Sausainiai be miltų – nauja mada kulinarijoje, tinkanti netoleruojantiems glitimo ir laktozės. Jie paruošiami vos iš trijų ingredientų, o iškepa vos per keliolika minučių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, kuriuos galima keisti ir kokybišku riešutų kremu, tinkamu dėti į sausainius. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo riešutų kremo pasigaminti namuose – taip, nusipirkę riešutų per akcijas, dar ir sutaupysite. Mirkyti riešutų nebūtina, bet reikia nuplauti Nors sklando nuomonė, kad prieš valgant riešutus geriau pamirkyti, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog tai daryti būtina ne visada. „Prieš valgant riešutus reikėtų nuplauti arba…
Akušerė ginekologė primena moterims, kodėl svarbu reguliariai tikrintis profilaktiškai
Gegužės 28-ąją minima Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena. Pasak medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje ir Kretingoje gydytojos akušerės ginekologės Agnės Tarvydienės, neretai intymia savijauta susirūpinama tik tada, kai nemalonūs simptomai tampa nepakeliami, o liga – jau gerokai pažengusi. Todėl ši diena – puiki proga moterims dar kartą priminti, kaip svarbu laiku pasirūpinti savo sveikata. Pasak A. Tarvydienės, pas gydytoją ginekologą būtina apsilankyti pajutus apatinės pilvo dalies skausmą, maudimą, diskomfortą, pastebėjus neįprastas išskyras ar kraujingas išskyras po lytinių santykių, esant gausioms, skausmingoms ar nereguliarioms mėnesinėms. Taip pat reikėtų nepamiršti ir reguliarių profilaktinių apsilankymų. Specialistė sako, kad dažniausia problema, dėl kurios moterys kreipiasi į gydytoją ginekologą, yra makšties mikrofloros sutrikimai. Bene dažniausia šių…
Atmintinė nėštumą planuojančioms ir jau besilaukiančioms – ką svarbu žinoti?
Nėštumas – ypatingas laikotarpis kiekvienos moters gyvenime, kupinas naujų patirčių ir potyrių. Visgi, planuojant pirmagimį daugeliui jų kyla įvairių klausimų – kaip tinkamai pasiruošti nėštumui, pasirūpinti tiek savo, tiek būsimo vaikelio sveikata, kaip dažnai lankytis pas skirtingus gydytojus ir pan. Utenos „Kardiolitos klinikų“ Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė Živilė Sabonytė-Balšaitienė pažymi, jog įvairių klausimų turi ne tik planuojančios nėštumą, bet ir pastojusios moterys, o ypač tos, kurios pastojo neplanuotai – žinant atsakymus į dažniausius klausimus nėštumo laikotarpis gali praeiti daug sklandžiau, patiriant mažiau nerimo. „Tinkamas pasiruošimas nėštumui užtikrina, jog tiek būsima mama, tiek naujagimis bus sveiki. Laiku atlikti tyrimai leidžia apsaugoti ją ir vaisių nuo infekcijų bei jų neigiamos…
Sunki liga paliečia milijonus europiečių: profesorė atskleidė, kaip ją atpažinti, o pacientė pasidalijo patirtimi
Be jokių išankstinių simptomų organizmą apnuodijanti lėtinė inkstų liga kasdien apsunkina gyvenimą daugiau nei 100 milijonų europiečių. Prognozuojama, kad per artimiausius 20 metų ši liga taps penkta pagrindine mirties priežastimi visame pasaulyje. Profesorė paaiškina, ką daryti, kad lėtinė inkstų liga būtų atpažinta kuo anksčiau, o inkstų transplantaciją patyrusi pacientė ragina į prevenciją žiūrėti rimtai. Inkstai organizme atlieka itin svarbias funkcijas – ne tik pašalina toksiškas medžiagas, palaiko skysčių bei elektrolitų pusiausvyrą, bet ir gamina, reguliuoja dalį hormonų, dalyvauja skatinant kraujo ląstelių gamybą, reguliuojant arterinį kraujo spaudimą, kalcio ir fosforo apykaitą, kuri ypač svarbi kaulų būklei. Sutrikus šio organo veiklai, visas organizmas – tarsi apnuodijamas. Tačiau pirmieji ligos ženklai dažniausiai pasireiškia…
Lietuviškų smidrų sezono įkarštis: kviečia kepti ant grilio, gardinti salotas ar valgyti žalius (receptas)
Maistingieji smidrai šiuo metu yra pačiame sezono įkarštyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė smidrus vadina viena superdaržovių ir pasakoja, kokią naudą sveikatai turi šis augalas. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose smidrus ilgiau išlaikyti šviežius ir sako, kad jais pagardinti galima tiek gaivias salotas, tiek pasilepinti keptais ant grilio arba valgyti žalius. Ieškantiems naujų skonių prekybos tinklo kulinarai rekomenduoja išbandyti ant ugnies keptą lašišą su baltųjų smidrų salotomis ir ikrų padažu. Superdaržove tituluojami smidrai Vasaros sezono daugelis neįsivaizduoja be grilyje keptų patiekalų, o garnyrui mėgsta ant ugnies pasikepti skirtingų daržovių: cukinijų, paprikų, kukurūzų burbuolių ar smidrų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė…
Kokių klaidų nedaryti renkantis apatinį trikotažą?
