia pasirinkti tinkamus ingredientus.   „Čatnį paruošti nesudėtinga. Tereikia atsirinkti kokybiškus ir tam tinkamus produktus, o ruduo čatnių gamybai – geriausias metas. Šiuo metu gausu pačių įvairiausių sezoninių gėrybių, kurių plačių asortimentu pasirūpinome ir parduotuvėse: nuo saldžiarūgščių obuolių, saldžiųjų kriaušių ar slyvų iki pomidorų, moliūgų, aitriųjų pipirų, cukinijų ar patisonų, kurie gausiai atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V.…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Dietologė rekomenduoja nebijoti į racioną įtraukti bulves: išbandykite daržovių apkepėlės receptą

    Bulvė – lietuvių mityboje kone kasdien sutinkama daržovė, tampanti tiek puikiu ingredientu pagrindiniam patiekalui, tiek garnyru šalia kitų produktų. Nors neretai pasigirsta priešinga nuomonė, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dr. Edita Gavelienė sako, kad bulves galima priskirti prie sveikų produktų – jose gausu kompleksinių angliavandenių, įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išbandykite vegetarišką bulvių, burokėlių ir pomidorų apkepėlės receptą, kuris taps puikiu vakarienės ar pietų pasirinkimu. Gydytoja E. Gavelienė pastebi, kad bulvė yra nepelnytai įvardijama kaip nesveika daržovė. Iš tiesų bulves galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu ir palankaus sveikatai maitinimosi piramidėje. „Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones – tai produktas, kuris padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Meksikietiška virtuvė Lietuvoje: išbandykite nepaprasto skonio fachitos ir burito receptus

      Pasiilgote egzotiško maisto, o gal į savo kasdienį meniu norite įtraukti išraiškingesnių patiekalų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norintiems pasimėgauti tikru skonių sprogimu reikėtų išbandyti meksikietiškos virtuvės patiekalus. Anot jos, šios virtuvės maistas nereikalauja sudėtingo pasiruošimo, svarbiausia – pasirūpinti tinkamais prieskoniais ir padažais.   „Vėstant orams norisi sotesnio, labiau šildančio maisto, o Meksikos virtuvės patiekalai – būtent tokie. Meksikietiški valgiai pasižymi išraiškingais skoniais, jie yra sotūs, kupini daržovių, pagardinti įvairiausių rūšių mėsa. Pastebime, kad šios virtuvės skonius vis labiau pamėgsta ir lietuviai, o į pirkėjų krepšelius dažnai patenka ir meksikiečių virtuvei būdingi produktai ar padažai. Būtent dėl šios priežasties nuolat pildome siūlomų produktų asortimentą, stengiamės…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Gaminame iš obuolių: trys netikėti tinklaraštininkės „Pusryčiams“ receptai

    Ankstyvas ruduo – geriausias metas mėgautis šviežiais, ką tik sunokusiais obuoliais. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad lietuviams obuoliai – vienas mėgstamiausių vaisių, o pirmenybė teikiama vietoje užaugintiems obuoliams. Jų populiarumą patvirtina ir nuolat augantys pardavimų duomenys: praėjusią savaitę, lyginant su tuo pat praeitų metų laikotarpiu, obuolių parduota net 54 proc. daugiau. „Obuolius lietuviai mėgsta nuo seno. Jie mūsų šalyje tokie populiarūs, kad obuolius galime pavadinti tradiciniu lietuvišku vaisiumi. Pirkėjams siūlome platų obuolių asortimentą, visus metus užtikriname gausų pasirinkimą ir turime net 20 veislių lietuviškų obuolių. Pastaruosius pirkėjai mėgsta labiausiai, nes vietos ūkininkų užauginta produkcija – šviežumo ir kokybės garantas. Būtent dėl šios priežasties glaudžiai…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Receptai su jūriniu ešeriu: pasimėgaukite Azijos įkvėptais skoniais

    Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu. „Jūriniai ešeriai – ypatingos žuvys ir Lietuvoje mėgstamos vis labiau. Pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai tapo išrankesni, ieško įdomesnių skonių bei eksperimentuoja virtuvėje, todėl jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant išskirtinesnius receptus. Veikiausiai dėl šios priežasties ešeriai vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Juodkazienė. Valgomi ir žali Kaip pasakoja maisto ekspertė, tvirta, tačiau minkšta jūrinio ešerio tekstūra tinkama patiems įvairiausiems ruošimo būdams. Jį galite kepti kepsninėje, ant…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Receptai su jūriniu ešeriu: pasimėgaukite Azijos įkvėptais skoniais

    Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio yra vertinamos visame pasaulyje. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad jūriniai ešeriai ne tik skanūs, bet ir labai sveiki, o Azijoje laikomi tikru delikatesu. „Jūriniai ešeriai – ypatingos žuvys ir Lietuvoje mėgstamos vis labiau. Pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai tapo išrankesni, ieško įdomesnių skonių bei eksperimentuoja virtuvėje, todėl jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant išskirtinesnius receptus. Veikiausiai dėl šios priežasties ešeriai vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Juodkazienė. Valgomi ir žali Kaip pasakoja maisto ekspertė, tvirta, tačiau minkšta jūrinio ešerio tekstūra tinkama patiems įvairiausiems ruošimo būdams. Jį galite kepti kepsninėje, ant…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Įdomybės apie plekšnę: išvaizdos ypatumai, nauda sveikatai ir burnoje tirpstantys receptai

    Nors plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, grilio sezono metu jos pardavimai ūgteli. O ką su ja galima nuveikti gaminimą iš lauko vėl perkėlus į savo namų vidų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad nors ši žuvis mūsų akiai kiek neįprastos išvaizdos, įtraukti ją į kasdienį savo racioną verta. Mat plekšnėje yra daugybė baltymų, kitų organizmui reikalingų maistingų medžiagų. Be to, joje yra itin mažai kalorijų.   Ieško įvairesnių produktų   „Susidomėjimas įvairiausiais žuvies ir jūros gėrybių produktais Lietuvoje nuolatos auga. Tai atsispindi ir mūsų tinklo pirkėjų krepšeliuose. Pastebime, kad tarp kasdienių pirkinių vis dažniau patenka ir įvairiausios rūšies žuvis, o pirkėjai vis daugiau eksperimentuoja…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Rugsėjui artėjant: patarimai, kurie padės suformuoti tobulą priešpiečių dėžutę vaikams (3 receptai)

    Rugsėjui ir mokslo metams artėjant vis dažniau susimąstome ne tik apie mokyklai reikalingus pirkinius, bet ir tai, kaip pasirūpinti vaikams tinkamais užkandžiais. Juk tam, kad mažiesiems visą dieną užtektų energijos, reikalingi ne tik sotūs pusryčiai ar pietūs, bet ir subalansuota priešpiečių dėžutė. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad priešpiečių dėžutės planavimas, neturi būti galvos skausmas, tereikia vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis. „Vaikai dažnai mėgsta valgyti akimis, todėl tėvai turėtų pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus. Visgi, dėžutės turiniui svarbiausia ne grožis, o balansas. Joje vaikas turėtų rasti ir vaisių, daržovių, baltymų ir grūdinių produktų. Vieną dieną dėžutėje gali dominuoti daržovės ar vaisiai, kitą svekesni…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Subalansuotai mitybai – grūdiniai produktai: jų nauda sveikatai ir ypatingo skonio receptai

    Norint jaustis sveikai ir energingai – svarbiausia organizmui užtikrinti kuo įvairesnį maistą. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad vienas svarbiausių ir organizmui itin reikalingų produktų – grūdinės kultūros, įsitaisiusios mitybos piramidės apačioje. Kaip teigia ekspertė, iš grūdinių kultūrų ruošti patiekalai dažnai garuoja ant kasdienio lietuvio pusryčių, pietų ar vakarienės stalo. Naudingiausi – viso grūdo produktai „Subalansuoto meniu užtikrinimui svarbu valgyti kuo skirtingesnį maistą. Mat įvairaus maisto vartojimas padeda palaikyti subalansuotos mitybos principus, papildo organizmą vitaminais bei mineralais. Būtent dėl šios priežasties didelį, įvairios kilmės, kokybiškų produktų asortimentą užtikriname ir parduotuvėse: mūsų prekybos tinkle galima rasti nuo šviežios, vietiniuose šalies ūkiuose užaugintos mėsos, žuvies, sezoninių daržovių, vaisių bei…

  • Naudinga,  Skanaus!

    Maistingosios paprikos: netikėti faktai ir trys, šių įdarytų daržovių receptai

    Paprika – išskirtinio skonio daržovė ypatingai pamėgta Vengrijoje bei pietų Amerikoje, ypač Meksikoje. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad paprikas labai mėgsta ir lietuviai. Mat šios daržovės ne tik patiekalams suteikia įmantraus skonio, bet ir pasižymi didele nauda sveikatai, todėl jas – patartina įtraukti ir į savo kasdienį racioną. Nuo Azijos iki Pietų Amerikos „Paprikos – pikantiško skonio, sultingumu pasižyminčios daržovės. Paprikas nuo seno mėgsta ir lietuviai, todėl šios daržovės dažnai atsiduria mūsų prekybos tinklo pirkėjų krepšeliuose. Ši daržovė – universali: ji skani tiek žalia, tiek termiškai apdorota. Žaliomis paprikomis dažnai yra gardinamos įvairiausios gaivios salotos, žalių paprikų juostelės puikiai dera ir prie humuso ar kitų užtepėlių.…