Tobulai parinkti apatiniai – geros savijautos ir tobulos išvaizdos pagrindas. Tačiau jo įsigijimas ne visada yra toks lengvas procesas. Į kokias klaidas reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį renkantis apatinius – tiek liemenėlę didelei krūtinei, tiek apatinius vyrams? Štai pagrindiniai aspektai, ką kiekvienas iš jūsų turėtumėte žinoti. Puikiai derantys apatiniai – kodėl tai taip svarbu? Tinkamai parinkti apatiniai pirmiausia yra stiliaus, estetikos ir elegancijos reikalas. Figūros privalumus pabrėžianti ir pasitikėjimo savimi suteikianti liemenėlė bei po prigludusiu sijonu neišsiskiriančios kelnaitės is a must. Tačiau verta atminti, kad tobulas apatinis trikotažas atlieka ir kur kas rimtesnį vaidmenį – turi įtakos mūsų patogumui ir net sveikatai. Ar norite sužinoti, kokios problemos gali kamuoti dėvint netinkamą…
KOKIOJE PIRTYJE KOKIA KROSNELĖ TINKA?
Jei pirtelę esate pasistatę lauke prie namų, tada joje praktiškiausia būtų įsirengti malkomis kūrenamą krosnelę. Bet jeigu pirčiai skiriate patalpas namo ar buto viduje, tada joje geriau turėti elektrinę krosnelę. Kokiomis fizinėmis savybėmis pasižymi malkomis kūrenamos krosnelės? Tradicijų mėgėjai yra įsitikinę, jog tik ta pirtis yra gera, kuri turi malkomis kūrenamą krosnelę. Šios pirties krosnelės gali būti su primontuota vandens talpa. Tokios krosnelės išskiriama šiluma įkaitina akmenis. Jei jūsų lauko pirtis yra nemaža, tada rinkitės krosnelę su didesne akmenų įkrova, tik tada tinkamai bus šildoma visa patalpa, o šiluma išsilaiko ilgiau. Jei pirtele planuojate dažnai naudotis, tada geriausia, kad jos visos sienelės būtų šešių milimetrų storio, nes tada jų vidiniai…
Startuolis „H Drop“ su Japonijos partneriais sukūrė inovatyvų kanapių užkandį
Po daugiau nei pusantrų metų trukusio vystymo, 2023 m. gegužės 25 d. Lietuvos startuolis „H Drop” Europos rinkai pristato užkandį „Cannabites“. Šis produktas yra pirmas toks pasaulyje, sukurtas bendradarbiaujant Lietuvos ir Japonijos maisto technologams bei verslui. „Kovo viduryje įvykusioje “Foodex 2023” parodoje Tokijuje paskelbtas išankstinis naujojo produkto pristatymas jau pritraukė kelių stambių užsakovų dėmesį. Japonijos partneriai numato, kad vien pirmieji užsakymai iš šios šalies galėtų sudaryti apie 200-300 tūkst. EUR“, teigia „H Drop“ vadovas Vladas Latvėnas. „Cannabites“ – tai vertingosiomis medžiagomis ir patraukliomis skonio savybėmis pasižymintis užkandis iš liofilizuotų (šaltyje džiovintų) vaisių ir kanapių. „Liofilizuoti vaisiai dėka puikių vietos gamintojų jau tapo Lietuvos vizitine kortele. Naudodamiesi šia…
Dietologė pataria, ką ant grilio iškepti vaikams: nuo mėsos iki įvairiausių vaisių
Artėjant vasarai, vis daugiau žmonių laiką leidžia gamtoje ar savo namų terasose. Būdami lauke, dažnai ant kepsninės kepame mėsą, daržoves ar sūrį, o gamtoje žaidžiantys vaikai tampa vienais iš pirmųjų, ragaujančių iškeptą maistą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarbiausia, kad paruoštas maistas būtų saugus, tinkamas vaiko amžiui. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, vaikams ant kepsninės galima paruošti tiek pietus, tiek desertinius patiekalus. Svarbiausia – neperkeptas maistas Prieš kepant mėsą, ją marinuojame savo sugalvotu ar pasirinkto recepto marinatu. Tai darydami norime, kad mėsa įgautų išskirtinį skonių ir aromatą. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, marinatas gali apsaugoti ir nuo įvairių kenksmingų darinių. „Mėsos marinavimas gali apsaugoti nuo įvairių darinių, darančių…
Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį: dietistė V. Kurpienė dalijasi jų savybėmis ir pataria, ką pasigaminti
Viena populiariausių daržovių – pomidorai – prielankumą užsitarnavo ne tik dėl puikaus skonio, bet ir daugybės naudingų savybių sveikatai. Tačiau ne visi žino, jog įvairių spalvų pomidorai, kuriuos artėjant vasarai ypač atrandame, turi sveikatai skirtingą naudą, kurią lemia ir daržovės dydis ar spalva. Dietistė, prekybos tinklo „Maxima“ sveikos mitybos partnerė Vaida Kurpienė dalijasi patarimais, kokius pomidorus rinktis, norint gauti daugiausiai naudos, ir ką skanaus pasigaminti, užderėjus šviežiam jų derliui. Kuo margiau lėkštėje – tuo didesnė nauda Pasak V. Kurpienės, pomidorai superdaržovės titulą užsitarnavo ne veltui – juose esančios medžiagos gali padėti sumažinti daugelio ligų riziką ir sustiprinti imunitetą. „Pomidorai yra antioksidantų šaltinis. Pastarieji mūsų organizmui itin svarbūs, nes padeda stiprinti…